Kulttuuri

Yli 8 000 oppilasta musisoi Pietarsaaressa 2020 – koulumusiikin megatapahtuma palaa kaupunkiin 26 vuoden tauon jälkeen

Anna Hagen, Jonas Kuhlberg, Matilda Ångerman, Malin Simons Marja-Leena Hyytinen, Martin Enroth, Fanny Sjölind ja Johan ”Nisse” Nybäck kuuluvat koulumusiikkipäivien kantaviin voimiin.
Anna Hagen, Jonas Kuhlberg, Matilda Ångerman, Malin Simons Marja-Leena Hyytinen, Martin Enroth, Fanny Sjölind ja Johan ”Nisse” Nybäck kuuluvat koulumusiikkipäivien kantaviin voimiin. Kuva: Kimmo Rudnäs

De Ungas Musikförbund i Svenskfinland (DUNK) ja Pietarsaaren kaupungin sekä Campus Allegron yhteistyönä järjestetään massiivinen Skolmusik 2020-tapahtuma Pietarsaaressa 7.–9. toukokuuta 2020. DUNK:n toiminnanjohtajaMartin Enroth kertoo, että kiinnostus tapahtumaan on suuri jo nyt.

– Yli 60 koulua ja yhteensä noin 1 800 oppilasta on jo ilmoittautunut ennakkoon, vaikka virallinen ilmoittautumisaika alkaa vasta tämän vuoden lokakuussa. Arvioisin, että Pietarsaareen saapuu yli 8 000 oppilasta, joista kauimmaiset tulevat Kotkasta ja Ahvenanmaalta.

Pietarsaari sopii järjestäjien mukaan mainiosti megatapahtuman pitopaikaksi jo senkin vuoksi, että teemana on merestämme ja ympäristöstämme huolehtiminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Paitsi, että Pietarsaari sijaitsee meren äärellä, löytyy täältä taiteellista koulutusta, loistavat salit ja monipuolista musiikin koulutusta, Enroth jatkaa.

”Tämä on mainio tilaisuus näyttää vieraanvaraisuuttamme ja toivottaa tuhannet lapset ja nuoret tervetulleeksi kaupunkiimme." Marja-leena Hyytinen Pietarsaaren kulttuurisihteeri

Tapahtuma on suunnattu pääasiassa oppilaille kolmosluokkalaisista ylöspäin toisen asteen koulutukseen, mutta myös kuorot ja musiikkiryhmät voivat osallistua. Pietarsaaressa tapahtumaan osallistuu luokkia myös suomenkielisestä alakoulusta sekä kielikylpykoulusta.

– Teosten pääkielenä on ruotsi, mutta myös englanti ja muinaispohjoismainen kieli. Järjestämme myös mosaiikkikonsertteja, joissa oppilaat esiintyvät omalla äidinkielellään. Suomenkieliset oppilaat osallistuvat myös tapahtuman kahteen pääkonserttiin jäähalli Kristallissa, joissa esiintyy 3 000 oppilasta kummassakin.

KulttuurisihteeriMarja-Leena Hyytinen istuu työryhmässä Pietarsaaren kaupungin edustajana. Hänen mielestään tämän kokoluokan tapahtuman saaminen pieneen Pietarsaareen on hienoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä on mainio tilaisuus näyttää vieraanvaraisuuttamme ja toivottaa tuhannet lapset ja nuoret tervetulleeksi kaupunkiimme.

Skolmusik-tapahtuma tulee näkyvään vahvasti kaupungin katukuvassa. Esiintymisiä pidetään paitsi Campus Allegrossa, myös kouluilla, torilla, Koulupuistossa sekä myös pubeissa tullaan järjestämään mm. jazz-iltoja.

Enroth jatkaa, että yhteistyötä tehdään Moomin Charactersin kanssa Muumien ensi vuoden 75-juhlavuoden tiimoilta.

– He ovat antaneet Skolmusik-järjestäjien käyttöön Tove Janssonin aiemmin julkaisemattomia, merta käsitteleviä tekstejä ja ne ovat osana ohjelmistoa, johon on sävelletty 11 uutta teosta. Muutoin musiikin on tuottaneet Pietarsaaressa asuvat tai täältä kotoisin olevat muusikot.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Skolmusik järjestetään joka kolmas vuosi ja siihen on ihan käytännölliset syyt.

– Kaksi vuotta menee teosten säveltämiseen ja sanoittamiseen ja yksi vuosi on varattava käytännön järjestelyihin.

Skolmusik

Skolmusik on kasvava tapahtuma, joka muutaman vuoden välein kerää yhteen tuhansia nuoria laulamaan ja musisoimaan yhdessä. Tapahtuman tavoite on musiikin kokeminen ja luominen yhdessä työpajojen ja konserttien kautta.

Tapahtumaan osallistuu ensisijaisesti ruotsinkielisiä oppilaita, mutta tervetulleita ovat myös suomenkieliset ja eri etnisten ryhmien nuoret. Musiikki on yhteinen kieli, jonka kautta luodaan yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Skolmusik tarjoaa musiikinopettajille tukea jatkokoulutuksen ja ohjauksen muodossa. Lisäksi opettajat saavat käyttöönsä tapahtumaa varten luotouja uusia kappaleita, joita voi hyödyntää opetuksessa.

Tapahtuma on järjestetty useilla eri paikkakunnilla; Turussa, Maarianhaminassa, Helsingissä, Espoossa ja Vaasassa. Vuonna 2020 tapahtumapaikkana on Pietarsaari.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä