Paikallisuutiset

Elokuussa eniten naimisiin - Kirkkoherra Bo-Göran Åstrand jakaa vinkkinsä tuleville hääpareille

PIETARSAARI

Nyt eletään vilkkainta hääkuukautta, ja tämä näkyy myös paikallisissa seurakunnissa. Tänä vuonna Pietarsaaren suomalaisessa seurakunnassa, Pietarsaaren ruotsinkielisessä seurakunnassa ja Pedersören seurakunnassa oli vihkitilaisuuksia kesäkuussa yhteensä seitsemän ja heinäkuussa 11. Elokuussa vihitään jopa 18 morsiusparia.

Pietarsaaren ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherraBo-Göran Åstrand sanoo, että viiden-kuuden viimeisen vuoden aikana kasvavana trendinä on ollut häiden ajoittuminen juuri loppukesään. Yhden parin vihkiminen kestää noin puoli tuntia, ja kesälauantaisin vihkimisiä saatetaankin kirkoissa suorittaa useita päivän aikana tunnin välein.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka selvää syytä nousevalle trendille ei Åstrandilla ole, loppukesästä ja syksyllä naimisiin menneet pariskunnat ovat hänelle joitakin häiden ajankohdan valintaperusteita kertoneet.

– Joskus hääparit ovat sanoneet, että kesällä ihmisillä on lomaa, ja silloin he usein matkustelevat tai viettävät aikaa kesämökeillään. Heitä ei niin sanotusti haluta silloin häillä häiritä. Syyshäitä tykätään myös viettää muun muassa siksi, että pimeän syksyn keskellä on mukava viettää valoisaa juhlaa.

Pietarsaaren seudulla Pedersören kirkko on hänen mukaansa kaikkein suosituin paikallisista kirkoista vihkitilaisuuksien pitämiselle.

– Monet hääpareista ovat syntyjään pietarsaarelaisia, mutta he ovat myöhemmin muuttaneet esimerkiksi Helsinkiin, Vaasaan tai Ruotsiin. Häitä halutaan kuitenkin tulla viettämään Pietarsaareen tuttuun lapsuudenkirkkoon, ystävien ja sukulaisten luokse.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka kirkossa pidettävissä vihkitilaisuuksissa perinteiset kappaleet, kuten Prinsessa Ruusunen ja Mendelssohnin häävalssi ovat pitäneet vahvasti pintansa, halutaan usein tilaisuudessa olevan virren lisäksi toinenkin kappale, joka on hääparille jollain tapaan henkilökohtaisesti merkityksellinen.

– Kappale on saattanut soida esimerkiksi jossakin elokuvassa tai se on kuultu Internetistä. Nykyään myös usein vihkitilaisuuteen hääparit kutsuvat paikalle solistin tai muusikon esiintymään.

Kun ennen vanhaa hääparin kanssa alttarilla seisoi usein yksi kaaso ja yksi bestman, on nykyään tavallista, että alttarilla on hääparin lisäksi useita kaasoja ja bestmaneita.

– Alttarilla saattaa hääparin lisäksi seisoa kaksi tai kolme bestmania ja saman verran kaasoja. Se on ollut ihan selkeästi yleistymässä, että ystävät halutaan mukaan alttarille tueksi ja jakamaan itselle tärkeä hetki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Åstrandin mukaan vihkitilaisuudessa papilta toivotaan yhä enemmissä määrin hääparin yksilöllistä kohtaamista.

– Hääpari haluaa, että vihkitilaisuudessa papin pitämä puhe on nimenomaisesti heille henkilökohtaisesti laadittu ja suunnattu. Ennen vihkitilaisuutta istummekin aina tulevan hääparin kanssa alas, ja keskustelemme. Keskustelussa esille tulleita asioita käytän hääparin niin toivoessa ja salliessa vihkitilaisuudessa pitämässäni puheessa.

Pietarsaaren seudulla nykyään noin 30-40 prosenttia hääpareista valitsee Åstrandin mukaan kirkossa vihkimisen sijaan maistraatin, joka on ollut nouseva trendi viimeisen 10 vuoden ajan. Maistraatin jälkeen kirkossa usein pidetään avioliittoon siunaamistilaisuus, joka muistuttaa hyvin pitkälti normaalia avioliittoon vihkimistilaisuutta.

– Maistraatti valitaan usein silloin, kun pariskunnan toinen osapuoli ei kuulu kirkkoon. Pappi ei voi suorittaa vihkimistä, mikäli toinen tulevista puolisoista ei kuulu kirkkoon tai ei ole muun kristillisen kirkon jäsen. Sen sijaan avioliittoon siunaaminen voidaan pyynnöstä suorittaa, vaikka henkilö ei kirkkoon kuuluisikaan.

Vaikka kirkko onkin yhä perinteisin ja suosituin paikka avioliittoon vihkimiselle, on vuosittain muutamia pariskuntia, jotka haluavat toteuttaa vihkitilaisuuden esimerkiksi omalla huvilalla tai rannalla.

– Ihmiset haluavat yhä useammin tehdä ihan omannäköisen vihkitilaisuuden, ja valita siihen haluamansalaisen teeman. Myös hyvin pieniä tilaisuuksia pidetään esimerkiksi seurakunnassa olevassa kappelissa, ja paikalla saattaa olla vain kahdesta kymmeneen henkeä. Häiden järjestämisen osalta tärkeintä on, että hääpari saa omannäköisensä ja onnellisen juhlapäivän, Åstrand päättää.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä