keskiviikko 11.12.2019 | 21:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Raatihuoneen julkisivun kunnostaminen vaatii useita työvaiheita - Aikaa vievät erityisesti puuosien, ikkunoiden ja ovien saneeraustyöt

Maija Rahkola Pietarsaaren Sanomat
To 4.7.2019 klo 19:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

PIETARSAARI

Pietarsaaressa torin laidalla sijaitsevan Raatihuoneen julkisivun restaurointi- ja saneeraustyöt ovat käynnissä parhaillaan. 1877-luvulla valmistuneeseen rakennukseen entisöinti- ja korjaustyöt tehdään museoviraston antamien ohjeiden ja arkkitehtitoimisto R. Wingrenin laatimien suunnitelmien mukaisesti. Rakennuksessa saneerattavien pintojen ala on noin 1800 neliömetriä.

Pedecon Oy:n toimitusjohtaja ja rakennuspäällikkö Petri Keski-Kuru kertoo, että jokainen rakennuksen neljästä julkisivusta tehdään valmiiksi yksi kerrallaan alusta loppuun saakka.

– Eteläjulkisivun osalta urakka on jo lähestulkoon valmis. Jäljellä ovat enää julkisivun peseminen ja sokkelin siistiminen.

Parhaillaan työn alla on länsijulkisivu, jossa pohjatyöt on saatettu valmiiksi julkisivulla sen parvekeosaan saakka.

– Nyt jatkamme pohjatöitä ja ikkunoiden saneerausta sekä pintojen ja koristeiden läpikäymistä länsijulkisivun osalta parvekeosasta ylöspäin.

Keski-Kurun mukaan julkisivuissa on useita maalikerroksia, joten pohjatöiden osalta ensimmäisenä on poistettava vanhaa maalipintaa, jotta uudelle maalille saadaan riittävä tartunta.

– Julkisivujen osalta tarkistetaan ja saneerataan myös mahdolliset lahovauriot ja halkeamat sekä tarvittaessa puuosia vaihdetaan. Sen lisäksi kaikki ikkunat käydään läpi, niiden kittaukset, mahdolliset lahovauriot ja helotusten vauriot.

Suurin urakka tulee Keski-Kurun mukaan olemaan rakennuksen puuosien, ikkunoiden ja ovien saaneraustöissä. Myös rakennuksessa olevat vaurioituneet koristeet irrotetaan ja korjataan. Koristeet, joita ei voida enää korjata, korvataan tekemällä uudet, vastaavanlaiset koristeet.

– Koristeiden osalta irrotimme julkisivusta vastikään Pietarsaaren vaakunan, joka on parhaillaan verstaalla työn alla. Käymme sen osalta läpi vauriot ja halkeamat, jonka jälkeen sille tehdään pohja- ja pintakäsittely, ja sitten se voidaan viedä takaisin.

Pohjatöiden jälkeen tiedossa ovat julkisivun pohjakäsittely, välikäsittely ja pintakäsittely.

– Teemme julkisivuille vähintään kolme eri maalauskäsittelyä. Ensin teemme julkisivuun pellavaöljykäsittelyn, sen jälkeen laitamme pellavaöljy-pohjustevärin ja viimeisenä teemme pintakäsittelyn pellavaöljymaalilla.

Värisuunnitelman rakennukseen on tehnyt pietarsaarelainen arkkitehti Roger Wingren. Keski-Kurun mukaan rakennuksen värimaailma ei juuri tule muuttumaan, mutta uusi väri tulee olemaan aiempaa tummemman näköinen, sillä aurinko ei ole sitä vielä polttanut.

– Alussa maalipinta tulee olemaan kiiltävä, mutta ajan mittaan se himmenee, Keski-Kuru kertoo.

Rakennuksessa restaurointi- ja saneeraustyöt aloitettin huhti-toukokuun vaihteessa. Tavoitteena on, että urakka saataisiin valmiiksi syyskuun loppupuolella.

– Tietenkin tavoitteen pääsemiseen vaikuttaa sää ja sekin, ilmeneekö projektin aikana isompia restaurointitöitä julkisivuissa. Koska etenemme julkisivu kerrallaan, saattaa esimerkiksi jonkin julkisivun yläosassa ilmetä projektin edetessä jotain isompia korjaustöitä vaativia vaurioita.

Rakennuksen ulkomaalaus tulee maksamaan 250 000 euroa. Viimeksi koko Raatihuone on maalattu vuonna 1991. Rakennus kuuluu Museoviraston määrittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

ps@pietarsaarensanomat.fi

#