Kulttuuri

Romukultaa ja nettitreffejä – Päivi Sihvola julkaisi uuden runokokoelman

Päivi Sihvola on julkaissut uuden runokokoelman Romukultaa.

Kyseessä on Sihvolan yhdeksäs julkaisu, kirjoittaja luonnehtii sitä rakkausaiheiseksi runokokoelmaksi ihmissuhteista ja tunnemaailmasta. Kirjan on kustantanut tamperelainen Mediapinta.

– Osa teksteistä on kulkenut mukana vuosikausia paikasta toiseen ja nyt tuli aika katsoa läpi ja työstää niitä valmiiksi, Päivi Sihvola kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vanhimmat runot ovat vuodelta 2002 ennen muuttoani Järvenpäähän, osa syntyi Järvenpäässä ja puolet ovat uudehkoja, Pietarsaaressa kirjoitettuja runoja. Pitkä aikaero tekstien välillä oli kieltämättä haaste.

”Päästän treffipalstatyypit ääneen epärunomaisesti, heidän kauttaan näkyy maailmamme vinksahtaneisuus.” Päivi Sihvola

Huumori on tärkeää, mutta sitä ei juuri harrasteta lyyrisissä runoissa.

– Tein tarkoituksella särön kokoelman neljännessä osastossa. Muuten kokonaisuus olisi ollut liian sileä. Päästän treffipalstatyypit äänen epärunomaisesti, heidän kauttaan näkyy maailmamme vinksahtaneisuus. En halua moralisoida, vain näyttää. Jos nettien palstoilta hakee kulttuurista kiinnostunutta keskustelukumppania, niin tarjonta on aivan muuta. Olen pohtinut kirjaakin tuosta aiheesta, mutta jääköön.

Romukultaa ei ole elämäkerta, vaikka sellaiseenkin olisi ollut aineksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Runojen minä on aina fiktiivinen hahmo. Kaikkien kirjojeni henkilöt ovat sekoitus nähtyä, kuultua, koettua ja fiktiota.

Päätaloseura palkitsi Päivi Sihvolan novellikokoelman Holopaisen hymy kunniamaininnalla Taivalkoskella järjestetyssä Möllärimestari -kisassa.

Kunniamaininnan perusteluissa arvioitiin, että kokoelma sisältää kymmenen novellia, jotka sijoittuvat samaan kaupunkiin ja joissa esiintyy samoja henkilöitä. Aika ja näkökulmat vaihtelevat, mutta kokonaisuus pysyy eheänä. Parhaimmillaan ollaan aloitusnovellissa Televisio, jossa näkökulma on lapsen. Kirjoittaja hallitsee kaunokirjallisen ilmaisun ja sen keinot. Kerronnassa on varma ote ja vahva tunnelma, sen rytmi on kohdallaan. Joissakin novelleissa unet, alitajunta ja intuitiot nousevat esiin, todellisuus rakoilee ja muuttuu läpikuultavaksi.

– Tuo tunnustus ilahdutti minua suuresti, Päivi Sihvola sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Varmaan kaikki kirjoittajat kaipaavat jonkinlaista palautetta.

Möllärimestari-kirjoituskilpailu on harrastajakirjoittajille tarkoitettu kilpailu. Vuoden 2019 Möllärimestari on Marja Klefström Lohjalta kirjallaan Wiipurin pelon ja toivon kevät 1918.

Päätalo-instituutti järjestää vuosittain kaikille kirjoittajille mahdollisuuden lähettää teoksensa raadille, joka palkitsee parhaat omakustanteet. Teosten tulee olla kirjoja, kuten novelli- tai runokokoelmia, romaaneja, antologioita; ei lehtiä tai monisteita. Teoksella tulee olla lisäksi ISBN-numero.

Jaakon Päivien viikolla eli keskiviikkona 24. heinäkuuta järjestetään kaupunginkirjastossa Poetry Open Mic -tapahtuma, jossa kirjoittajat lukevat runojaan.

– Minä olen toistaiseksi ainoa suomenkielinen ilmoittautunut, Päivi Sihvola kertoo.

– Toivottavasti muitakin tulee.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä