Paikallisuutiset

Biisonit totuttelevat uuteen arkeen Ähtävällä: - Nuoren yrittäjän visioissa siintää safarien järjestäminen ja tuotannon kasvattaminen 150 eläimeen. Torrent Bison -vierailutila avaa yleisölle ovensa pikkujouluna.

Monet nauroivat ähtäväläiselle Leander Forsblomille, että yritä vaan perustaa biisonitilaa - ei siitä mitään kuitenkaan tule. Toisin kävi.

Pedersöre/Ähtävä

Leander Forsblom, 22, painaa cowboy-hatun päähänsä lännenmiehen tyyliin ja hymyilee leveästi. Vaikka oma biisonitila on ollut suunnitelmissa jo pitkään, viimeiset viisi vuotta, tuntuu sen toteutuminen itsestäkin vielä vähän uskomattomalta.

– Monet nauroivat ja sanoivat alussa, että yritä vaan. Ei siitä mitään kuitenkaan tule.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisin kävi.

”Ajatuksena on pitää ovet avoinna aluksi kerran kuukaudessa ja lisäksi sopimuksen mukaan”.

Seitsemän amerikanbiisonia on totutellut ähtäväläiseen elämänmenoon Skrattlasin perukoilla syyskuun lopusta lukien.

Vielä kesällä viiden hehtaarin alue kasvoi metsää. Nyt polveileva maasto pukkaa kivenjärkäleitä, risukkoa ja näkösuojaa tarjoavaa pientä puustoa ja sillä kiertää jykevärakenteinen, korkea aitaus sähkölankoineen. Forsblom katselee ympärilleen, että aika valmista alkaa olla.

Koko lavean Pohjanmaan ainoan biisonitilan komeaan sisäänkäyntiporttiin pitää kiinnittää vielä tilan nimi Torrent Bison Ab, pystyttää intiaaniteltta ja loppusiivota tuleva maalaiskahvila. Paikasta tulee näet vierailutila. Avajaisia vietetään joulupuuron ja kahvittelun merkeissä sekä pikkujoulutunnelmissa 30. marraskuuta. Tarjolla on lisäksi biisoninlihasta valmistettuja makupaloja suoraan savustamosta; biisoninliha muistuttaa kuulema hirvenlihaa, mutta ilman riistanmakua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ei ollut vanhemmilla varmaan vaikea arvata mikä minusta tulisi isona, Leander Forsblom tuumii ja kertoo kuinka hän jo 3-vuotiaana hääri setänsä jaloissa mukana maatilan töissä, oppi varhain ymmärtämään lehmien, lypsyn, traktorin ja viljan päälle.

– Alkujaan suunnittelin maitotilaa, mutta opiskeluaikoina Lannäslundilla kiinnostuin biisoneista toden teolla vuonna 2014 ja tein niistä lopputyönikin sitten seuraavana vuonna.

–  Ajattelin, että biisoneillahan voisi pärjätä tuotannollisesti paremmin ja mukaan voi vielä liittää monenlaista muuta palvelua, keväisistä safareista kesäleireihin. Lisäksi Suomessa - onneksi - riittää lehmiä, mutta biisoneita on vain noin kaksisataa, Forsblom juttelee.

Amerikanbiisonit muuttivat Skrattlasin perukoille Niinijoelta tilalta, joka alkoi tuoda biisoneita Euroopan kokoamispaikkana toimivasta Belgiasta Suomeen jo 1980-luvulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Amerikanbiisonihan ehdittiin aikoinaan hävittää sukupuuton partaalle, nykyisin se kuuluu silmälläpidettäviin lajeihin.

Aitauksessa tällä hetkellä puhisevista jättiläisistä nuorin on kaksi vuotta, vanhin kahdeksantoista. Laumaan kuuluu kaksi isoa biisonilehmää ja viisi hiehoa, sonni puuttuu toistaiseksi. Painoltaan biisonilehmät ovat noin 650 kiloa ja säkäkorkeus hipoo kunnioitettavaa 1,7 metriä. Sonni voi olla jopa 2,10 metriä ja painoltaan yli tonnin, siis pikkuauton luokkaa.

Leander Forsblom kuvaa biisoneita luonteeltaan aroiksi, rauhaa rakastaviksi jättiläisiksi, jotka eivät hevillä hyväksy ihmistä. Koska ne eivät ole kesyjä, kuten lehmä, ei niitä auta paimentaa.

– Pohjimmiltaan biisonit eivät ole aggressiivisia eikä uhkaavia, mutta laumaansa ne tottakai puolustavat.

– Meni viikkoja ennen kuin ne tottuivat minuun edes vähän. Tuntuikin kivalta kun ne lopulta tulivat aidalle haistelemaan, vaikkakin matkan päästä. Niiden luonteen oppiminen ja käytöksen oikein tulkitseminen vie varmaan vielä pitkään, hän arvelee.

Ruokaa, heinää ja ruohoa arvatenkin kuluu - ja suolakiveä. Korkea paalikasa hupenee yhden paalin viikkovauhtia. Taatusti raikasta juotavaa saa lähteestä, joka sijaitsee metsäpalstalla.

– Talvilaidun on täällä Skrattlasissa, kesäksi pitää etsiä kesälaidun. Kyllä seudulta löytyy maata vuokrattavaksi tai ostettavaksi, luottaa Leander Forsblom.

Lisää hehtaareja tarvitaan jatkossa siksikin, että maatalousyrittäjällä siintää viiden vuoden visioissa tuotannonlaajennus 150 biisoniin.

– Skrattlas jää vierailutilaksi ja kehitän edelleen erilaisia matkailualan palveluja. Ajatuksena on pitää ovet avoinna aluksi kerran kuukaudessa ja lisäksi sopimuksen mukaan. Lihaa myyn suoraan tilalta, lisäksi tarkoituksena on tarjota biisoninlihaa ainakin myös ravintoloille.

Forsblomin tähän asti tekemä investointi haaveiden biisonitilaan liikkuu kaikkiaan 100 000 eurossa.

– Jos - ja kun - kaikki menee suunnitelmien mukaan sijoitus maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa.

Torrent Bison Ab

Uusi biisonitila Ähtävällä Skrattalasin alueella.

Vierailutila, avajaisia vietetään 30.11. kello 10-14.

Tällä hetkellä seitsemän amerikanbiisonia, viiden vuoden sisällä yhteensä 150.

Kehitteillä matkailualan kohteeksi seudulla.

Yrittäjänä 22-vuotias Leander Forsblom Ähtävältä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä