Paikallisuutiset

Sairaanhoitajien lisäkouluttautuminen nopeuttaa potilaiden hoitoon pääsyä

Kuvassa neljä Sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmäärämisen lisäkoulutuksen suorittanutta sairaanhoitajaa: Johanna Pelkkikangas (vas.), Minna Lithén, Leena Ljung ja Maria Häggström.
Kuvassa neljä Sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmäärämisen lisäkoulutuksen suorittanutta sairaanhoitajaa: Johanna Pelkkikangas (vas.), Minna Lithén, Leena Ljung ja Maria Häggström. Kuva: Maija Rahkola

PIETARSAARI

Pietarsaaren sairaalassa työskentelevistä sairaanhoitajista neljä on suorittanut 45 opintopistettä kattavan sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisen lisäkoulutuksen.

Tutkinto mahdollistaa joidenkin lääkereseptien itsenäisen määräämisen potilaalle sekä antaa sairaanhoitajalle oikeuden myös uusia joitakin potilaalle lääkärin aiemmin määräämiä lääkereseptejä hoitosuunnitelman mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maaliskuussa tutkinnon suorittaneet Pietarsaaren sairaalassa keuhko- ja astmayksikössä työskentelevät sairaanhoitajatJohanna Pelkkikangas jaMaria Häggström sekä lastenpoliklinikalla ja terveyskeskuksen ja erikoissairaanhoidon lasten astmahoitajana työskenteleväLeena Ljung ja terveyskeskuksessa sairaanhoitajana työskenteleväMinna Lithén hakeutuivat Vaasan sairaanhoitopiirin järjestämään lisäkoulutukseen, sillä oman osaamisen kehittäminen ja uudet työtehtävät kiinnostivat.

– Lisäkoulutuksen myötä ammattitaitomme on lisääntynyt, mutta tärkeintä on, että siitä hyötyvät itse potilaat, he kertovat.

Sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisen lisäkoulutuksen tavoitteena onkin paitsi nopeuttaa potilaiden hoitoon pääsyä, myös sujuvoittaa terveydenhuollon toimintaa.

Terveyskeskuksessa päivystysvastaanotolla sairaanhoitajana toimiva Lithén kertoo esimerkkinä, että lisäkoulutuksen käyneenä hän voi potilaalle suoritetun kliinisen tutkimuksen perusteella diagnosoida muun muassa silmätulehduksen, angiinan sekä naisilla oireiden perusteella virtsatieinfektion, ja kirjoittaa reseptin näihin tauteihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aiemmin esimerkiksi silmätulehduksesta kärsivä potilas on pahimmassa tapauksessa joutunut odottamaan lääkäriaikaa pidemmänkin aikaa tai esimerkiksi istumaan päivystyksessä useita tunteja, jotta hän saisi silmätippa-reseptin. Lisäkoulutuksen käyneenä sairaanhoitajana voin kirjoittaa potilaalle reseptin vastaanottokäynnilläni, jonka jälkeen hän voi noutaa lääkkeen apteekista saman tien, hän kertoo.

Se, mitä kliinisiä tutkimuksia lisäkoulutuksen käynyt sairaanhoitaja voi potilaalle tehdä, mitä lääkkeitä hän voi määrätä ja mitä lääkärin määräämiä reseptejä hän voi uusia, riippuu aina sairaanhoitajan omasta työtehtävästä.

– Esimerkiksi minä astmahoitajana en uusi verenpainelääke-reseptejä sydänsairauksista kärsiville potilaille, Ljung opastaa.

Keuhko- ja astmayksikössä työskentelevät sairaanhoitajat Pelkkikangas ja Häggström kertovat, että lisäkoulutuksen myötä he voivat suorittaa astmapotilaalle kokonaisvaltaisen kliinisen tutkimuksen, ja mikäli potilaalla astma on hyvässä hoitotasapainossa, he voivat uusia lääkärin aiemmin määräämiä lääkereseptejä potilaalle hoitosuunnitelman mukaisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aikaisemmin meidän oli tehtävä vastaanottokäynnin jälkeen reseptin uusimispyyntö lääkärille. E-reseptien osalta lääkärillä on aikaa uusia resepti viikon aikana. Joskus siis potilas on voinut joutua odottamaan vastaanottokäynnin jälkeen viikon ajan, ennen kuin hän on voinut noutaa lääkkeen apteekista. Nyt potilas voi mennä apteekkiin suoraan sairaanhoitajan vastaanotolta.

Sairaanhoitajan rajattu lääkkeenmäärääminen on mahdollista terveyskeskuksen avohoidon vastaanotoilla, sairaanhoitopiirien yhteispäivystyksissä sekä muissa perusterveydenhuollon tai erikoissairaanhoidon avohoidon palveluissa, jotka kuuluvat kunnan tai kuntayhtymän järjestämisvastuulle. Lähitulevaisuudessa sairaanhoitajan rajattu lääkkeenmääräämisen oikeudet tulevat entisestään laajentumaan, jolloin sairaanhoitajan työtehtävistä riippuen hän voi määrätä tai uusia yhä useampia lääkereseptejä.

– Tällä hetkellä esimerkiksi meillä lisäkoulutuksen käynneillä astmahoitajilla on mahdollisuus uusia ainoastaan joitakin reseptejä yksinkertaisten astmalääkkeiden osalta, mutta tulevaisuudessa voimme uusia myös esimerkiksi joitakin kombinaatiolääkkeitä, astmahoitaja Ljung mainitsee.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä