Paikallisuutiset

Hokselipokseli Poloff kertoo erilaisuudesta taiteiden kielellä

Wava-opiston mittavassa tuotannossa on mukana kaikki linjat. Lavalla nähdään yli 70 oppilasta. Musiikkiin painottuvan monitaideteoksen kantaesitys marraskuussa.

Pietarsaari

Mitä syntyy kun eri taidekasvattajat vetävät yhtä köyttä, kielirajojen yli ja vielä taiteen perusopetuksen uuden opetussuunnitelmankin hengessä? Vaikkapa Hokselipokseli Poloff -monitaideteos, ainakin kun asialla on Wava-opiston väki.

Mittavassa kaksikielisessä tuotannossa on näet mukana koko opiston eri linjat, kuvataide, musiikki, tanssi, teatteri sekä projektitoimintana sanataide. Lisäksi mukaan toteuttajaporukkaan on saatu säveltäjä Timo Klemettinen. Lavalla nähdään yli 70 iältään 9-19 -vuotiasta oppilasta. Esiintyvien oppilaiden lisäksi myös moni muu on osallistunut hankkeeseen, sillä valinnaisista kursseista useampi on sisällytetty tähän projektiin, kuten lavastus ja musiikkiteknologia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Estradille tuodaan esitys, jossa kuuluu oppilaiden oma ääni ja heidän ideansa ja panostuksensa näkyvät.

– Työskentely tapahtuu oppilaiden ehdoilla, kuvaa tuottajaFanny Sjölind.

Vaikka musiikilla on vahva pääosa, toteuttajatiimi näkee esityksen pikemmin monitaideteoksena kuin perinteisenä musikaalina. Esitys perustuu Jukka Itkosen kirjoittamaan lastenkirjaan Taikuri Into Kiemura. Yhteiskunnan eri hahmoja kuvaava teos antaa tilaa pohdinnalle ja keskustelulle; riimeihin sisältyy myös vakavampi viesti mm. ympäristön tilasta.

Timo Klemettinen on paitsi säveltänyt kirjan teksteihin musiikin, myös sovittanut sen orkesterille räätälintyönä niin, että se soveltuu Wava-opiston oppilaiden osaamisen kirjoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taiteen perusopetuksen uusi opetussuunnitelma astuu mukaan kuvioon siinä, että opisto hakee projektin kautta uudenlaisia työskentelytapoja ja yhteistyömuotoja, joiden lähtökohtana juuri uusi ops on. Uusi opetussuunnitelma puolestaan otettiin opistolla käyttöön syyslukukaudella 2018.

– Modernissa, laajassa hankkeessa on alusta asti ollut aistittavissa yhdessä tekemisen iloa, vanhaa kunnon talkoohenkeä, iloitsee opiston apulaisrehtoriBo-Anders Sandström.

Esityksen teema on tärkeä ja polttavan ajankohtainen: erilaisuus, erilaisuuden hyväksyminen ja suvaitsevaisuus.

Aihetta lähestytään eri ammattien kautta, sillä Taikuri Into Kiemura -kokoelmassa on parikymmentä huumorilla maustettua runoa eri ammatinharjoittajista pullonkerääjästä uutistenlukijaan, sukeltajasta presidenttiin. Kiinnostusta oppilaiden keskuudessa ovat keränneet mm. pullonkerääjän ja uutistenlukijan hahmot, joita on pidetty kiehtovina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Runot piirtävät tuokiokuvia hahmojen työstä; miten työ innostaa ja on välillä raskasta. Ilmenee, ettei se tasavallan presidentinkään työ pakkopullineen, kahvinjuomisineen ja edustamisineen aina herkkua ole. Yleisö saakin sitten aikanaan seurata miten kertomuksen päähenkilölle, Presidentille, tarjoutuu mahdollisuus muuntautua maagisen raitiovaunun avulla.

– Esityksen perustana on toive siitä, että "tulevaisuudessa kaikki on mahdollista", koskien yhteiskuntaa, ammattirooleja sekä muita karikatyyrejä, Fanny Sjölind huomauttaa

Osa runoista ja lauluista on käännetty ruotsiksi. Lauluja esityksessä on kaikkiaan 14, joista enemmistö kuullaan suomeksi.

Ruotsin kielelle säveltäminen oli uutta Timo Klemettiselle. Hän kuvaa pitävänsä esityksen kaksikielisyyttä hyvänä elementtinä.

– Hienoa saada olla mukana projektissa, joka edustaa parasta yhteistyötä sanan ja musiikin välillä.

Klemettinen pitää teoksen runoja iloisina, hauskoina ja haikeinakin.

– Pidän suuresti myös kirjassa esiintyvistä vähän hulvattomista hahmoista, joilla on hauskat nimet.

– Erilaisuus ja sen hyväksyminen on aiheena ajankohtainen: yhteiskunta tarvitsee erilaisia ihmisiä voidakseen toimia, Klemettinen muistuttaa.

Esityksen juoni on oppilaiden käsialaa. Käsikirjoituksen on koonnut teatteriopettajaIda-Maria Rak, joka toimii myös projektin taiteellisena johtaja. Työskentely käsikirjoituksen parissa alkoi jo viime lukuvuonna. Viime viikolla oli yksi h-hetkistä kun voitiin pitää suurella porukalla esityksen ensimmäinen iso läpimeno yhdessä.

– Raamit ovat selkeät, itse esityshän elää vielä. Vielä on työstettävää mm. tarinan sitomisessa yhtenäisemmäksi. Mutta ainakin alku, loppu ja paljon muuta sisältöä on jo hyvällä mallilla.

Hokselipokseli Poloff

Kaksikielinen monitaideteos, kantaesitys 12.11. Schaumansalissa.

Perustuu Jukka Itkosen kirjoittamaan lastenkirjaan Taikuri Into Kiemura. Musiikin kirjan teksteihin on säveltänyt ja sovittanut orkesterille räätälintyönä Timo Klemettinen.

Yhteistyössä Wava-opiston eri linjat kuvataiteesta musiikkiin ja tanssista teatteriin. Mukana projektitoimintana myös sanataide.

Oppilaita mukana yli kieli- ja ikärajojen, lavalla nähdään yli 70 iältään 9-19 -vuotiasta oppilasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä