Paikallisuutiset

Työväenopiston juhlavuoden kevätnäyttelyssä kädentaitoja – työnäytökset isossa osassa

Suomenkielinen työväenopisto juhlistaa tänä vuonna 110-vuotiasta taivaltaan järjestämällä lauantaista maanantaihin kestävän juhlavuoden kevätnäyttelyn työväenopistolla, jonka avajaisia vietetään lauantaina Etelänummen koululla.

Kahvitarjoilua sekä drop-in ohjelmaa sisältävissä avajaisissa pidetään muun muassa maksuttomia liikunnan näytetunteja ja nähdään opiston musiikkiryhmien esityksiä.

– Uutuuskurssi Tanssillinen jumppa on yksi lauantaina pidettävistä näytetunneista, ja se tulee olemaan ensimmäistä kertaa mukana Työnväenopiston tarjonnassa ensi syksynä, Pietarsaaren suomenkielisessä työnväenopistossa päätoimisena tekstiilityön opettajana toimivaAnne Hepomäki vinkkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kevätnäyttelyssä päästään ihastelemaan oppilastöitä ja työnäytöksiä lukuvuoden varrelta kädentaitojen, kuvataiteen ja muotoilun kursseilta.

”Tällaisella toiminnalla vähennetään syrjäytymistä ja yksinäisyyttä.” Kaija Riikonen keramiikkaharrastaja

Töitä on esillä opistotalolla, taidetilassa ja keramiikkapajalla yhteensä 39 eri taidekurssilta, johon on osallistunut 604 kurssilaista lukuvuoden 2018–2019 aikana. Osa esillä olevista töistä on myös lukuvuodelta 2017–2018.

– Opistotalossa on esillä lukuvuoden uutuuskurssien töitä, kuten kultaus- ja nalletöitä. Kevätnäyttelyssä pidetään myös työnäytöksiä, joista osa on muutaman tunnin mittaisia, ja osa taas kestää koko näyttelyn ajan, Hepomäki kertoo.

Työnäytöksiä pidetään muun muassa pitsinnypläyksestä, grafiikan vedostamisesta ja tilkkutyönä ommeltavan päiväpeiton valmistamisesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kudonnan uutuutena meillä on raidekaide-työnäytös, joka käsityömuotona on vielä melko harvinainen Suomessa. Raidekaide-tekniikassa saadaan kudottua mutkittelevaa kuviota ja pintaa.

Suomenkielisessä työväenopistossa 18 vuoden ajan päätoimisena tekstiilityön opettajana toiminut Anne Hepomäki toteaa, että kysyntä työväenopiston käsityökursseille on suurta.

– Käsityökursseilla käy paljon ihmisiä, jotka taitojensa puolesta voisivat aivan hyvin tehdä käsitöitä kotonakin. Nämä kurssit antavat heille kuitenkin mahdollisuuden ihmisten näkemiseen ja toisistaan inspiroitumiseen.

Pietarsaarelainen Kaija Riikonen on harrastanut keramiikkataidetta yli 10 vuoden ajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tässä harrastuksessa saa toteuttaa itseään ja tavata mukavia ihmisiä, hän kertoo.

Riikonen kokee, että työväenopiston mahdollistama harrastustoiminta kurssien muodossa on ehdottoman tärkeää niin yksilö – kuin yhteiskuntatasollakin.

– Tällaisella toiminnalla vähennetään syrjäytymistä ja yksinäisyyttä. Työväenopiston kursseille osallistumisen kynnys on myös matala, ja jokainen on tervetullut juuri sellaisena kuin on ja sillä osaamisella, mitä omaa.

Hepomäki kertoo luottavansa siihen, että ihmisillä riittää kiinnostusta käydä työväenopiston kursseilla tulevaisuudessakin.

– Tämä antaa todellista vastapainoa muuhun elämään, joka on usein monella melko suorittamiskeskeistä, erityisesti työelämässä. Taas esimerkiksi eläkeläisille kurssit antavat sisältöä päiviin ja mahdollisuuden sosiaalisten kontaktien luomiselle.

Opiston 110-vuotisnäyttely

Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto viettää perustamisensa 110-vuotisjuhlavuotta.

Kevätnäyttely pidetään lauantaista maanantaihin 13.–15. huhtikuuta opiston tiloissa Runeberginkatu 1:ssa.

Ohjelmallisia avajaisia vietetään lauantaina Etelänummen koululla klo 11 lähtien.

Avajaisissa museonjohtaja Carola Sundqvist kertoo opistotalon historiasta. Hanuripiiri, opiston 100-vuotisprojektikuoro sekä pelimannipiiri esiintyvät.

Avajaispäivänä Etelänummella on maksuttomia liikunnan näytetunteja kuntopotkunyrkkeilyssä, tanssillisessa jumpassa sekä hyvän olon jumpassa.

Näyttely avoinna la–su klo 12–16, ma klo 10–17.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä