torstai 28.5.2020 | 19:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hattumaakarin talo remontin alla - Rakennus pyritään pitämään alkuperäisessä ulkomuodossaan

Maija Rahkola
Ke 12.6.2019 klo 12:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

Westmaninmuorin tuvan kanssa samalla museotontilla olevan Silfverbergin talon kunnostustyöt on aloitettu.

Muinoin hattumaakari Karl Silfverbergin asuttaman rakennuksen kunnostaminen aloitettiin reilu kaksi viikkoa sitten ulkoseinien pesulla ja irronneen maalin kaapimisella.

– Pesimme seinät ennen maalin pois kaapimista, jolloin pellavaöljymaalilla aiemmin maalatuista seinistä maali oli helpommin poistettavissa. Paikka paikoin myös laudoitusta olemme joutuneet uusimaan, kertoo Pietarsaaren kaupungin isännöitsijä ja rakennuksen kunnostuksesta vastaava Mattias Thors.

Seinien maalauksen lisäksi pensseliä kaipaavat myös talon rännit ja syöksytorvet. Julkisivun maalaustyöt tulevat valmistumaan Thorsin mukaan noin kolmen viikon kuluttua.

– Julkisivumaalauksessa käytämme Virtasen neljän öljyn maalia, joka hengittävänä maalina sopii hyvin tällaiseen vanhaan rakennukseen. Julkisivun voisi arvioida pysyvän nyt kunnossa seuraavat 10–15 vuotta, olosuhteista toki riippuen.

Julkisivun kunnostustöiden aikana Silfverbergin talon kaikki ikkunat tullaan myös kunnostamaan. Uusia ikkunoita ei vanhojen tilalle tulla kuitenkaan laittamaan.

– Vaikka itse rakennus ei ole suojeltu, se sijaitsee museotontilla. Pyrimme huomioimaan tämän aina kunnostustöissä. Haluamme kunnioittaa talon historiaa ja pitää rakennuksen mahdollisimman lähellä sen alkuperäistä ulkomuotoa.

Julkisivuremontin hinta tulee olemaan noin 4 000 euroa. Seuraavana remonttikohteena tulevat rakennuksessa olemaan katto sekä sähköistyksen uusiminen talon sisäpuolella.

Westmaninmuorin tuvalla sähköt uusittiin kolme viikkoa sitten.

– Mikäli rahatilanne sen sallii, nämä kunnostustyöt tulemme tekemään syksyllä. Remontin laajuus riippuu pitkälti siitä, riittääkö katon suhteen pelkän huovan vaihtaminen vai joudummeko kunnostamaan myös katon muita rakenteita.

Tulevaisuudessa Silfverbergin taloon tullaan tekemään myös pintaremonttia talon sisäpuolella.

– Rakennuksen lattia sekä seinät ovat sitten seuraavana remonttivuorossa. Nämä kunnostustyöt eivät kuitenkaan juuri ole nyt ajankohtaisia, joten ajankohdasta meillä ei ole vielä tarkempaa tietoa.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Hattumaakari Silfverbergin talo

1700-luvun loppupuolella/ 1800-luvun alussa rakennetussa talossa asui Asplundin suku 1800-luvulla.

Hattumaakarina rakennuksessa myöhemmin toiminut Karl Silfverberg muutti taloon vävypoikana naituaan Margareta Asplundin, jonka perheen omistuksessa rakennus aikoinaan oli.

Talo siirtyi Margaretan vanhempien kuoltua Silfverbergien omistukseen.

Ennen hattumaakariksi alkamista vuonna 1847 Karl Silfverberg toimi isänsä tavoin merimiehenä.

Silfverbergin pariskunta sai kuusi lasta, joista Lydia Silfverberg jäi asumaan taloon, jossa hän myi myös myssyjä ja hattuja.

Asuinkäytössä rakennus on toiminut vielä 1970-luvulle asti. Se on toiminut ainakin samalla vahtimestarin asuntona, joka on vastannut samalla museotontilla sijaitsevan Westmaninmuorin tuvan toiminnasta ja kunnossapidosta.

Kotiteollisuuden ystävät avasivat Käsityöläispuodin Silfverbergin talossa kesäkuussa 1988.

#