Paikallisuutiset

Frisbeegolfista löytyi se oma juttu - Pietarsaarelaisen Miro Joutsenen mukaan kyseessä on ennen kaikkea tekniikkalaji

PIETARSAARI

PietarsaarelainenMiro Joutsen on intohimoinen frisbeegolfin harrastaja. Kahdeksan vuotta sitten alkunsa saanut harrastus on kerryttänyt kaappiin jo yli 300 kiekkoa, ja useita satoja harjoitustunteja Frisbeegolf-radoilla.

– Käyn pelaamassa frisbeegolfia kesäisin noin neljä kertaa viikossa, ja kisoissa käyn huhti-lokakuun välisenä aikana parisen kertaa viikossa, hän kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Harjoittelemaan Joutsen ajaa Kokkolaan Laajalahdessa tai Köykärinmäellä sijaitseville radoille, sillä sieltä löytyvät lähimmät täysmittaiset frisbeegolf-radat.

– Täällä Pietarsaaressa on vain tämä yksi Tellus-hallin takana oleva Frisbeegolf-rata, mutta siinä ei ole kuin seitsemän väylää. Täysmittaisissa radoissa on vähintään 18 väylää.

Frisbeegolfia hän kuvailee samantyyppiseksi urheilulajiksi kuin normaalia pallogolfiakin.

– Golfin tapaan frisbeegolfissa aloitetaan heitto avauspaikalta ja yritetään saada mahdollisimman vähillä heitoilla kiekko koriin. Kun väylä on saatu suoritettua, siirrytään taas seuraavalle väylälle kunnes kaikki väylät on käyty radalla läpi. Tavoitteena on suoriutua koko radasta mahdollisimman vähillä heitoilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksi väylä sisältää aina avauspaikan, josta väylän ensimmäinen heitto heitetään, sekä korin, jonne kiekko pyritään heittämään. Avauspaikan ja korin välimatka vaihtelee eri väylien osalta.

– Joissakin väylissä ihanteena on saada kiekko koriin esimerkiksi kolmella heitolla. Niissä yritän suoriutua kahdella. Samoin mikäli ihanteena on saada kiekko koriin neljällä heitolla, minun tavoitteeni on onnistua kolmella.

Vielä kahdeksan vuotta sitten laji oli Joutsenelle täysin vieras. Innostus siihen sai alkunsa, kun ystävät houkuttelivat hänet kerran mukaan Telluksen takana sijaitsevalle frisbeegolf-radalle kiekkoa heittämään.

– Tämä tuntui heti omalta jutulta. Toisena tai kolmantena iltana kun kävimme heittelemässä, sain kiekon väylän avauspaikalta koriin ensimmäisellä heitolla. Se varmasti vielä osaltaan vaikutti siihen, että hurahdin lajiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joutsenen mukaan frisbeegolf on ennen kaikkea tekniikkalaji. Oikeanlaisen tekniikan lisäksi pelaajalta vaaditaan kiekon heitossa tarkkuutta ja käden nopeutta.

– Kilpaillessa on tullut myös huomattua, että hermojen hallitseminen on äärimmäisen tärkeää heiton onnistumisen kannalta.

Vaikka Joutsen kilpaileekin suurimmaksi osaksi lähikunnissa, tulee kisoihin matkustettua kauemmaksikin - jopa Ruotsissa asti on tullut käytyä.

– Tavoittelen yhä tasaisempia suorituksia kilpailuista. Tämä kausi on mennyt toistaiseksi melko hyvin, hän iloitsee.

Frisbeegolf antaa Joutsenen mukaan paitsi mahdollisuuden luonnossa liikkumiseen, se on myös sosiaalinen laji.

– Porukalla on mukava käydä pelaamassa, mutta lajia voi harrastaa myös yksin. Frisbeegolf on koukuttavaa siksi, että siinä oppii aina jotain uutta ja koskaan lajissa ei ole tarpeeksi hyvä - aina on kehittämisen varaa.

Joutsen sanoo, että yksi hänen kehittymishaasteistaan on parantaa heittojensa toistettavuutta.

– Se on hyvin haasteellista. Kun radalla pelaa useita tunteja, kiekkoja tulee heiteltyä satakunta kertaa. Se alkaa jo itsessään olemaan melko fyysinen suoritus.

Joutsen toivoisi lähitulevaisuudessa myös Pietarsaareen täysmittaista frisbeegolf-rataa. Kokkolassa toimivaan West Coast Disc Golfers -seuraan kuuluva Joutsen oli vetämässä kesäkuussa valmistuneen Laajalahden frisbeegolf-radan suunnittelu- ja rakennusprojektia. Hän tietää, ettei prosessi ole helppo ja oikeanlaisen paikan löytäminen radalle voi olla haasteellista.

– Fäboda voisi olla yksi mahdollisuus, mutta se on toki vähän kaukana keskustasta. Radalla tulisi myös metsäisen maaston lisäksi olla mielellään peltoaluetta ja korkeuseroja. Ja tietenkin turvallisuus on ykkösjuttu, eli rataa ei voida rakentaa ihan minne tahansa.

Frisbeegolfista kiinnostuneille aloittelijoille Joutsen suosittelee ensimmäiseksi hankinnaksi esimerkiksi isommissa ruokakaupoissa myytävää kolmen kiekon aloituspakettia.

– Sillä pääsee jo hyvin liikkeelle. Ja tietenkin kokeneemmilta harrastajilta voi aina myös neuvoa kysyä, hän vinkkaa.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä