torstai 28.5.2020 | 17:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mökki mukavuuksilla vai ilman?

Riippuu keneltä kysyy; yksi hakee arjessa toimivaa kakkoskotia, toinen piilopirttiä mukana kannettavine juomavesineen tiettömän tien päässä. Kaupungin omistama Villa Nordman odottelee ostajaa saarella.

Pirkko Högkulla
To 6.6.2019 klo 19:00 | päivitetty pe 08:58

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaari

Kesämökki mukavuuksilla vai ilman? Autotien vai venematkan päässä? Rannalla vai metsän siimeksessä? Riippuu keneltä kysyy; yksi hakee arjessa vaivattomasti toimivaa kakkoskotia ja rantapaikkaa auringossa, toinen kalliota ja oman piilopirtin rauhaa tiettömän tien päässä.

Jos taas kysyy kesämökin tärkeintä myyntivalttia kiinteistövälittäjältä saa vastaukseksi sijainnin, sijainnin ja sijainnin. Yleensä se tarkoittaa tietä perille ja mielellään pyöräilymatkan päässä kaupungista. Tätä taustaa vasten voi kuulostaa siltä, ettei esimerkiksi Pietarsaaren kaupungin omistama satavuotias Nordmanin huvila Pikkuhietasaarella ostajia juurikaan kiinnosta. Tarjouksia siitä ei vielä olekaan saatu, mutta kyselyjä kyllä.

PS lähti katsomaan millainen paikka on kyseessä, oppaaksi tuli kaupungin maakäyttöinsinööri Viljam Knif.

Villa Nordmanille pääsee vaikkapa Varvetin venesatamasta, siitä veneellä ruopattua väylää suoraan Hällanin ja Isohietasaaren välistä. Huomattavasti lyhyempikin vesireitti löytyy Hällanin kärjestä, jonka erottaa Pikkuhietasaaresta vain kapea salmi, mutta vene on nyt kätevämpi laskea vesille Varvetilla, Knif juttelee ja kiskaisee perämoottorin käyntiin. Kevytkulkuinen vene kuuluu kaupungille ja tuotiin paikalle trailerilla saarivisiittiä varten.

Pikkuhietasaaren pohjoispäässä rannalla, metsikön reunassa näkyy kaksi punaista keppiä pienen matkan päässä toisistaan. Sisempää metsästä löytyy toiset kaksi. Ne merkkaavat noin 3000 neliön tonttia, jonka takareunalla vanhan metsän suojissa autiotupa katselee rannalta tulijoita. Nordmanin huvila se siellä odottelee uutta tulemista ja mahdollisuutta.

Aivan elämänsä vedossa ei Pietarsaaren kaupungin omistama puolitoistakerroksinen noin 50 neliön hirsirakennus ole. Sillä on historiallista arvoa, mutta suojeltu mökkivanhus ei ole. Rakennuksen runko on käyttökelpoisessa kunnossa, muuten rakennus vaatii korjauksia suurella kädellä vesikatosta ja hormista alkaen. Metsää ja rauhaa rakastava nauttisi ympärillä avautuvasta näkymästä, kauempana ulapalla lipuu lastattu rahtilaiva pois satamasta.

Kokonaan luonnontilassa olevan pihan katseenvangitsijana kohoaa vanha ja komea kuusi. Hyväkuntoisen kuusivanhuksen ympärysmitta on vain kymmenen sentin päässä täydestä kolmesta metristä.

Siispä mahdollisuuksien mökki, työleiri vai kerrassaan mahdoton tehtävä?

Yhden kokeneen kiinteistövälittäjän mielestä saarimökeillä on ollut oma ostajakunta, joka on yleisesti ottaen kuitenkin kuolemassa olevaa sukua eikä saarilomailun viehätystä ole oikein saatu siirrettyä seuraaville sukupolville. Suuri enemmistö haluaa mökkipaikan mantereen puolelta, loput ovat valmiita maksamaan jos saareen on vedetty sähköt, vesiputkesta puhumattakaan.

Toisen kiinteistövälittäjäkonkarin mielestä taas aina löytyy heitä, jotka hakevat mökkirauhaa ja nimenomaan sijaintia saaressa. Sitten on kiva rakentaa ja rempata uudisraivaajan hengessä.

Kolmas niin ikään pitkään alalla ollut kiinteistövälittäjä on samoilla linjoilla: saarimökit menevät kaupaksi, mutta ei välttämättä samalla hinnalla kuin kymmenen vuotta sitten.

Nordmanin huvilasta pyydetään 22 500 euroa, tontti on vuokratontti. Vuokra-aikaa on mahdollista venyttää tavanomaisesta 10 vuodesta.

– Tekninen lautakunta hyväksyy pidemmät, yli 10 vuotta kestävät vuokrasopimukset, ja vuosivuokra on sidottu elinkustannusindeksiin.

Knif selventää myös, ettei tonttia voida vielä myydä tässä vaiheessa kun alueella ei ole rantakaavaa.

Tontin kokoakin voi ehdotetusta 3000 neliöstä suurentaa tai pienentää.

– Merkkasimme nyt tämän kokoisen paikan, johon kiinnostuneet voivat käydä tutustumassa. Neliöistä riippuenhan on tontille mahdollista rakentaa sauna ja/tai vierastupa. Tontin kokoon voi siis vielä vaikuttaa, Viljam Knif huomauttaa.

Myyntiaika kesämökille on keskimäärin noin 2-3 kuukautta. Viikossa menee kohde, josta saa saman tien kakkoskodin ja hinta liikkuu 100 000 euron kieppeillä. Sen sijainti on hyvä, kuten länsirannalla korkealla paikalla, lähellä kaupunkia eli mieluiten pyöräilymatkan päässä. Autotie vie perille, mukavuuksista ovat käytettävissä sähkö ja vesi ja siellä voi asua pidempään, viettää juhannuksen ja venetsialaisten lisäksi joulut ja pääsiäiset.

Villa Nordman tuli myyntiin talvella. Tarjouksia ei siis vielä ole saatu. Nyt odotellaankin aurinkoa ja paahdetta, sillä hyvällä säällä mökkikauppa vilkastuu niin kuin venekauppakin. Mökkitarjontaa riittää. Siihen yhtenä syynä on se, että monet varttuneemmat luopuvat mökin pidosta kun sitä ei enää jakseta pitää kunnossa. Nuorempi polvi taas ei välttämättä ole ylipäätään kiinnostunut mökkeilystä kun on iso talolainakin maksettavana ja yhteen paikkaan sitoutumisen asemesta voi samalla rahalla matkustaa maailman turuilla.

Tyhjän panttina seisomisesta ei mikään rakennus tykkää. Villa Nordman on viimeksi ollut viimeksi 1990-luvulla kun sitä vuokrattiin kaupungin työntekijöille kesänviettopaikaksi sesongiksi kerrallaan. Se on tiettävästi rakennettu 1900-luvun alussa ja kenties omistajana oli sama suku kuin Puutarhakadulla sijaitsevalla Nordmanin koululla, joka sekin kuuluu kaupungin myytävien kiinteistöjen listalle.

Sammaloitunut huopakatto on paikoittain päästänyt välikattoon vettä, ulkorappuset ovat lahonneet. Vinttikamariin johtavat jykevät rappuset alaverannalta. Sekä vinttikamarissa että alakerran tupakamarissa on kaunis kaakeliuuni, alakerrasta löytyy lisäksi puuhella.

Tiivis hirsirunko lepää korkeahkon kivijalan päällä. Lyhyissä nurkissa on kaunis ja perinteinen lohenpyrstöliitos. Koristeelliset ovenkarmit ja ikkunapuitteet viestivät puusepäntöiden tekemisen ilosta aikojen takaa.

Jutussa on haastateltu myös kolmea kiinteistövälittäjää; Jan Riskaa, Robin Sandlinia, (Ab Mäklarbyrå J. Riska Meklaritoimisto Oy), Mikael Nybergiä (Kiinteistötoimisto Versum).

Juttua korjattu 7.6. klo 8:56 kahdessa kohdassa; mökin pyyntihinta on 22.500 euroa. Sandlin on Riskan kiinteistövälittäjä.

Nyt odotellaankin aurinkoa ja paahdetta, sillä hyvällä säällä mökkikauppa vilkastuu niin kuin venekauppakin.

#