Urheilu

Monenlaisia muotokuvia kirjastossa – valokuvakerhossa oppii myös toisten kuvia katselemalla ja keskustelemalla

Jakobstads Fotoklubb -valokuvakerhon jäsenet esittelevät marraskuun aikana kaupunginkirjastossa otoksiaan näyttelyssä, Muotokuvia. Esillä on 22 kuvaa ja kuvaajia on sama määrä.

– Jokainen näytteille asettaja on voinut tuoda mukaan haluamansa yhden muotokuvan, yhdistyksen jäsenMargareta Sarvela kertoo.

Viime keväänä valokuvaaja Cata Portin piti yhdistyksen jäsenille kurssin em. aiheesta. Näyttelyssä on tuon opetuskurssin tuloksia moninainen kirjo. Osa on henkilökuvia, mutta on lisäksi joitain eläinten kuvia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kursseilla opitaan uutta. Lisäksi yhdistyksen ohjelmassa ovat mm. erilaiset vierailut, luontoretket ja säännöllisen kuukausittaiset tapaamiset. Siellä saattaa olla joskus luentoja jostain teemasta.

”Varsinkin meillä uusilla jäsenillä on paljon opittavaa vanhemmilta tekijöiltä. Saamme lisäksi uusia ideoita.” Lis-Marie Tuuf-Nylund

Kuukausikokouksissa valitaan niin ikään kuukauden kuva. Jokainen ottaa kokouksiin kaksi valokuvaansa. Niistä valitaan paras ja hän, joka saa vuoden mittaan eniten pisteitä, valitaan vuoden kuvaajaksi.

Harrastajat oppivat myös toisiltaan. Toisten otosten näkeminen on opettavaista. Samasta aiheesta saa monia näkökulmia sen mukaan, kuka kuvaa. Joku valokuvaa yksityiskohtia, jollain on laaja perspektiivi. Vaihtoehtoja on lukuisia.

– Esimerkiksi, kun olemme olleet luontoretkellä kuvaamassa jotain aihetta, on tuloksena yhtä monta versiota kuin osallistujia. Jos meitä on 20, niin on sama määrä erilaisia kuvia,Laila Suvanto lausahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muiden kanssa kuvatessa ja keskustellessa valokuvauksesta oppii paljon.

– Varsinkin meillä uusilla jäsenillä on paljon opittavaa vanhemmilta tekijöiltä. Saamme lisäksi uusia ideoita,Lis-Marie Tuuf-Nylund toteaa.

Ajan oloon, osaamisen ja kokemuksen karttuessa kuvaaminen muuttuu ja tulee uusia ajatuksia sekä näkökulmia.

– Teemme yhteistyötä muiden valokuvakerhojen kanssa ja joskus on yhteisiä näyttelyitä, Margareta Sarvela sanoo. Näyttelyt voivat olla digitaalisia eli työt ovat esillä tietyillä nettisivuilla. Niin ikään on edelleen ns. oikeita näyttelyjä, joissa on nähtävillä paperiversioita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tekniikka on kehittynyt vuosien varrella ja ison loikkauksen varsinkin 2000-luvulla, digikuvauksen myötä.

– Periaate on silti sama eli kameralla näpsäisty kuva on vasta raakaversio, ihan kuin aikanaan filmille kuvattu. Nyt vain tehdään tietokoneella se, mitä aiemmin työstettiin pimiössä,Gunilla Björklund mainitsee.

Valokuvaa ei kuitenkaan saa manipuloida eli lisätä sinne elementtejä, joita raakakuvassa ei ollut.

Yhdistyksen jäsenten ikähaitari vaihtelee 80-vuotiaasta 18-vuotiaaseen. Nykyisin mukaan on tullut paljon naisia, kun yhdistyksen historiassa pääosassa olivat miehet. Fotoklubb perustettiin vuonna 1946.

Yhdistyksen näyttely on kirjastossa avoinna marraskuun ajan. Margareta Sarvela kertoo, että hänellä on niin ikään yksityisnäyttely Svenska Gårdenissa. Avajaiset ovat 7. marraskuuta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä