Paikallisuutiset

Ikä ei jäykistä, vaan väärä ryhti

Markus Greus kertoi uudesta terapiamuodosta

Markus Greys esitteli Optimum -metodiaan maanantaina.
Markus Greys esitteli Optimum -metodiaan maanantaina. Kuva: Heimo Riihimäki

Pietarsaari

– Ihminen on luotu toiminaan ja liikkumaan ilman sen kummempia vaivoja. Liian vähäinen tai yksipuolinen liikunta on johtanut siihen, että 80 prosenttia läntisen maailman ihmisistä kokee jossain vaiheessa selkävaivoja.

GöteborgilainenMarkus Greus kävi maanantaina Pietarsaaressa kertomassa kehittämästään Optimum -metodista. Metodin avulla hän auttaa henkilöitä, jotka kärsivät erilaisista kiputiloista. Optimum -metodin avainsana on kokonaisvaltaisuus, kyse on pohjimmiltaan ihmisen ryhdistä ja liikkumisesta luonnollisella tavalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esimerkiksi niska- tai hartiakipuja voidaan hoitaa paikallisesti, mutta ne tuppaavat uusiutumaan. Ongelma ei nimittäin ole välttämättä sillä alueella, jossa kipu tuntuu, vaan vaikkapa ristiselässä. Kun asiakas tulee vastaanotolle, en ensimmäisenä tutki hänen oireitaan, vaan koko kehon toimivuutta ja asentoa

Markus Greus huomauttaa, että nivelet eivät toimi itsenäisesti. Lihakset liikuttavat niitä ja lihakset voivat eri syistä alkaa toimia toisin kuin pitäisi.

– Nilkka saattaa kipeytyä onnettomuudessa. Ihminen alkaa vaistomaisesti vaihtaa jalkaterän asentoa. Lihakset tottuvat uuteen kävelytapaan, mutta ne toimivat silloin luonnottomasti ja se heijastuu sitten lonkkaan ja alaselkään tai jopa niskaan.

Pienet lapset liikkuvat Markus Greusin mukaan luonnollisesti parin kolmen vuoden ikään asti. He kyykistyvät, kun haluavat nostaa jotain, eivät taivuta selkäänsä. Ns. luonnonkansat liikkuvat myös ryhdikkäästi ja heidän keskuudessaan selkävaivat ovat harvinaisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jossain vaiheessa länsimaiset ihmiset alkavat liikkua luonnottomasti. Monet eivät liiku ollenkaan ja jotkut urheilevat yksipuolisesti. Kuten tiedetään, huippu-urheilijoilla on usein erilaisia vaivoja, vaikka he ovat huippukunnossa. Ihmisen ryhtiin vaikuttavat erityisesti vatsalihakset ja ns. syvät lihakset, joita ei kuitenkaan yleensä harjoiteta.

Markus Greus on pannut merkille, että nykyisin alle kouluikäiset lapset liikkuvat vähemmän kuin edelliset sukupolvet. Se näkyy motorisissa taidoissa.

Maanantaina Markus Greus havainnollisti luennon yleisölle asennon merkitystä. On eroa siinä, osoittavatko varpaat seistessä ulos päin vai onko kolmas varvas säären keskikohdalla. Käsien nosto ylös on vaikeaa, jos istuu köyryssä, mutta selkä suorana se on helppoa.

Toisin sanoen monet nivelvaivat johtuvat elintavoista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Markus Greus alkoi opiskella fysioterapiaa Göteborgissa vuonna 1996 ja jatkoi 2000 -luvulla opintojaan San Diegossa.

Sitten hän kehitti oman hoitomuotonsa, jota kutsuu nimellä Optimum. Optimum perustuu yhdysvaltalaisen Pete Egoscuen ryhtiterapiaan. Ryhtiterapian perusajatuksena on palauttaa kehon luonnollinen tasapaino, korjataan siis virheellistä toimintoa, ei hoideta vaivaa tai kipua. Egoscue oli haavoittunut Vietnamissa takareiteen eikä ollut kuntoutunut perinteisillä fysioterapiamenetelmillä. Hän alkoi tutkia anatomiaa omin päin.

– Lisäsin omaan metodiini erilaisia tekniikoita muun muassa perinteisistä fysioterapiamuodoista.

Pelkkä ryhtiliike ei auta joka tilanteessa.

–Joskus asiakkaat ovat niin jumissa, että he tarvitsevat erikoishierontaa, ennen kuin voivat alkaa harjoittelun.

Markus Greus huomauttaa, että myös psykosomaattisia oireita voi lievittää Optimum -metodilla.

– Myös väärä ravitsemus voi olla syy nivelvaivoihin.

Markus Greusin Optimum -metodia käyttää Ruotsissa noin 150 terapeuttia. Suomen ensimmäinen Greusin kurssin käynyt henkilö toimii Pietarsaaressa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä