Paikallisuutiset

Vauhdikasta menoa agilityn parissa - Jaakon päivillä esiteltävä laji vaatii koirakolta nopeutta ja ketteryyttä

PIETARSAARI

Jaakon päivillä päästään ihastelemaan koirien ja ohjaajien välistä yhteistyötä, kun Pietarsaaren seudun Kennelseura järjestää tiistaina agilitypäivän Raatihuoneen takana sijaitsevalla nurmialueella.

– Päivän aikana on tiedossa useita eri ohjelmanumeroita. Tapahtumassa tullaan näkemään isompia ja pienempiä koirarotuja, kuten bordercollie, australiankelpie, australianpaimenkoira, shetlanninlammaskoira ja borderterrieri, kertoo Pietarsaaren seudun Kennelseuran agilityjaoston varapuheenjohtajaCarina Wikman.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimakua tulevasta päivästä antavat Wikman ja hänen 8-vuotias bordercollie Fun seuran käytössä olevassa agilityhallissa. Vauhdilla esteet ylittävä Fun saa hyvästä suorituksesta palkinnoksi lelun, jolla se saa hetken leikkiä ohjaajansa kanssa.

– Agilityshowssa meillä on mukana kuusi koirakkoa, jotka esiintyvät agilityradalla vuorotellen. Olemme koonneet tapahtumaa varten joukkueen, joka edustaa kattavasti seuraamme. Mukana ohjaajia on 9-vuotiaasta juniorista aina eläkeiällä agilityn aloittaneeseen seniori-harrastajaan.

Agilityshowssa katsojille näytetään ja kerrotaan erilaisia tapoja tehdä agilityä.

– Ohjaajat voivat ohjata koiriaan agilityssä monin eri tavoin. Näytämme, miten koiraa voidaan ohjata esimerkiksi pelkästään suullisia käskyjä käyttäen, pelkin käsimerkein tai liikkeen avulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Temppu-ohjelmanumerossa yleisöä hauskutetaan koirien tekemillä tempuilla, kuten pyörimisellä, ryömimisellä ja peruuttamisella.

– Koiralla teetettävät temput ovat paitsi viihdyttäviä, ne antavat agilityä harrastavalle koiralle myös vaihtelua ja parantavat niiden fyysistä kuntoa.

Wikman muistuttaa, että agility on koiralle fyysisesti vaativa laji, jossa siltä vaaditaan nopeutta, ketteryyttä, tasapainoa ja hyvää koordinaatiota.

– Koska agility on niin vauhdikas laji, se on samalla koiralle vähän stressaavaa. Siksi on tärkeää, että koiran kanssa tehdään rauhallisempiakin juttuja ja harrastetaan muutakin agilityn ohella, kuten esimerkiksi tottelevaisuutta tai jälkeä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapahtumapäivänä katsoja voi halutessaan kokeilla kilpailla nopeita ja ketteriä agilitykoiria vastaan.

– Koska koiralla on neljä jalkaa, teemme niitä varten myös hieman pidemmän radan kuin kilpailuun osallistuville ihmisille. Se kumpi radan suorittaa nopeammin, ihminen tai koira, voittaa, Wikman opastaa.

Yhtenä mielenkiintoisena ohjelmanumerona yleisöllä on mahdollisuus myös kokeilla agilityä niin sanotusti koirana.

– Teemme pienimuotoisen radan, jonka ihminen suorittaa koiran roolissa. Me ohjaajat ohjaamme radalla osallistujaa aivan samalla tavalla kuin koiriammekin, liikkeellä ja käskyillä. Siinä osallistuja saa vähän käsitystä siitä, miltä agility ja ohjaaminen saattaa koiran kannalta tuntua ja näyttää.

Vaikka tavanomaisesti koira palkitaankin onnistuneesta suorituksesta leluilla tai nameilla, Wikman lupaa, että ihmisiä varten on varattuna päivää varten muunlaisia palkintoja.

– Ihmisille annetaan kyllä palkaksi karkkia nakkien ja koiranlelujen sijaan, hän naurahtaa.

Pietarsaaren seudun Kennelseuran järjestämä agilitypäivä on kaikille avoin kaksikielinen tapahtuma. Seura järjestää tapahtuman Jaakon päivien yhteydessä tänä vuonna toista kertaa.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Juttuun on 19.7. klo 10.00 korjattu haastatellun luottamustehtävä: Carina Wikman on Pietarsaaren seudun Kennelseuran agilityjaoston varapuheenjohtaja. Seuran varapuheenjohtaja on Sune Svenfelt.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä