Paikallisuutiset

Nyt puhutaan kummituksista! - Jaakon päivillä pidettävässä Kummituspajassa vain mielikuvitus on rajana

Wawa-opiston sanataideprojektin projektikoordinaattori Anniina Koivisto sanoo sanataiteen antavan tilaa mielikuvitukselle.
Wawa-opiston sanataideprojektin projektikoordinaattori Anniina Koivisto sanoo sanataiteen antavan tilaa mielikuvitukselle. Kuva: Maija Rahkola

PIETARSAARI

Jaakon päivillä ensi maanantaina Campus Allegrossa pidettävässä, 8-12 -vuotiaille suunnatussa Kummituspajassa sukelletaan jännittävälle mielikuvitusmatkalle kummitusten maailmaan sanataiteen muodossa.

– Kummituspajassa keskustellaan kummituksista, ja jokainen osallistuja pääsee myös luomaan täysin oman kummitushahmonsa. Lopuksi keksityistä hahmosta luodaan tarina tai satu, ja jaetaan se muiden ryhmäläisten kanssa, kertoo Wawa-opiston sanataideprojektin projektikoordinaattoriAnniina Koivisto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koivisto sanoo, että lapsen luoma kummitushahmo voi olla ihan millainen vain - vaikkapa eläinkummitus! Vain mielikuvitus on rajana.

– Kummitushahmoa luodessa mietitään esimerkiksi, miltä se näyttää, millaisia luonteenpiirteitä sillä on, ja onko sillä esimerkiksi kavereita, ihmiskavereita tai vaikkapa eläinkavereita.

Vaikka kummitukset herättävät usein pelkoa, Koivisto muistuttaa, että kummitus voi olla yhtä lailla kiltti tai vaikkapa hauska.

– Kummitus voi olla hahmona esimerkiksi hyvin unelias tai jollain tapaa yllätyksellinen. Kun mietitään pelottavaa kummitusta, voidaan asiaa ajatella myös esimerkiksi siltä kantilta, että kummituksen on käytävä töissä, ja hänen työtehtävänsä on vähän pelotella muita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pajan alussa kummitushahmoja lähdetään ideoimaan leikin kautta.

– Usein me ohjaajat olemme kirjoittaneet erilaisia tunnetiloja paperilapuille, jotka olemme laittaneet lasipurkkiin. Jokainen lapsi saa purkista nostaa paperilapun, ja saamansa tunnetila-sanan avulla hän voi halutessaan lähteä jalostamaan omaa kummitustaan.

Vaikka lapsi saakin itse keksiä juuri haluamansalaisen kummituksen, ovat ohjaajat aina tarvittaessa ideoinnissa tukena.

– Jos lapsella on hankaluuksia keksiä omaa kummitushahmoa, me ohjaajat olemme silloin tukena ja annamme erilaisia pohdittavia näkökulmia siihen, millaisia piirteitä kummituksella voisi olla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sanataide on Koiviston mukaan paitsi hyvä keino parantaa äidinkielen taitoja ja vuorovaikutustaitoja, se on myös keino saada lapsen oma mielikuvitus heräämään.

– Nykyään lapset ja nuoret viettävät paljon aikaa esimerkiksi matkapuhelimien ja tietokonepelien ääressä, ja ne vievät helposti tilaa oman mielikuvituksen käytöltä. On tärkeää, että lapset kykenevät leikkimään myös omaa mielikuvitusta hyödyntäen.

Kummituspaja on osa Wawa-opiston vuoden kestävää Sanataide-projektia. Projektin puitteissa erilaisia sanataide-pajoja on pidetty Pietarsaaren alueella muun muassa eri kouluissa.

– Meillä on pajoissa ollut monenlaisia teemoja, kuten lohikäärme-, ystävyys- ja eläinteemaa. Kummitukset herättävät etenkin lasten ja nuorten parissa yleensä jännityksen tunteita ja saavat mielikuvituksen helposti valloilleen. Siksi ajattelimme, että kummitusteema toimii hyvin sanataiteessa.

Kaksikieliseen pajaan ovat kaikki 8-12 -vuotiaat lapset ja nuoret tervetulleita. Ohjaajana tapahtumassa Koiviston lisäksi toimii Wawa-opiston sanataideprojektin projektikoordinaattori ja kirjailijaEllen Strömberg. Vanhempien läsnäolo pajalla ei ole välttämätöntä.

– Maanantaina Jaakon päivillä on kaupungilla meneillään monenlaisia tapahtumia, ja ajattelimme, että se on myös siksi hyvä aika pajan pitämiseen. Vanhemmat voivat esimerkiksi käydä kiertelemässä torilla ja tuoda lapset siksi aikaa meille pajaan, Koivisto vinkkaa.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä