keskiviikko 4.8.2021 | 02:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Koko perheen harrastus - Forsbyssa asuvan Janssonin perheessä suunnistus on elämäntapa

Maija Rahkola
Ti 18.6.2019 klo 17:15

PEDERSÖRE

Forsbyssa asuvalle Janssonin perheelle Pietarsaaren seudun metsät ovat tulleet vuosien varrella varsin tutuiksi. Perheen vanhemmat, Sören ja Tuija Jansson, eivät vielä muutama vuosi sitten olisi arvanneet, että suunnistamisesta tulisi heidän perheelleen elämäntapa.

Suunnistusharrastuksen perheessä nimittäin aloitti vuosia sitten silloin vielä ala-asteen toisella luokalla oleva, nykyään 17-vuotias Emil.

- Sain koululta lapun, jossa kerrottiin, että paikallinen urheiluseura järjestää suunnistuskoulun. Sen koulun aikana innostuin ihan täysin suunnistamisesta, ja sen jälkeen olen suunnistanut aktiivisesti, Emil kertoo.

Erityisen hienoa tästä harrastuksesta tekee se, että harrastamme tätä yhdessä. Kaikkien ei tarvitse pyrkiä huipulle, vaan jokainen meistä kilpailee omalla tasollaan ja taidoillaan.

Kun aiemmin yleisurheilua ja hiihtoa harrastanut perheenäiti alkoi viemään poikaansa suunnistusharjoituksiin, päätti hän itsekin kokeilla lajia. Pian mukana suunnistusharjoituksissa olivat myös nykyään 15-vuotias Mia ja 12-vuotias Lukas.

- Minä olin silloin meidän perheemme jarruna, sillä en tajunnut ollenkaan, mikä lajissa niin kiehtovaa on. Totesinkin silloin, että jos meidän lapsemme tätä lajia harrastavat, niin minä en kyllä ole heitä harjoituksiin kuskaamassa, Sören muistelee nauraen.

Kerran perheenisän ollessa mukana lasten suunnistustapahtumassa, päätti hän kuitenkin ajanvietteeksi ottaa kartan käteensä ja lähteä etsimään rasteja metsään.

Tuija Jansson

- Sieltä mies palasi loiste silmissä takaisin, että tämähän on aivan mahtavaa, Tuija kertoo hymyillen.

- Ei riitä, että olet nopea juoksija, vaan pään on oltava koko ajan mukana. On luettava karttaa, ja tehtävä oikeat ratkaisut, kuten oikeat reittivalinnat, oikeana hetkenä. Ja se on juuri koukuttavaa tässä harrastuksessa, perhe kertoo.

Nykyään koko perhe suunnistaa viikoittain ja osallistuu eri kilpailuihin omissa sarjoissaan. Pääsääntöisesti perhe suunnistaa Pietarsaaren seudulla ja lähikunnissa, mutta on reissuja tullut tehtyä jopa Ruotsiin ja Tanskaankin asti.

- Aina kun olemme reissun päällä, suunnistamme. Meidän ystävämme kutsuvatkin meitä suunnistushulluksi perheeksi, Tuija nauraa.

Kilpaillessa perheen sisällä mittaa toisistaan ottavat ajoittain isä sekä lapsista vanhin, Emil.

- Silloin kun kilpailemme miesten sarjassa, tulee pieni kilpailuvietti esiin. Nykyään Emilia vastaan on kuitenkin jo vaikea kilpailla, toteaa isä pojastaan, joka voitti kaksi vuotta sitten suunnistuksen erikoispitkä matkan SM-hopeaa.

- Haluan olla lajissa paras. Tulevina vuosina tähtään vielä suunnistuksen maajoukkueeseen, kertoo kunnianhimoinen lajiharrastaja Emil.

Kaikki perheestä eivät kuitenkaan tähtää lajin huipulle, vaikka jokainen perheessä suunnistusta aktiivisesti harrastaakin.

- Erityisen hienoa tästä harrastuksesta tekee se, että harrastamme tätä yhdessä. Kaikkien ei tarvitse pyrkiä huipulle, vaan jokainen meistä kilpailee omalla tasollaan ja taidoillaan. Pääasia on, että tämä on meille hauskaa, Tuija sanoo.

Hän lisää, että suunnistusharjoitusten jälkeen tulee perheessä usein vielä istuttua alas kertaamaan harjoitusten kulkua ja vaihtamaan ajatuksia.

- Kun tätä tekee perheenä, tulee aikaakin vietettyä yhdessä enemmän. Se on hyvin tärkeää, sillä lapset kasvavat nopeasti ja lähtevät pian vuosien kuluttua pois kotoa, joten tämä on se hetki, jolloin yhdessä olemisesta tulee nauttia, Sören toteaa.

ps@pietarsaarensanomat.fi

#