keskiviikko 4.8.2021 | 02:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Monia muotoja materiaan: Kolme design-ammattilaista esittelee tuotteitaan energialaitoksella

Heimo Riihimäki
Ti 23.7.2019 klo 18:35

Entisen energialaitoksen eteläpäädyssä on avattu näyttely nimeltä Handmade. Näyttely esittelee kolmen muotoilijan tuotantoa.

– Aiemmin tässä tilassa on ollut lähinnä kuvataidetta, Annika Bergvik-Forsander ammattikorkeakoulu Noviasta kertoo. Novia hallinnoi toisen kerroksen näyttelytilaa.

– Halusin vaihteeksi designereita. Muotoilijoille on tyypillistä tietoisuus laadusta, usein ympäristötietoisuus materiaalien kierrätyksen muodossa ja tietysti käden taidot.

Näyttelyssä on esillä muun muassa astioita, vyölaukkuja, lippiksiä, pyyhkeitä, jakkaroita ja seinäkankaita.

Muotoilija Pia Öst toimii Pännäisissä, hänellä on ollut oma tuotemerkki Addo vuodesta 2002. Vuodesta 2000 lähtien hän on työskennellyt enimmäkseen keramiikan, pienten huonekalujen ja tekstiilin parissa.

– Saviesineet dreijaan itse, mutta jakkaramalliston teetän muilla. Samoin tekstiilien kohdalla minä suunnittelen mallit ja teetän varsinaisen tuotannon muualla. Pyrin siihen, että kuvioita voi hahmottaa useammalla kuin yhdellä tavalla. Ollakseni tyytyväinen haluan nähdä, kuinka muotoilun kaikki osat kuuluvat yhteen.

Pian Östin jakkarat voi luonnollisesti pinota, mutta erikoisempaa on, että niitä voi myös liittää sivuittain vähän leveämmäksi jalustaksi.

Jenny Holmlund on alkujaan Vexalasta ja aloitti opintonsa Pohjoismaisessa taidekoulussa Kokkolassa. Hän jatkoi opintojaan Göteborgissa. Hän työskentelee Göteborgissa edelleen ja muotoilee erityisesti tekstiilejä. Verkkokaupastaan hän myy muun muassa vyölaukkuja, lippiksiä ja toppeja.

– Kierrätän materiaaleja aina kun mahdollista. Tuotemerkkini on JennyVexala.

Jenny Holmlund valmistaa muun muassa kankaisia merkkejä, joita voi kiinnittää paitoihin tai tyynyihin. Monen merkin muodot ovat saaneet innoituksensa tervapääskyn olemuksesta.

Linda Andtbacka on Uudestakaarlepyystä ja hän opiskeli Noviassa. Hän perusti nimeään kantavan yrityksen 2017.

– Painan tekstiilikuviot itse, käsin. Aidot materiaalit ovat tärkeitä. Puu, kivi, villa ja pellava voittavat aina laminaatin, lastulevyn, muovin ja polyesterin. Farkkujakin kierrätän. Pyrin siihen, että kuvioni olisivat ikään kuin ajattomia. Suunnittelen sisustuksiakin, tuotemerkkini on Andtbacka Design.

#