Paikallisuutiset

Päiväkoti Alma tarjoaa huipputilat varhaiskasvatukselle – isossa yksikössä on tarpeeksi mahdollisuuksia tavoitteiden saavuttamiseen

Uusi suurpäiväkoti Alma valmistuu hyvää vauhtia Pietarsaaressa. Länsiväylän varteen nousevaan laitokseen tulee 10 päivähoito-osastoa ja sen suojissa tulee olemaan noin 200 lasta.

Avajaisia on tarkoitus viettää maaliskuussa.

– Aikataulussa ollaan. Toivottavasti ei tule liikaa pakkasta. Muuten siirtonurmea ei voida asentaa pihalle, sillä se vaatii plus-asteita maassa, Pietarsaaren varhaiskasvatuksen johtajaMatilda Engström kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos nurmikko jääkin odottelemaan lämpimämpiä aikoja, Alma otetaan käyttöön siitä huolimatta.

"Koulussa on tiettyjen asioiden oppimisvelvollisuus. Varhaiskasvatuksessa ei ole sitä, vaan täällä opitaan laaja-alaisia kokonaisuuksia." Matilda Engström Varhaiskasvatusjohtaja

Alma on ensimmäinen Pietarsaaren päiväkodeista, joka on suunniteltu varta vasten täyttämään muutaman vuoden voimassa olleen uuden varhaiskasvatuslain vaatimukset.

Itse asiassa hahmollaan on varsin vaikuttava kokonaisuus, jossa jokaista yksityiskohtaa ja toiminnallisuutta on selvästi mietitty.

Onko Alma valmistuessaan Suomen modernein päiväkoti?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On. Tuohon on helppo vastata, Matilda Engström naurahtaa.

Uusi päiväkoti korvaa useita Pietarsaaren pieniä päivähoitoyksikköjä, jotka tyhjennyttyään voidaan muuttaa muihin käyttötarkoituksiin ja myydä. Tämä vähentää myös kaupungissa podettavaa vanhojen tilojen huutavaa peruskorjaustarvetta.

Isossa yksikössä tilaa on tarpeeksi, jotta varhaiskasvatuksen tavoitteita päästään toteuttamaan täysimääräisesti.

Lapset voidaan jakaa tarpeiden mukaan entistä pienempiin ryhmiin keskittymään kulloiseenkin tekemiseen ja oppimiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taloon tulee viisi moduulia, kukin omilla sisäänkäynneillään. Moduulit jakautuvat kukin kahteen osastoon.

Ne ympäröivät reippaan kokoista, 300 neliömetrin valoisaa sisätoria, joka puolestaan on erittäin monikäyttöinen.

Valtaisaa ympärijuoksutilaa keskusaukiolle ei olla luomassa, vaan toiminta siellä pystytään rajaamaan useammalle pienryhmälle samaan aikaan.

– Torille tulee paikalliselta huonekalusuunnittelijalta kaappimoduuleja, jotka ovat kaksi metriä korkeita, 80 senttiä syviä ja kaksi metriä leveitä. Jokainen kätkee sisälleen tietyn teeman leikkivälineineen, Engström kertoo.

Jos teemana on vaikkapa liikenne, kaapista löytyvät pikkumopot, -autot, tankkauspiste ja autopesula.

– Seinissä on äänieristyslevyt. Kun kaapit avataan, niillä pystytään luomaan tavallaan pieniä huoneita torille.

– Kaappimoduulit ovat myös liikuteltavia, eli niitä voidaan siirtää osastoille tarpeen mukaan, Matilda Engström kertoo.

Torin päätyyn tulee myös ylhäältä laskettavalla seinällä erotettava jumppasalitila.

Toria käytetään myös vanhempien luontevaan kohtaamiseen.

Kaikki lapset tuodaan päivähoitoon yhdestä sisäänkäynnistä torin kautta.

– Tästä luodaan samalla kohtaamispaikka vanhemmille. Vaikka lapset ovat eri osastoilla, vanhemmat pääsevät tapaamaan toisiaan ja näkemään tätä koko toimintaa täällä.

Koska ideana on hyödyntää pienryhmätoimintaa mahdollisimman paljon, itse osastojen huoneet ovat aavistuksen pienempiä, kuin mihin perinteisissä päiväkodeissa on totuttu.

– Jos toiselta osastolta on koko ryhmä jossain muualla, sinne voi myös mennä oman ryhmän kanssa. Nämä eivät ole kenenkään omia osastoja, vaan niitä voivat kaikki varata joustavasti.

Avoimet oppimisympäristöt ja lasten omat kiinnostuksen kohteet ovat modernin varhaiskasvatuksen perustana. Matilda Engström antaa esimerkin verraten entisaikoihin:

– Jos lastentarhanopettajat tykkäsivät perhosista, niitä askarreltiin osastolla 24 samanlaista. Tuote oli silloin tärkeä, nyt tärkeää on itse prosessi.

Lapset voivat miettiä esimerkiksi kevättä. Yksi tietää, että silloin on vihreitä lehtiä, toinen tuntee perhoset, kolmas leppäkertut. Heidän intressiensä mukaan lähdetään askartelemaan.

– Lapsia kuunnellaan. Jos nouseekin esille, että lapset miettivät, mihin lumi katoaa keväällä, siitä voi tehdä eri projektin. Otetaan vähän lunta sisälle ja tutkitaan sitä.

– Koulussa on tiettyjen asioiden oppimisvelvollisuus. Varhaiskasvatuksessa ei ole sitä, vaan täällä opitaan laaja-alaisia kokonaisuuksia. Annamme lapsille sitten mahdollisuuden koulussa oppia niitä asioita. Oppiminen opitaan varhaiskasvatuksessa, Engström kuvailee.

Varhaiskasvatuksen peagogiikkaa pystytään Almassa hyödyntämään myös ulkoilussa.

Päiväkodin isolle pihalle tulee runsaasti keinuja, kiipeilytelineitä ja monenmoista leikkivälinettä ja -aluetta. Näin kasvatustyö ulottuu päivän kaikille tunneille.

– Lapsethan eivät huomaa, että nyt on pedagogiikkaa, vaan he ovat päiväkodissa leikkimässä.

Almaan tulee saunaosasto uima-altaineen – tosin 30 senttiä syvä allas ei ole tarkoitettu varsinaiseen uimiseen, vaan veteen totutteluun.

Paitsi tilojen, myös kaikkien huonekalujen hankinnassa on noudatettu monikäyttöisyyden periaatteita. Tuoleilla ja pöydillä on kullakin vähintään kaksi eri käyttömahdollisuutta.

Matilda Engströmin mukaan iso talo ja 30 hengen henkilökunta mahdollistaa joustavuuden ja taloudellisuuden, jollainen voi toimia vain näin suuressa yksikössä.

Henkilökunta Almaan on valittu kaupungin kiinnostuneiden varhaiskasvattajien joukosta jo viime keväänä.

Keväällä tapahtuvaa muuttoa on sujuvoitettu siten, että tästä syksystä alkaen päivähoitohenkilöstö on jo työskennellyt muuttavien lasten kanssa tahoillaan – tuttu porukkaa siis vaihtaa uusiin tiloihin yhdessä.

Almassa tulee olemaan kaksi suomenkielistä ja viisi ruotsinkielistä ryhmää sekä 1–3- että 3–5-vuotiaille lapsille. Lisäksi tulee kolme kielikylvyn 5-vuotiaiden ryhmää, yksi suomenkielisille ja kaksi ruotsinkielisille.

Päiväkoti Almaan tulee myös vuorohoitoa tarvitsevia lapsia, eli talo pyörii tarvittaessa vuorokauden ympäri.

Päivähoidon piirissä on Pietarsaaressa kaikkiaan noin 750 lasta, perhepäivähoito mukaan lukien.

Alma-päiväkodin toteuttaa Pietarsaaren kaupungin kiinteistöyhtiö Ebba, joka puolestaan vuokraa tilaa kaupungille. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 8,3 miljoonaa euroa.

ps@pietarsaarensanomat.fi

10 osaston ja 204 lapsen päiväkoti

Keskustapäiväkoti Alma valmistuu maaliskuussa 2020. Päiväkotiin sijoittuvat seuraavat osastot:

5-vuotiaiden kielikylpyryhmä, opetuskieli ruotsi (24 paikkaa)

5-vuotiaiden kaksi kielikylpyryhmää, opetuskieli suomi (yhteensä 48 paikkaa)

Suomenkieliset 1–3-vuotiaat lapset (Nordmanin päiväkodista, 12 paikkaa)

Suomenkieliset 3–5-vuotiaat lapset (Marjalan päiväkodista, 24 paikkaa)

Kaksi ruotsinkielisten 1–3-vuotiaiden lasten ryhmää (Viktorian päiväkodista, yhteensä 24 paikkaa)

Kolme ruotsinkielisten 3–5-vuotiaiden lasten ryhmää (Marjalan, Viktorian ja Nordmanin päiväkodeista, yhteensä 72 paikkaa)

Lisäksi Almassa hoidetaan vuorohoito sekä suomeksi että ruotsiksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä