Paikallisuutiset

Pietarsaaren kouluverkkoa taivutellaan jälleen – miljoonaluokan säästövaatimukset pöydälle keslomien jälkeen

Pietarsaaren suomenkieliset koulunsa aloittavat ikäluokat ovat supistuneet noin 60:een oppilaaseen. Määrä on kutakuinkin puolittunut parissakymmenessä vuodessa.

Jo lähes puolet ikäluokasta pyrkii tänään kielikylpykouluun.

– Tänä vuonna ensimmäistä kertaa minun aikanani suomenkielisiä hakijoita oli enemmän kuin aloitusryhmään voitiin ottaa. Heitä taisi olla 28, kun 25 on ryhmän maksimikoko, sivistysjohtajaJan Levander kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos tilanne jatkuu samanlaisena, kolmisenkymmentä tavallisen peruskoulun aloittavaa mahtuisivat hyvin yhteen ja samaan kouluun.

Tällä hetkellä suomenkielistä opetusta on kahdessa alakoulussa, Länsinummella ja Itälässä. Ruusulehdon alakoulu suljettiin vasta vuosi sitten.

Suomenkielinen kouluverkko tulee varmuudella puheeksi heti kesälomien jälkeen. Kaupunginhallitus on päättänyt kolmen miljoonan euron säästövaatimuksista Pietarsaaren käyttötalouteen, ja siitä 700 000 euroa osuu sivistystoimelle.

Alunperin kouluverkkoa ja oppilaspohjaa piti analysoida vuonna 2020, mutta kaupungin talousvaikeudet aikaistavat asiaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suunnittelutyöhön asetetaan työryhmä, joka aloittanee toimessaan elokuussa. Kaupunginvaltuustolta odotetaan päätöksiä myös koulukysymyksessä vielä ennen kuluvan vuoden loppua.

Jan Levanderin mukaan ratkaisut ovat kaikkea muuta kuin helppoja.

– On haastavaa, jos yhdelle kieliryhmälle jää vain yksi alakoulu. Palvelu heikkenee ilman muuta toisella puolella kaupunkia. Tässä tulee miettiä, onko talous ainoa määräävä tekijä, Levander sanoo.

Suuntaus on jo vuosia ollut koulupuolellakin kohti suurempia yksiköitä. Pari vuotta sitten käydyssä prosessissa Ruusulehto päätettiin sulkea ja ruotsinkieliset Bonäsin ja Vestersundinkylän koulut yhdistettiin hallinnollisesti. Vuoden kuluttua ne ovat myös fyysisesti yhdessä Bonäsissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuosia jatkuneet koulukeskustelut ovat herättäneet myös voimakkaita tunteita vanhemmissa. Jan Levander lupaa, että syksyllä keskustelua tullaan käymään entistä enemmän myös muun muassa yleisötilaisuuksissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä