Paikallisuutiset

Anna-Maja Henriksson palaa oikeusministeriksi: ”Tätä minä haluan tehdä”

Oikeusministerin salkkua pietarsaarelainen kansanedustaja ja puoluejohtaja kantoi 1438 päivää vuosina 2011-15. Painotuoretta hallitusohjelmaa Henriksson kuvaa erittäin hyväksi.

– Sosiaalinen media on entistä keskeisempi, retoriikka on ehkä koventunut ja vihapuhetta on enemmän, vertailee tuleva oikeusministeri  Anna-Maja Henriksson (rkp) joitakin yhteiskunnassa tapahtuneita muutoksia kahdeksan vuoden takaiseen aikaan kun hän astui oikeusministeriön ovesta sisälle ensimmäisen kerran.
– Sosiaalinen media on entistä keskeisempi, retoriikka on ehkä koventunut ja vihapuhetta on enemmän, vertailee tuleva oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) joitakin yhteiskunnassa tapahtuneita muutoksia kahdeksan vuoden takaiseen aikaan kun hän astui oikeusministeriön ovesta sisälle ensimmäisen kerran. Kuva: Jukka Lehojärvi

Pietarsaari

Kansanedustaja, Ruotsalaisen Kansanpuolueen puheenjohtajaAnna-Maja Henriksson Pietarsaaresta on Suomen uuden hallituksen oikeusministeri. Hän hoiti samaa tehtävää myös vuosina 2011-15, jolloin tuli täyteen 1438 päivää oikeusministerinä.

– Ensisijaisena tavoitteena oli nyt saada RKP mukaan hallitukseen. Omaa ministeripestiäni en ole niinkään miettinyt, mutta toki on kiva palata juuri oikeusministeriöön. Innokkaana alan hoitaa oikeusministerin tehtäviä ja tänään voin katsoa ehkä laajemmalla perspektiivillä. Olen kiitollinen vuosista pankkilakimiehenäkin, mutta tätä minä haluan tehdä, kuvaa puhelimitse Helsingistä tavoitettu Henriksson.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhteiskunnan Henriksson kokee muuttuneen niistä ajoista kun hän kahdeksan vuotta sitten astui oikeusministeriön ovesta sisälle.

Omasta jaksamisesta aion huolehtia - muutoin en selviä ministerin pestistä. Aion tehdä niin kuin olen tehnyt viimeiset puolitoista vuotta; käyn kuntosalilla kerran viikossa.

– Yhteiskuntahan muuttuu koko ajan. Tänä päivänä sosiaalinen media on entistä keskeisempi, retoriikka on ehkä koventunut ja vihapuhetta on enemmän. Tehtävää on siis paljon senkin eteen, että ihmiset hoksaavat, että yhteiskuntaahan rakennetaan yhdessä.

Työpäivän sisältö muuttuu ministerisalkun myötä.

– Enää en vietä kokonaisia päiviä eduskunnassa, vaan valtioneuvoston ja ministeriön tehtävät ovat vahvasti mukana. Matkustamista tulee enemmän pelkästään jo siksi, että ministerin tehtäviin kuuluu edustaminen EU:n ministerineuvostossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Asun edelleen Pietarsaaressa ja yritän pitää sellaisen rytmin, että maanantaisin olen kentällä, tiistaista perjantaihin Helsingissä. Omasta jaksamisesta aion huolehtia - muutoin en selviä ministerin pestistä. Aion tehdä niin kuin olen tehnyt viimeiset puolitoista vuotta; käyn kuntosalilla kerran viikossa. Pitää tietenkin olla hyviä avustajia ympärillä ja täytyy osata delegoida. Ja kun RKP:llä on toinenkin ministeri, ei minun tarvitse olla kaikissa työryhmissä.

Hallitusohjelmaa tuleva oikeusministeri ylistää.

– Meillä on kasassa erittäin hyvä hallitusohjelma. 26 päivän työ ja hetkittäin jopa kovat neuvottelut johtivat vastuulliseen hallitusohjelmaan, jossa korostetaan sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja edistyksellistä ilmastopolitiikka.

– RKP:n arvot näkyvät hallitusohjelmassa selkeästi. Olemme tyytyväisiä hallitusohjelman kokonaisuuteen ja se sisältää monia meille tärkeitä tavoitteita. Monet uudistukset merkitsevät konkreettisia parannuksia suomalaisten arkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ohjelma sisältää mm. merkittäviä panostuksia varhaiskasvatukseen, koulutukseen ja tutkimukseen. Subjektiivinen päivähoito-oikeus palautetaan ja ryhmäkokoja pienennetään.

– Ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen tehdään tärkeitä lisäpanostuksia. Opintoraha sidotaan indeksiin. Tehdään panostuksia pienempien eläkkeiden korottamiseksi, perustetaan vanhusasiavaltuutetun tehtävä, Henriksson listaa.

Perheiden arjen helpottamiseksi ja tasa-arvon lisäämiseksi hallitus toteuttaa kunnianhimoisen perhevapaauudistuksen yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa.

– Hallitus myös lisää poliisien määrää ja vahvistaa tuomioistuinten ja koko oikeushoidon resursseja.

Suomen tulevaan hallitukseen kuuluvat sosiaalidemokraatit, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Suomen ruotsalainen kansanpuolue.

Anna-Maja Henriksson, 55

Syntynyt tammikuussa 1964.

Varatuomari, pankkilakimies (Pietarsaaren Seudun Osuuspankki 1987-2007).

Tuleva oikeusministeri Antti Rinteen hallituksessa. Toiminut useissa valtiollisissa ja kunnallisissa luottamustehtävissä.

Kansanedustajana 21.03.2007 lukien.

Rkp:n puoluejohtaja vuodesta 2016; haluaa jatkaa puheenjohtajana. RKP:n puoluekokous on 7-9.6 Vaasassa, puheenjohtajan vaali on ohjelmassa sunnuntaina.

Pietarsaaren kaupunginvaltuuston puheenjohtaja; kaupunginvaltuustossa vuodesta 1997.

Pohjanmaan liiton maakuntavaltuuston jäsen vuodesta 2005.

Oikeusministerinä 2011-15 - yhteensä 1438 päivää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä