keskiviikko 4.8.2021 | 03:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kansanjazzia tuplakonsertissa – Anders Lindhin orkesteri ja Nikulan Perheyhtye yhtäaikaa estradille Svenska Gårdenilla

Pentti Höri
To 17.10.2019 klo 19:25

Kaksi eri musiikkityyliä paitsi kohtaa, myös kietoutuu toisiinsa perjantaina 25. lokakuuta Svenska Gårdenilla.

Jazz-bändi Anders Lindhs Orkester (ALO) ja kansanmusiikkia esittävä Nikulan Perheyhtye esiintyvät yhteiskonsertissa, jossa ei pelkästään soiteta vuoronperään vaan limitellen ja yhdessä.

Molemmat kokoonpanot ovat samaan aikaan lavalla.

Musiikki- ja kielirajoja aukovan ja soitannan keinoin keskustelevan konsertin alkutahdit lyötiin viime keväänä.

”Aloimme yhtyeen kesken miettiä, mitä uutta voisimme kehitellä sen sijaan, että tavan mukaan kävisimme vain keikoilla.”

Anders Lindh

– Aloimme yhtyeen kesken miettiä, mitä uutta voisimme kehitellä sen sijaan, että tavan mukaan kävisimme vain keikoilla, pianisti ja orkesterinsa kapellimestari Anders Lindh kertoo.

Ratkaisu löytyi tällä kertaa Pietarsaaren kulttuuritoimiston kautta. Kulttuurisihteeri Marja-Leena Hyytinen vinkkasi Nikulan Perheyhtyeestä, joka pitää yllä kaustislaista ja myös suomenruotsalaista pelimannikulttuuria.

Jazzista pitävä yhtyeen vetäjä Heikki Nikula innostui ajatuksesta.

Teemaksi muotoutui ”soitamme lempimusiikkiamme teille ja toisillemme”.

Kansanmusiikin ja jazzin yhdistäminen ei ole tuiki tavallista, jos ei ennenkuulumatontakaan.

Heikki Nikulan mukaan molemmilla on yhteisiä juuria.

– Jazzin alkuperä on Länsi-Afrikassa, eli musiikki on tullut kansalta. Ragtimen juuret ovat marssissa, ja kansanmusiikkimme häämarssit pohjautuvat Napoleonin aikaisiin sotilasmarsseihin.

Yhteisesityksenä kokoonpanot esittävät keskipohjalaisen kansansävelmän Slumrande toner, jonka ruotsinkieliset sanat on laatinut Alexander Slotte.

ALO:oon kuuluvat Anders Lindhin ohella Håkan Storbacka (kitara), Rolf Wallendahl (tenorisaksofoni), Timo Miettinen (kontrabasso) ja Guy Sandvik (rummut).

Nikulan perheyhtyeessä soittavat isä-Heikin kanssa tyttäret Gabriella Nikula (viulu), Sara Nikula-Nyman (viulu), Ida Nikula (harmooni) ja Vili Mäkinen (kontrabasso).Esityksessä on mukana myös kapellimestarin lastenlapsia.

Kulttuurijaosto tukee yhteiskonserttia 2000 eurolla. Marja-Leena Hyytisen mukaan kielirajat ylittävä hanke on myös kaupungin strategian mukaista.

#