Paikallisuutiset

Työväenopisto jatkaa juhlatuulella: Uusi lukuvuosi polkaistaan käyntiin, syksy pursuaa tapahtumia asukasfoorumista 110-vuotisjuhlavuoden pääjuhlaan.

Pianonsoiton uusi opettaja Diana Pinna Petrova, tekstiilityönopettaja Anne Hepomäki, rehtori Päivi Rosnell, kurssisihteeri Anu Muittari sekä uusi tuntiopettaja Tanja Kirsilä, joka on harrastanut maailmalla suosittua Bullet journalia vuosikausia ja ryhtyy opettamaan sitä nyt muillekin.
Pianonsoiton uusi opettaja Diana Pinna Petrova, tekstiilityönopettaja Anne Hepomäki, rehtori Päivi Rosnell, kurssisihteeri Anu Muittari sekä uusi tuntiopettaja Tanja Kirsilä, joka on harrastanut maailmalla suosittua Bullet journalia vuosikausia ja ryhtyy opettamaan sitä nyt muillekin. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Työväenopiston opinto-ohjelman 2019-2020 ilmestyminen on monille yksi syksyn lähestymisen mukavista merkeistä. Ohjelma jaetaan tänä viikonloppuna yli 20 000 talouteen seudulla; Pietarsaaren lisäksi Luotoon sekä osaan Bosundin ja Sansundin postilaatikoita. Samojen kansien välissä on perinteiseen tapaan myös Arbiksen kurssit ja tapahtumat.

Ilmoittautua voi maanantaista 19. elokuuta aamukahdeksasta lukien.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Netti on ehdottomasti nopein ja kätevin tapa ilmoittautua kursseille. Toki henkilökuntaa on vastaamassa puhelimiin toimistolla Strengbergillä - ja paikan päälläkin saa tulla käymään, evästää rehtoriPäivi Rosnell.

Suomenkielisen työväenopiston opinto-ohjelman kannessa on 110-vuotisjuhlavuoden kunniaksi historian havinaa vanhan valokuvan muodossa. Myös itse ohjelman sivuja on kuvitettu otoksilla kursseilta vuosien varrelta.

Rosnell huomauttaa, että vuosi 2019 on itse asiassa koko kansalaisopistokentän yhteinen juhlavuosi: Kansalaisopistotoiminta Suomessa täyttää 120 vuotta. Lisäksi juhlitaan Kansalaisopistojen liiton 100-vuotista taivalta.

– Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto on Suomen toiseksi vanhin, Tampereen jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Työväenopisto on koko pitkän toimintansa aikana ollut alueensa väestölle tärkeä kohtaamispaikka ja viihtyvyystekijä. Niissä tunnelmissa jatketaan.

Työväenopiston kurssit ovat kaikille avoimia. Suomen 181 opistoa tavoittavat kursseillaan vuosittain yli 650 000 suomalaista, mikä tekee kansalais- ja työväenopistosta Suomen suurimman oppilaitosmuodon. Pietarsaaren työväenopistossa on noin 1500 yksittäistä opiskelijaa, tuntiopettajia on viitisenkymmentä.

– Opistoonhan ei tulla suorittamaan tutkintoa, vaan opinnot perustuvat elinikäisen ja jatkuvan oppimisen periaatteeseen sekä ihmisen omaan haluun oppia ja kehittyä, kuvaa rehtori Päivi Rosnell.

– Seniorit ovat pääryhmänä edelleen, mutta maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden osuus on kasvanut, kuvaa rehtori Päivi Rosnell.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opinto-ohjelma tarjoaa tuttuun tapaan uutta ja vanhaa. Lippulaivana loistavat kädentaidot ja liikunta, jotka vuodesta toiseen vetävät kurssit täyteen väkeä.

Kauden uutuuskursseilla suunnitellaan mm. suosittua Bullet journal eli päivä-/muistikirjaa viikonloppukurssilla syyskuussa. Samalla opetellaan Brush lettering –tekniikkaa, jossa käytetään sivellin- ja huopakyniä.

– Ideoimme yhdessä mitä kaikkea päivä/muistikirja voi sisältää ja kuvitamme sen kauniiksi ja persoonalliseksi, kuvaa opettajaTanja Kirsilä.

On naisten itsepuolustuskurssia, tanssijumppa lavatanssin ystäville, sukututkimusta, uudiskorjausta ja lisärakentamista, kasvisruokaa, hiusten letittämistä, seinätekstiilejä, valokuvausta järjestelmäkameralla, nuottaverkkokasseja. Block printing -kurssilla opetellaan painamaan kangasta sekä valmistamaan kuviopainantaan soveltuvia pieniä laattoja.

Joululahjalaneissa urakoidaan koko viikonlopun omaan tahtiin ja valmistetaan lahjoja pukinkonttiin. Huovutus ja pitsinnypläys kuuluvat kädentaidoissa klassikkokursseihin.

– Yleisön pyynnöstä tulee neulontakurssi, jolla voi neuloa niin sukkia kuin vaikkapa Islannin villapuseron. Lisäksi luvassa on mm. pidempi virkkauskurssi, kertoo tekstiilityönopettajaAnne Hepomäki.

Hän kertoo, että monet viikonloppukursseista, kuten tontut, nuket ja nallet, yhdistetään tulevana lukuvuotena.

Liikuntapuolella suosittu perhejumppa tekee comebackin. Perheliikuntaryhmät on suunnattu 2-4 sekä 5-7-vuotiaille yhdessä aikuisen kanssa.

Perinteisten vieraiden kielten lisäksi opisto tarjoaa tulevana lukuvuonna myös turkin kieltä, viroa ja saksaa.

Pianokurssi italiaksi on suunnattu kaikille ikäryhmille. Aiempaa kokemusta ei tarvita.

– Opiskelijan taidoista riippuen aloitamme perusteista ja Bachista, kuvaa opettajaDiana Pinna Petrova.

110-vuotisjuhlavuoden pääjuhlaa vietetään Schaumansalissa lauantaina 26. lokakuuta iltapäivällä. Yleisö voi osallistua juhlintaan ilmoittautumalla mukaan. Pääpuhujaksi saapuu tulevaisuudentutkija Ilkka Halava. Kansalaisopiston liiton tervehdyksen juhlaan tuo toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen.

Opiston väki on päättänyt juhlistaa opinahjonsa pyöreitä vuosia vielä muutamin erityistapahtumin alkavana lukukautena. Lokakuussa, kaupungin senioripäivänä on luvassa yleisöluento mielen hyvinvoinnista. Senioripäivää vietetään Allegrossa yhteistyössä liikuntatoimen ja Ikäinstituutin kanssa.

Juhlavuosi on täynnä historialuentoja opistotalosta, Karhusaaren kaupunginosan menneisyydestä sekä tutustumista tupakan valmistuksen historiaan.

Asukasfoorumi saa jatkoa torstai-iltana 19. syyskuuta lukion auditoriossa.

– Asukasfoorumin teemaksi nousee edellisen foorumin ykköspuheenaihe; suomenkielisen koulutuksen tulevaisuus ja siksi toivotamme tapahtumaan erityisesti tervetulleeksi lasten ja nuorten huoltajia, nuoria sekä nuorten kanssa toimivia.

Puhumassa on mm. Optimaedun, Kpedun, Yliopistokeskus Chydeniuksen sekä ammattikorkeakoulu Centrian väkeä.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä