Paikallisuutiset

Pedersöressä satsataan miljoonia biokaasulaitokseen – uusiutuvan energian lähde heinäpelloilta

Pedersören kunnanjohtaja Stefan Svenfors (vas.) ja kunnan konserniyhtiön toimitusjohtaja Kjell Gripenberg sekä heinäpelto, joka tulee tuottamaan pääasiallisen raaka-aineen Kolppiin rakennettavalle biokaaasulaitokselle.
Pedersören kunnanjohtaja Stefan Svenfors (vas.) ja kunnan konserniyhtiön toimitusjohtaja Kjell Gripenberg sekä heinäpelto, joka tulee tuottamaan pääasiallisen raaka-aineen Kolppiin rakennettavalle biokaaasulaitokselle. Kuva: Pedersören kunta

Pedersören Kolppiin on suunnitteilla miljoonia euroja maksava biokaasulaitos, joka käyttää raaka-aineenaan alueen pelloilla kasvavaa heinää eli lähituotettua nurmea.

Laitosta rakentamaan ja toimintaa pyörittämään perustetaan PK Biogas Ab Oy -niminen yritys, jossa Pedersören kunta on mukana tytäryhtiönsä Pedersöre Värmen kautta mukana. Muut osakkaat ovat paikallisia yrityksiä.

Hanke sai alkunsa jo vuonna 2016, jolloin mahdollisuuksia biokaasun tuottamiseen lähialueella alettiin tutkia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rakentamalla uuden biokaasulaitoksen luodaan yrityksille ja yksityisautoilijoilla edellytyksiä korvata fossiilisia polttoaineita uusiutuvalla biokaasulla, Pedersören kunta kertoo tiedotteessaan.

Kaasulle aiotaan rakentaa johtoverkko Kolpin–Edsevön–Lepplaxin alueilla toimivia yrityksiä varten. Kaasua myydään myös yritys- ja yksityisasiakkaille ajoneuvojen tankkauspisteestä Edsevössä.

– Tämä hanke on ajassa ja vastaa yhteiskunnalliseen vaatimukseen hillidioksidipäästöjen alentamiseksi, Pedersören kunnanjohtajaStefan Svenfors kertoo.

Alkuvaiheessa biokaasulaitoshankkeen käynnistävät Pedersöre Värme ja Kruunupyyn energiaosuuskunta. Yritysten kanssa käydään keskusteluja öljyn korvaamisesta biokaasulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toiminta aloitetaan vaiheittain vuosien 2020–2024 aikana. Täydessä toiminnassaan laitoksen arvioidaan olevan vuonna 2024.

Pedersören kunnanhallitus aloittaa asian käsittelyn ensi viikon keskiviikkona. Aluksi ollaan varaamassa tonttia tankkausasemalle Edsevöhön, kasitien varrelle.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 9,5 miljoonaa euroa.

Biokaasuhankkeen ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan jakeluverkko mukaan tulevien yritysten kiinteistöille sekä täyttöasema nesteytettyä maakaasua (LNG) varten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhtiö toimii alkuvaiheessa LNG:n jakeluverkkona. Kaasu ostetaan muilta toimijoilta. Tarkoituksena on paikallisten kaasumarkkinoiden luominen projektin alkuvaiheessa.

– Biokaasulaitos rakennetaan toisessa vaiheessa vuonna 2022. Sen jälkeen voidaan korvata LNG:tä biokaasulla asteittain, toteaa Pedersören kunnan konserniyhtiön toimitusjohtajaKjell Gripenberg.

Mahdollinen laitoksen sijoituspaikka on kunnan omistamalla maalla Långskogintien varrella Kolpissa. Raaka-ainetta eli biomassaa alueen pelloilta arvioidaan saatavan 19 000 tonnia. Jäännöstuotetta voidaan käyttää pelloilla lannoitteena.

Kjell Gripenberg kertoo, että toiminta käynnistetään asteittain.

– Konsepti perustuu siihen, että peltoalaa heinän viljelyyn on riittävästi. Pedersöressä on edelleen monia eläintiloja, jolloin viljelijät tarvitsevat heinän itse. Pohjoisempana, idempänä ja etelämpänä mahdollisuudet ovat suuremmat.

Biokaasu pumpataan loppukäyttäjille, jotka voivat polttaa kaasun lämmöksi, höyryksi tai sähköksi oman tarpeensa mukaan.

Ensimmäisen ja toisen vaiheen välillä rakennetaan haketta käyttävä kaukolämpölaitos tulevan biokaasulaitoksen viereen.

– Haluamme varmistaa, että tuotetulle kaasulle löytyy aina käyttöä. Jos tuotamme liikaa kaasua tarpeeseen nähden, voimme polttaa ylijäämän kaukolämmöksi, Gripenberg sanoo.

Toimijat toivovat valtion osallistuvan hankkeeseen avustuksella. Keskusteluja mahdollisista tukimuodoista on käyty ja käydään edelleen. Valtiontuen lisäksi rahoitus perustuu useiden eri toimijoiden osakepääomaan.

Pedersören kunnalle biokaasuhanke on luonnollinen kehitysvaihe. Pedersöre värmen perustamisen jälkeen vuonna 2006 kunta on pyrkinyt korvaamaan öljylämmityksen käyttöä omissa kiinteistössään uusiutuvilla energialähteillä.

Tällä hetkellä noin 90 prosenttia kunnallisista rakennuksista lämmitetään biopolttoaineilla.

– Kunta on jo tehnyt paljon, ja nyt tarjoamme samat mahdollisuudet yhteiskunnalle, teollisuudelle, yrityksille ja yksityiskuljettajille, Gripenberg sanoo.

Uutista on päivitetty klo 9.51 ja klo 11.27.

PK Biogas Ab Oy

Perustettava yhtiö PK Biogas Ab Oy aikoo rakentaa biokaasun tuotantolaitoksen Pedersören Kolpin kylään. Raaka-aineena käytetään pääasiassa nurmea.

Toimintakonsepti perustuu kiertokulun luomiseen, jossa pelloilta tuleva biomassa muuttuu energiaksi ja jäännöstuote palautetaan pelloille lannoitteena.

Vuonna 2020 rakennetaan täyttöasema nesteytettyä maakaasua (LNG) varten ja jakeluverkko kiinnostuneiden yritysten kiinteistöihin. Tarkoituksena on paikallisten kaasumarkkinoiden luominen projektin alkuvaiheessa. Nesteytetty maakaasu säilyy varapolttoaineena kun yhtiön oma tuotanto alkaa, vaihtelujen ja häiriöiden tasoittamiseksi.

Vuonna 2020 rakennetaan myös biokaasun tankkausasema Edsevöhön.

Vuonna 2022 rakennetaan uusi lämpökeskus ja biokaasulaitos Kolppiin.

Vuonna 2024 laitos toimii täydellä kapasiteetilla ja liikennekaasun myynti saavuttaa sellaisen tason, että tankkausasema on kannattavaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä