Paikallisuutiset

Pohjalaisyritykset edelleen optimistisina – henkilökuntapula on jo suurin kehityksen este

Kuva: Pentti Höri

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yrityskentällä tilanne on varsin vakaa, ilmenee Pohjanmaan kauppakamarin huhtikuun alussa tekemästä Business Panel -suhdannekyselystä.

Optimismi on edelleen varsin hyvällä tasolla. Merkittävin muutos on tapahtunut tulevien kuukausien rekrytointinäkymissä. Lähes puolet kaikkien alojen yrityksistä ilmoittaa palkkaavansa lisää väkeä seuraavan puolen vuoden aikana – yhden tai useamman.

Yli 60 prosenttia teollisuusyrityksistä aikoo kasvattaa henkilökuntaansa, rakennusfirmoista 55 prosenttia lupaa samaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joka toinen yritys ilmoittaa työvoimapulan tulpaksi toiminnan kehittämiselle. Osuus on kasvanut viime syksyn lukemista neljällä prosenttiyksiköllä.

”Alalla kuin alalla luullakseni pätee, että on mentävä pois omalta mukavuusalueelta. Ellei tee sitä, jää makaamaan omaan poteroonsa.” Jonny Asplund Jake Rakennus

– Tämän pullonkaulan suuri merkitys yllätti kyllä. Rekrytointitarpeet ovat nyt historiallisen korkealla. Tällaisiin lukuihin ei ole ylletty kertaakaan vuoden 2008 jälkeen, kun näitä kyselyjä alettiin tehdä, kauppakamarin johtajaPaula Erkkilä sanoo.

Joka kymmenes teollisuusyritys kertoo palkkaavansa lähiaikoina enemmän kuin viisi uutta työtekijää.

Pietarsaarelainen painoalan yritys Forsberg Printed Communications Oy rakentaa parhaillaan uutta tehdasta pakkausmateriaalien tuotantoa varten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Entinen rakennus kävi pieneksi. Pakkauspuolella investoimme tehtaaseen ja uusiin koneisiin samanaikaisesti, ja tämä on suhteellisen suuri askel meille. Yleisesti pakkaus- ja kartonkialalla trendi on kasvava. Muovin käyttöä vähennetään, toimitusjohtajaPia Vähäkangas kertoo.

– Perinteisellä painopuolella kehitys on ollut matkalla alaspäin jo monta vuotta peräkkäin. Oli tietoinen valinta mennä mukaan pakkauspuolelle.

Työvoiman saannissa Forsbergilla ei ole ollut toistaiseksi ongelmia. Se, että ihmisillä on töitä ja usein tulija on työpaikan vaihtaja, nostaa kuitenkin Vähäkankaan mukaan palkkatasoa.

– Harvoin löydämme valmiiksi osaavaa henkilökuntaa, joten koulutamme itse väkemme. Olemme kyllä sitä toistaiseksi löytäneet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jake Rakennus Oy:ssä on meneillään reippaan kasvun aika. KehitysjohtajaJonny Asplundin mukaan yritys tuplaa tänä vuonna liikevaihtonsa 4–5 miljoonan euron tasolta 8 miljoonaan euroon.

– Tilauskantamme on nyt 13 miljoonaa euroa. Siitä 40 prosenttia tulee teollisuudesta, 50 prosenttia julkiselta sektorilta ja vain 10 prosenttia asuntorakentamisesta, jonka osuus aiemmin oli lähes puolet.

Salaisuus on Asplundin mukaan tietoisessa satsaamisessa kokonaisvaltaiseen osaamiseen suunnitteluineen kaikkineen.

– Voimme ottaa vastaan suurempia kokonaisuuksia. Alalla kuin alalla luullakseni pätee, että on mentävä pois omalta mukavuusalueelta. Ellei tee sitä, jää makaamaan omaan poteroonsa.

Digitalisaatiota Asplund ei pidä pelkkänä muotisanana. Kehityksen haltuunotto näkyy lisäarvona asiakkaalle, mikä tekee yrityksestä kiinnostavamman ja houkuttelevamman yhteistyökumppanin.

Conalin Cars Oy:n toimitusjohtajaJohan Sandnäs on huolissaan kansalaisten ostovoimasta. Kaupan alallakin optimismia kyselyn mukaan esiintyy, mutta ei aivan samassa mitassa kuin teollisuudessa ja rakentamisessa.

– Työllisyystilanne on hyvä, mutta kaikilla ei siltikään ole paljoa ylimääräistä rahaa yli arjen tarpeiden. Hintataso on ehkä noussut palkkoja nopeammin, Sandnäs arvioi.

Autokauppa on elänyt turbulenssista toiseen. Tällä haavaa tilanne markkinoilla on Sandnäsin mukaan hieman rauhoittunut, vaikka epävarmuutta esiintyy edelleen.

– Puheet dieselautoilun kieltämisestä ja vastaavat aiheuttavat levottomuutta, joka on aina pahasta autokaupassa. Jokaisella on kuitenkin auto, jolla voi ajaa muutaman vuoden, joten he voivat jäädä odottelemaan. Mutta nyt näyttää paremmalta taas. Dieselin hintaero suhteessa bensaan on muuttunut taas vähän dieselin eduksi. Ja tuskinpa moni perhe ajaisi pelkästään yhdellä sähköautolla tulevaisuudessakaan, Johan Sandnäs uskoo.

Jokainen yrittäjistä toivoo, että maa saisi hallituksen mahdollisimman nopeasti, oli sen kokoonpano mikä hyvänsä. Poliittinen umpisolmu näkyy markkinoilla.

– Isot veturit kuten teollisuus ja ulkomaiset investoijat ovat näissä tilanteissa aina ennenkin jääneet odottavalle kannalle päätösten suhteen, Jonny Asplund sanoo.

– En osaa oikein mitään kauhuhallitusta kuvitella. Luulen, että tilanne Suomessa tulee pysymään vakaana. Sdp tulee huolehtimaan siitä, että ihmisillä on töitä. Selvää on, että yritysverotusta tullaan säätämään, mutta en usko, että senkään jälkeen investoinnit Suomeen tulisivat olemaan vähemmän kiinnostavia, Johan Sandnäs arvelee.

– Epävarmuus lisääntyy varmasti, jos meillä ei ole hallitusta, ja se näkyy monella tavalla. Mutta jos ajattelemme vain omia tuotteitamme kuten pakkauksia ja kartonkia, tuotanto pysyy suhteellisen vakaana. Syömme ruokaa ja tarvitsemme tavaroita päivittäisessä elämässä. Vaikutukset eivät ole niin nopeita tällaisten tuotteiden kohdalla, Pia Vähäkangas sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä