maanantai 25.5.2020 | 04:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Pohjanmaan Amerikka kutsui – kirjastossa keskustellaan kirjasta, joka käsittelee suomenkielisten muuttoa Pietarsaareen

Ti 10.9.2019 klo 15:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Torstaina 12. syyskuuta suomenkielisen työväenopiston järjestämässä tilaisuudessa rehtori Päivi Rosnell haastattelee HTT Anita Salmea hänen tutkimuksensa ja kirjansa, Pohjanmaan Amerikka kutsui, tiimoilta. Siinä käsitellään suomenkielisten muuttoa Pietarsaareen ja asettumista kaksikieliselle seudulle, uuteen kulttuuriin ja ympäristöön.

Muuttoteemaa on kirjassa taustoitettu kehityksellä, joka koski koko Suomea 1900-luvun taitteessa ja nopeutui sodan jälkeen. Se kehittyi nopeaan tahtiin maatalousmaasta teollisuusmaaksi. Automaatio ja koneellistuminen veivät työmahdollisuuksia myös maaseudulta ja oli etsittävä työtä muualta.

Pietarsaari oli alkanut teollistua voimakkaasti jo 1900-luvun molemmin puolin ja siitä oli muodostumassa eräs koko maan teollistuneimmista kaupungeista. Se veti väkeä laajalti eri puolelta Suomea, mutta erityisesti 1950-,1960- ja 1970-luvuilla Pohjanmaan maakunnista ns. vanhasta Vaasan läänistä. Tosin oli tuolloinkin muuttajia myös kauempaa.

Suuri osa muuttaneista tuli maaseudulta ja useilla oli pelkkä kansakoulupohja. Sopeutumisessa oli omat haasteensa.Nämä tulijat olivat kuitenkin päättäneet muuttaa lähelle, samaan aikaan kun 1900-luvun taitteessa mentiin siirtolaisiksi Amerikkaan ja 1960-70 -luvuilla Ruotsiin.

Tutkimuksessa vertaillaan eri aikakausina muuttaneiden kokemuksia ja tuodaan niitä eri teemojen kautta aina tähän päivään.

Tilaisuus järjestetään iltakuudelta kirjastossa ja sinne on vapaa pääsy.

#