Paikallisuutiset

Aamu-uinnin myöhentämisestä nousi kapina Pietarsaaressa: päätöksen perusteluina vähäinen asiakasmäärä ja säästötarpeet

Tämäkin muutos vaikuttaa osaltaan negatiivisesti ikääntyvien kuntoon ja lisää lopuksi kustannuksia, vanhusneuvoston Antero Varila sanoo.
Tämäkin muutos vaikuttaa osaltaan negatiivisesti ikääntyvien kuntoon ja lisää lopuksi kustannuksia, vanhusneuvoston Antero Varila sanoo. Kuva: Anna Keskivinkka

Uimahallin aukioloaikojen supistamisesta on syntynyt pieni kansanliike Pietarsaaressa. Muutosta vastustavaan adressiin kerätään parhaillaan nimiä.

Sivistyslautakunnan liikuntajaosto päätti helmikuussa, että aamu-uintiajoista leikataan säästösyistä puoli tuntia pois.

Kun uimahalli on näihin saakka avautunut klo 6 maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, jatkossa se aukeaisi klo 6.30 maanantaisin ja keskiviikkoisin. Perjantaina halli avautuisi vasta kahdeksalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aukioloaikojen muutokset tulisivat voimaan elokuun alusta.

– Jos uimahalli aukeaa vasta 6.30, se estää monen työssäkäyvän aamu-uinnin kokonaan, sanooAila Kronqvist, joka on yksi adressin puuhaihmisistä.

Hän käy itse töissä Kokkolassa, joten ellei hän pääse altaaseen kuudelta, koko harrastus jää väliin.

– Olen harrastanut vesijuoksua pääsääntöisesti kolme kertaa viikossa jo 6–7 vuoden ajan. Koen sen hyvin tärkeäksi omalle hyvinvoinnilleni. Tiedän monta muutakin, jolle myöhennetty avaamisajakohta aiheuttaa saman. Altaaseen ei yksinkertaisesti ehdi enää aamuisin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aila Kronqvist on summaillut uimahallin kävijätilastoista, että aamu-uinnin pari tuntia ovat päivän vilkkaimpia eli myös keskimäärin tuottavampia.

– Miten puolen tunnin supistuksilla voidaan saavuttaa säästöjä, hän ihmettelee.

Adressissa todetaan, että kaupunki aikoo säästää väärässä paikassa. Jos säästötoimia välttämättä tarvitaan, kirjoittajat esittävät maanantain ja keskiviikon aamu-uinnin säilyttämistä ja perjantain aukeamisajan myöhentämistä.

Asiaan on tarttunut myös Pietarsaaren vanhusneuvosto, jonka jäsenAntero Varila on käynyt säännöllisesti uimassa aamukuudelta 2–3 kertaa viikossa jo vuosikymmenen ajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eläkkeellä olevalle puoli tuntia ei välttämättä merkitse ylivoimaista estettä, mutta hän jakaa Aila Kronqvistin huolen.

– Työssä olevat eivät ehdi aamu-uinnille, ja se on heidän kunnostaan pois. Eli tämä ei koske yksinomaan ikääntyviä, Varila sanoo.

Aukioloaikojen supistaminen ei kohdistu pelkästään aikaiseen aamuun. Myös sunnuntain avausajankohtaa ollaan myöhentämässä kahdeksasta vartin yli kymmeneen.

– Ajattelen tässä nuoria perheitä, jotka haluavat tulla lasten kanssa aamulla ajoissa. Kymmenen jälkeen he ovat jo menossa syomään.

Uimahallin aukioloajat koskevat suuressa määrin myös ikäihmisiä. Varilan mukaan vanhusneuvostolta ei ole kysytty asiasta mitään.

– Mehän emme ole päättävä elin, mutta meitä koskevista asioista vanhusneuvostolta tulee pyytää jo lainkin mukaan lausunto, tai me voimme tehdä aloitteita.

– Olen nyt toista kautta vanhusneuvostossa Pietarsaaren kansallisten seniorien edustajana. Minun aikanani ei ole pyydetty kuin pari lausuntoa. Meitä eivät taida koskea mitkään asiat, vaikka meitä on 25 prosenttia asukkaista, Antero Varila ihmettelee.

Hän on neuvoston nimissä laatinut aloitteen, jossa vaaditaan selvitystä lausuntopyyntöjen vähäisyyteen.

Samassa paperissa hän kiinnittää huomiota juuri uimahallipäätökseen, jonka vaikutuksia hän pitää ristiriidassa kahdenkin kaupungin laatiman vanhusväestöä koskevan suunnitelman kanssa.

– Tämäkin muutos vaikuttaa osaltaan negatiivisesti ikääntyvien kuntoon ja lisää lopuksi kustannuksia.

Liikuntajaoston puheenjohtajaKim Yli-Pelkola (rkp) toteaa, että päätös aukioloaikojen supistamisesta tehtiin selkeästi käyttäjätilaston perusteella.

– Aikaisten aamutuntien käyttö on ollut todella vähäistä. Ne ovat olleet myös kalleimpia työtunteja, kun paikalle on tarvittu viisi työntekijää jo puoli kuudelta. Liikuntajaosto keskusteli joko hintojen nostamisesta tai kulujen vähentämisestä, ja hinnankorotuksiin ei kenelläkään ollut halua, Yli-Pelkola sanoo.

Viikoittainen aukioloaika vähenee kaikkiaan kahdeksalla tunnilla, mikä alentaa vuotuisia palkkakustannuksia hänen laskelmiensa mukaan noin 70 000 eurolla. Kaupungilla on meneillään toimintojen tehostamisvaade.

– Vakituiseen työntekijämäärään tällä ei ole vaikutusta. Oma henkilökunta ei ole riittänyt nykyisiin aukioloaikoihin, joten uimahallilla on käytetty tuntityöntekijöitä kuten opiskelijoita.

Kim Yli-Pelkolan mukaan poistuvat yleiset aukiolotunnit voidaan jatkossa käyttää erilaisten ryhmien tarpeisiin. Tekniikkakouluille ja teemailloille on kysyntää.

– Pietarsaaren uimahalli on ollut avoinna pitempiä aikoja kuin mikään muu halli Pohjanmaalla, Yli-Pelkola vertaa.

Aamu-uintia harrastavia työssäkäyviä tämä kuitenkin koskettaa?

– Nykyaikana työelämä kyllä pystyy tarvittaessa joustamaan, Kim Yli-Pelkola vastaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä