Paikallisuutiset

UPM myisi Sikuritehtaan kiinteistön kalustoineen kaupungille yhdellä eurolla

Tekninen lautakunta käsittelee tarjousta seuraavassa kokouksessaan. Ehdotuksena on, ettei kauppaa hyväksytä ja asia siirretään kaupunginhallituksen käsittelyyn

Pietarsaari

UPM Kymmene Oyj on halukas myymään Sikuritehtaan kiinteistön kalustoineen yhdellä eurolla Pietarsaaren kaupungille.

Pormestarinsaarentiellä Alholmassa sijaitsevaan kiinteistöön kuuluu yhteensä kuusi rakennusta. Varsinaisen tehdasrakennuksen/museon lisäksi tontilla sijaitsee kaksi asuinrakennusta, kaksi talousrakennusta sekä ns. ”kesäkonttori”. Tehdasrakennus on vakaarakenteinen ja suhteellisen hyvin ylläpidetty, ja teknisesti sitä voidaan edelleenkin käyttää museona. Talousrakennukset ovat keskinkertaisessa kunnossa ja niitä käytetään nyt varastoina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sitä vastoin molemmat asuinrakennukset ja kesäkonttori ovat vanhoja kuluneita puurakennuksia, jotka ovat erittäin huonossa kunnossa. Nykytilanteessa näitä rakennuksia ei voida käyttää lainkaan, johtuen homeesta ja sisäilmaongelmista. Rakennusten peruskorjaaminen ja mahdollinen entisöinti vaatisi erittäin kalliita toimenpiteitä, verrattuna siihen lisäarvoon mitä rakennukset voisivat tämän seurauksena tuottaa.

Tontti on rekisteröity teollisuustonttina vuonna 1941 pinta-alalla 12009 m2. Etelässä ja idässä tontti rajoittuu rautatiealueeseen, lännessä Pormestarinsaarentiehen ja pohjoisessa satama-alueeseen. Lähin naapuri on Alholman (Leppäluodon) entinen rautatieasema.

Voimassa olevan ja 13.12.2010 hyväksytyn asemakaavan mukaan tontti on kulttuurihistoriallisesti arvokkaana suojellun rakennusryhmän korttelialue (SR). Tehdasrakennus on merkitty teollisuushistoriallisena museorakennuksena (tm). Suojelu käsittää rakennusten ulkoasun - tm- merkinnällä osoitetun rakennuksen osalta lisäksi sisätilat koneineen ja laitteineen, - ulkoalueiden rakennelmat, pihajärjestelyt, kasvillisuuden ja puuston.

Kaupungingeodeetin lausunnon mukaan kiinteistöä ei voi millään tarkoituksenmukaisella tavalla käyttää kaupungin tonttipolitiikassa, eikä se myöskään täytä ajankohtaisia toimitilatarpeita. Kiinteistön kehityspotentiaalia rajoittavina tekijöinä ovat sijainti, asemakaavan mukainen käyttötarkoitus ja suojelumääräykset sekä olemassa olevien rakennusten huono kunto. Nykytilanteessa kaupungin on ensisijaisesti pakko priorisoida käytössä olevia kiinteistöjään ja mieluummin luopua ylimääräisistä rakennuksistaan kuin hankkia lisää vastaavia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lausunnossa todetaan edelleen, ettei tekninen lautakunta tosin ota kantaa kiinteistön museaalisiin arvoihin, koska nämä eivät kuulu lautakunnan vastuualueeseen. Toiminta ei ole sidottu kaupungin mahdolliseen omistamiseen. Jos Sikurimuseota varten löytyisi joku toinen sidosryhmä, niin kaupunki voi erikseen harkita museotoiminnan mahdollista tukemista.

Kaupungingeodeetti ehdottaa keskiviikkona 20.11. kokoontuvalle tekniselle lautakunnalle, että tekninen lautakunta päättää omalta osaltaan luopua UPM Kymmene Oyj:n tarjouksesta Sikuritehtaan kiinteistön ostamisesta, sekä lähettää asian edelleen kaupunginhallitukselle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä