torstai 28.5.2020 | 18:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Anna-Maria Helsing Rusk-festivaalin taiteelliseksi johtajaksi ensi vuodesta: - Otan vastaan kunniakkaan tehtävän iloisin ja odottavaisin mielin.

Helsingin visiona on koota korkeimman tason taiteilijoita yhteen, järjestää konsertteja ja tapahtumia, joihin haluaisi itse osallistua.

To 7.11.2019 klo 15:47

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

Kapellimestari Anna-Maria Helsing on RUSK Kamarimusiikkia Pietarsaaressa -festivaalin uusi taiteellinen johtaja vuodesta 2020 alkaen.

– Otan vastaan kunniakkaan tehtävän RUSKin taiteellisena johtajana iloisin ja odottavaisin mielin. Festivaalin perustajat Christoffer Sundqvist ja Sebastian Fagerlund ovat lyhyessä ajassa onnistuneet vakiinnuttamaan festivaalin yhdeksi maamme kiinnostavimmista tapahtumista, Helsing kiittää.

Hän sanoo innolla odottavansa sitä, että saa tarjota ennakkoluulottomalle pietarsaarelaisyleisölle uusia, jännittäviä ja ravistelevia musiikkielämyksiä sekä työskennellä festivaalin erinomaisen ja osaavan organisaation sekä muiden paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Visionani on koota korkeimman tason taiteilijoita yhteen ja järjestää konsertteja ja tapahtumia, joihin haluaisin itse osallistua. Toivon, että onnistumme yhdessä säilyttämään RUSKin ydintehtävän: haastaa jatkuvasti toisiamme uusiin, rikastuttaviin kokemuksiin.

Anna-Maria Helsing on noussut kapellimestarina maineeseen johtaessaan erityisesti pohjoismaisia orkestereita sekä myös vieraillessaan kapellimestarina Tanskan ja Ruotsin kuninkaallisissa oopperataloissa.

Lyhyen ajan sisällä Helsing on johtanut kaikkia Suomen ja Ruotsin suurimpia orkestereita kuten Radion Sinfoniaorkesteria, Helsingin Kaupunginorkesteria, Tampere Filharmoniaa, Tapiola Sinfoniettaa, Tukholman Kuninkaallisia Filharmonikoita, Göteborgin, Ruotsin Radion sekä Malmön sinfoniaorkestereita ja muun muassa Norjan Radion Sinfoniaorkesteria. Lisäksi hän on johtanut muun muassa Viron kansallisorkesteria, Staatsorchester Braunschweigia, Bochum Symphony Orchestraa, Philharmonia Orchestra, BBC:n Filharmonikot, BBC Concert Orchestra, Suomen Kansallisooppera, Suomen Radion Sinfoniaorkesteri, Islannin Sinfoniaorkesteri ja Göteborgin Ooppera. Erityisen lähellä Helsingin sydäntä on modernismi ja nykymusiikki.

Festivaalin taiteellisina johtajina ovat toimineet klarinetisti Christoffer Sundqvist ja säveltäjä Sebastian Fagerlund aina tapahtuman perustamisesta, vuodesta 2013 alkaen.

– Meillä on seitsemän vuoden ajan ollut ilo ja kunnia saada rakentaa ja johtaa kamarimusiikkifestivaalia, jota leimaa ennakkoluulottomuus, luomisen ilo sekä kansainvälinen ja kansallinen huippuosaaminen. Vastaanotto Pietarsaaressa on ollut lämmin ja olemme iloisia siitä, että RUSK-festivaali on löytänyt yleisönsä ja paikkansa kaupungissa ympäristöineen. Luovuus ja taide voivat parhaiten ympäristöissä, joissa läsnä on jatkuvasti uusia näkökulmia, muutoksia ja liikettä, Sundqvist ja Fagerlund toteavat.

– Festivaali on nykyisin vakiintunut festivaali Suomen musiikkielämässä ja olemme nyt pisteessä, jolloin koemme, että meidän on aika astua sivuun ja antaa uusien, taiteellisten voimien ottaa ohjat käsiinsä.

Festivaalin järjestäjä on Pietarsaaren Sinfonietta. Yhteistyökumppaneita on useita.

RUSK Kamarimusiikkia Pietarsaaressa-festivaali järjestetään tänä vuonna 19.-23. marraskuuta.

Vuoden festivaali-teemana on ”Makt – Valta - Power”.

Lavalle nousevat Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri sekä viulistit Elina Vähälä ja Anna-Liisa Bezrodny, viulisti & alttoviulisti Fredrik Paulsson, alttoviulisti Ellen Nisbeth, sellistit Jan-Erik Gustafsson & Senja Rummukainen, kontrabasisti Niek de Groot, pianistit Emil Holmström, Paavali Jumppanen & Mirka Viitala, sopraano Helena Juntunen, huilisti Janne Thomsen, oboisti Takuya Takashima, fagotisti Otto Virtanen, käyrätorvisti ja kapellimestari József Hárs, harpisti Sivan Magen, saksofonisti Jukka Perko ja kitaristi Jarmo Saari ym. Taiteelliset johtajat Sebastian Fagerlund ja Christoffer Sundqvist ovat luoneet kattauksen tämän vuoden teemasäveltäjän Outi Tarkiaisen tuotannon ympärille.

Tänä vuonna RUSK Kamarimusiikkia Pietarsaaressa-festivaali järjestetään 19.-23. marraskuuta.

#