Paikallisuutiset

Alma sekoittaa pakkaa päivähoidossa: Henkilöstömuutoksia kaikkiin päiväkoteihin, päiväkoteja ja osastoja kiinni. Samalla avoinna 19 tointa.

Matilda Engström, Pietarsaaren varhaiskasvatuksen johtaja katsoo, että syksyllä päiväkodeissa toteutettavan henkilöstökierron ansiosta koko henkilökunta pääsee kehittämään uutta pienryhmätoimintaa ja samalla omaa ammattitaitoaan.
Matilda Engström, Pietarsaaren varhaiskasvatuksen johtaja katsoo, että syksyllä päiväkodeissa toteutettavan henkilöstökierron ansiosta koko henkilökunta pääsee kehittämään uutta pienryhmätoimintaa ja samalla omaa ammattitaitoaan. Kuva: Arkisto/Tapio Lehtinen

Pietarsaari

Vuoden päästä maaliskuussa ovensa avaava Alma-päiväkoti sekoittaa henkilöstöpakkaa kaikissa päiväkodeissa jo tänä syksynä.

– Almaan tulee 10 osastoa. Henkilökuntaa, kaikkiaan noin 30 varhaiskasvatuksen opettajaa eli lastentarhaopettajaa sekä varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa, sinne siirtyy kaupungin muista päiväkodeista. Tyhjilleen jäävät paikat pitää täyttää. Päätimme samalla toteuttaa mittavamman henkilöstökierron. Kyse on pysyvästä paikasta, ei mistään jatkuvasta henkilöstökierrosta päiväkotien välillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kysyimme kaikilta 150 työntekijältä missä tämä haluaa työskennellä ensi syksystä lukien. Suuri osa toiveista voitiin toteuttaa, osa ei saanut haluamaansa paikkaa. Joissakin päiväkodeissa henkilöstö vaihtuu enemmän, toisessa vähemmän. Jokaiselle osastolle jää vähintään yksi tuttu hoitaja, toteaa varhaiskasvatuksen johtajaMatilda Engström.

Jokaiselle osastolle jää vähintään yksi tuttu hoitaja.

– Koska Alma valmistuu vasta keväällä, aloittavat Alman työntekijät jo syksyllä niillä osastoilla, joissa Almaan lähtevät lapsetkin ovat. Henkilökunta siirtyy sitten yhdessä lasten kanssa Almaan.

Suurin muutos henkilöstössä tapahtuu Kirkkorannan päiväkodissa, jossa 24 työntekijästä vain 7 jatkaa syksyllä. Kirkkorannan päiväkodin johtajaTaina Heikkinen-Kaivosoja sanoo, ettei hän ole huolissaan henkilökunnan vaihtumisesta.

– Moni vanhempi on ollut huolissaan siitä, että henkilökunta vaihtuu. Itse en ole, koska ammattitaitoista henkilökuntaa tulee tilalle. Tämä ei ole uutta, muutoksia on tapahtunut ennenkin vaikkapa vuoden työsopimuksen umpeuduttua, Heikkinen-Kaivosoja kuvaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samanaikaisesti haetaan henkilökuntaa 19 toimeen, joista 10 on suomenkielisillä ja 9 ruotsinkielisillä osastoilla.

– Kyse ei ole uusista toimista vaan käytännössä olemassaolevien paikkojen vakinaistamisesta. Muutama toimi vapautuu eläkelöitymisen vuoksi. Enemmistö on vuosisopimuksia, jotka nyt Alman toteuduttua uskallamme vakinaistaa - ja välttää sopimusrumba syksyllä. Nyt tiedämme mitä henkilökuntaa tarvitaan ja mille osastoille. Haku on avattu ja kuka vaan voi hakea. Tähän asti lastenhoitajapaikkoihin on tullut yli 25 hakemusta, lastentarhaopettajien osalta hakuaikaa on pidennetty kun hakemuksia ei ole tullut riittävästi, Engström kertoo.

Almaan siirtyy kaikki kolme 5-vuotiaiden kielikylpyryhmää, jotka toimivat tällä hetkellä Vestersundinkylän koulussa, Choraeuksella ja Kirkkorannan pikkukoulussa. Alman avautuessa lisäksi suljetaan vanhoja osastoja ja päiväkoteja. Nordmanin päiväkoti ja Victorian päiväkoti lakkautetaan, Maria Marjalasta siirtyy Almaan kaksi osastoa, ja jäljelle jää neljä osastoa.

– Almassa tarvitaan isompien lasten osastoja, siirto helpottaa myös Maria Marjalan tilannetta, selventää Engström.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taustalla vaikuttaa uusi varhaiskasvatuslaki, joka mm. velvoittaa päivähoitoa toimimaan pienryhmissä. Pienryhmätoiminnalla varmistetaan, että jokaista lasta kuullaan ja nähdään päivän aikana, että lapsen henkilökohtaiset kiinnostukset kohteet huomioidaan.

– Nyt kerralla toteutettavan henkilöstökierron ansiosta koko henkilökunta pääsee kehittämään pienryhmätoimintaa ja omaa ammattitaitoaan. Muutos on usein hyvästä, saa työhön uutta näkökulmaa ja voi mahdollisesti jakaa omaa osaamistaan muiden kanssa - ja oppia toisilta, kuvaa Matilda Engström.

Päivähoidon piirissä on Pietarsaaressa kaikkiaan noin 750 lasta, perhepäivähoito mukaan lukien.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä