tiistai 31.3.2020 | 19:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Entisen synnytyssairaalan julkisivu rapattu – remonttitarpeita riittää edelleen

Heimo Riihimäki
Ti 1.10.2019 klo 16:29

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Entisen synnytyssairaalan remontti Myllymäellä etenee. Talon julkisivu sen läntisintä päätä lukuunottamatta on uusittu, vanha rappaus on revitty ja korjattu uudella. Rakennus- ja remonttipalvelu Aspen Artin työryhmä lopetti kuuden viikon urakkansa perjantaina.

Perjantaina oli vielä muutama tehtävä pihan puolella.

– Irrotimme haurastuneita laastipaloja, jotka muuten olisivat saattaneet pudota lasten päälle, Ismo Suoniemi kertoo.

– Talo kaipaa isoa remonttia. Kun irrotin yhden laastipalan räystään vierestä, ihmettelin alla olevaa tiiliseinää. Ainakin yhdessä välissä laastin tilalla oli sammalta.

Julkisivuremontti on herättänyt yleistä mielenkiintoa. Pääoven viereltä paljastui nimittäin talon alkuperäinen nimikyltti: Barnbördshus. Vartuneemmat henkilöt ovat käyneet kuvauttamassa itsensä kyltin vierellä.

– Suomenkielinen kyltti oli turmeltunut rappauksen alla.

Rakennuksen omistaa Anna Daghem Ab, joka osti sen vuonna 2016. Anna Daghem on Ebeneser -seurakunnan yhteydessä toimiva organisaatio.

– Sisällä pinnat ovat kunnossa, päiväkodin esimies Sonja Johansson kertoo.

– Julkisivu maalataan ensi kesänmä. Nyt alkaa olla liian kosteaa. Syksyn mittaan korjaillaan pihanpuolista ulkoseinää, lähinnä korjatan haurasta rappausta. Talon sisälläkin on toki parantelun varaa, esimerkiksi WC-tiloissa.

Myllymäen synnytyssairaala valmistui vuonna 1909. Sitä ennen tohtori Elisabet Backamnin yksityinen synnytyslaitos oli toiminut vuokratiloissa vuodesta 1905.

Pietarsaaren synnytykset siirtyivät Malmille 1960 -luvun alkupuolella. Myllymäen rakennus on sen jälkeen ollut monenlaisessa käytössä, muun muassa vanhusten päiväkerhona.

#