Paikallisuutiset

Ryhmähaastattelusta lisämakua työnhakuun Retrossa: "Hyvä ja opettavainen kokemus", sanoo työnhakija.

Retrossa kokeiltiin ryhmähaastattelua ensimmäistä kertaa. Työvoimaa hakenut yrittäjä kiittelee mm. ajansäästöä kun samalla kerralla sai haastatella useampia hakijoita yksitellen haastattelemisen sijaan.

Pietarsaari

Viisi työnhakijaa istuu suuren pöydän ääressä Retron kokoustilassa. Vastapäätä on yrittäjä, joka hakee kolmea uutta työntekijää puhtaanapitoalalla toimivaan firmaansa. Käynnissä on ryhmähaastattelu, jota Retrossa kokeiltiin nyt ensimmäistä kertaa. Haastateltavia on yhteensä kymmenen, kahdessa ryhmässä.

Joukossa on 49-vuotiasNedka Petkova, jota tilanne vähän jännittää. Hän kertaa vielä mielessään mitä valmentautumisessa käytiin läpi. Siivousalalta löytyy ainakin vuosien kokemus, mutta kysymys ajokortista ja omasta autosta vetää mietteliääksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Retrossa on kokeiltu ensimmäistä kertaa ryhmähaastattelua keinona yhdistää työnhakija ja työnantaja. Kokemuksia pidetään hyvinä kummallakin puolella pöytää.

"Kätevää kun sain haastatella yhden pöydän äärellä peräti kymmenen hakijaa verrattuna siihen, että olisin tehnyt haastattelut yksitellen". Ali Ozdogan, yrittäjä

Ensimmäisenä ryhmähaastattelun Retrossa tehnyt työnantaja onAli Ozdogan. Hän hakee Kokkola-Vaasa -akselilla toimivaan Brilliant Cleaning -siivousfirmaansa kolmea uutta työntekijää nykyisten lisäksi. Työvoimaa yrityksessä on tällä hetkellä 15-18.

– Tarvitsemme useampia työntekijöitä kerralla, joten on kätevää kun sain haastatella yhden pöydän äärellä peräti kymmenen hakijaa verrattuna siihen, että olisin tehnyt haastattelut yksitellen. Samalla sain nähdä hakijoiden käyttäytymistä, yhteistyö- ja kommunikointitaitoja ryhmätilanteessa, Ozdogan kuvailee.

–  Aikaa siis säästyi huimasti ja kaksi vahvaa ehdokastakin löytyi, Ozdogan iloitsi visiitin päätteeksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haastatteluihin osallistuneet haastateltiin kahdessa, viiden hengen, ryhmässä. Mukana oli myös mm. Retron yksilövalmentajaSonja Jungar-Irjala, joka pitää Retron kautta aikain ensimmäistä ryhmähaastattelua eteenpäin rohkaisevana osana koko hakuprosessissa.

– Hakijat tukivat toinen toistaan todella hienosti. Haastatteluun on valmistauduttu myös mm. käymällä yhdessä tavallisimpia kysymyksiä etukäteen. On pohdittu omia osaamisia tehtävää ajatellen, missä on hyvä ja mitä voi tarjota työnantajalle, Jungar-Irjala kuvailee.

– Retrossahan olevat ovat lähtökohtaisesti työnhakijoita. Tavoitteena on siis yhdistää oikea työ oikealle henkilölle. Toiveena on nyt, että useampi yritys seudulla uskaltaisi kokeilla ryhmähaastattelua uudenlaisena rekrytointimuotona. Eihän ryhmähaastattelu itsessään ole mikään uusi ilmiö, mutta sen toteuttaminen työpajaympäristössä on.

Aloite ryhmähaastattelun järjestämisestä Retrossa lähti TE-keskuksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensivaikutelma on tärkeää työhaastattelussakin. Lisäksi Ali Ozdogan kertoo kiinnittäneensä erityistä huomiota tiettyihin kysymyksiin, jotka koskivat itsensä kuvailemisesta kolmella sanalla, miksi yrityksen pitäisi palkita juuri kyseinen hakija sekä mm. sitä, miten hakija kokee pystyvänsä täyttämään työtehtävän asettamat moninaiset vaatimukset.

Nedka Petkova, yksi haastatteluihin osallistuneista, ei oikein osaa sanoa, minkälaisen ensivaikutelman hän antoi.

– Ryhmähaastattelu oli kyllä hyvä ja opettavainen kokemus. Vähän minua jännitti, ei niinkään olla haastateltavana samaan aikaan muiden työnhakijoiden kanssa kuin se, jos en ymmärräkään kieltä, Petkova kertoilee ja puntaroi omia mahdollisuuksiaan:

–  Teen tarkkaa työtä, osaan kantaa vastuuta, haluan tehdä töitä ja siivousalalta löytyy vuosien kokemus. Aika suuri miinus on varmaan ajokortin puuttuminen ainakin kun kyse on paikasta toiseen liikkuvasta siivoustyöstä. En kuitenkaan kerta kaikkiaan uskalla ajaa autoa, mieheni saa kuskata minut joka paikkaan, tänne Retroonkin, Petkova huokaisee.

Suomeen hän kertoo muuttaneensa Bulgariasta miehensä kanssa kuusi vuotta sitten. Tie toi Pietarsaareen viime keväänä.

– Tulimme Suomeen aikoinaan poikien perässä. He kaikki ovat työelämässä ja minäkin haluan saada töitä. Olen suuren osan elämästäni työskennellyt puhtaanapitoalalla. Ruotsia opiskelen edelleen.

Retrolla iloitaan myös tunnustuksesta, jonka sen oppimisympäristö sai yhtenä kolmesta työpajojen synergiaseminaarissa Tampereella marraskuun alussa.

– Kokkotyö-säätiön kaikki toimipisteet Kokkolassa, Pietarsaaressa ja Kaustisen seutukunnassa ovat olleet mukana Valtakunnallisen Työpajayhdistyksen TOPI-hankkeessa, jossa pajojen oppimisympäristöjä on tunnistettu ammatillisten perustutkintojen perusteiden mukaisesti. Yhteistyöhön ovat osallistuneet alueen ammatilliset oppilaitokset. Kyse on siis henkilökohtaisesta osaamistodistuksesta, joka kuvaa työssä havaittua ammatillista osaamisesta ammatillisten tutkintojen mukaisesti.

– Olemme kirjoittaneet jo kaksi osaamistodistusta, toiset kaksi ovat työn alla, iloitsee Sonja Jungar-Irjala.

Kokkotyö-säätiö on työvalmennuksen asiantuntija- ja palveluorganisaatio, joka aktivoi vaikeassa työmarkkina-asemassa asemassa olevia henkilöitä. Kokkotyö-säätiön Pietarsaaren toimipiste Retro perustettiin 2008.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä