sunnuntai 5.7.2020 | 01:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Pietarsaaren musiikkiopisto on nyt Wava: uuden nimen alla muutkin taidelinjat

Pentti Höri
To 4.4.2019 klo 17:36

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pietarsaaren seudun musiikkiopisto on vaihtanut nimensä. Uusi Wava-opisto pitää sisällään paljon muutakin kuin musiikkia, kuten kuvataidetta, teatteria ja tanssia.

– On ollut todellinen tarve saada opistolle nimi, joka kattaa kaikki muutkin taidemuodot, sanoo Malin Simons, kuvataidelinja Balatakon vetäjä.

– Työryhmämme kokeili monenlaisia historiallisia kaupunkiin liittyviä nimiä, mutta monet niistä ovat jo käytössä toisaalla. Yhdistelmänimistäkin olisi muodostunut aika pitkiä.

Lopulta löytyi ehdotus, joka on siitä harvinainen, että se perustuu elävään kulttuuripersoonaan, kirjailija Wava Stürmeriin.

– Wava on vaikuttanut alueella monella kulttuurin saralla kuten kuvataideyhdistys Jakartessa, omilla runoillaan ja kirjoillaan, hänen runoistaan on tehty lauluja, ja parhaillaankin hän kirjoittaa Pietarsaari-aheista näytelmää, Simons kertoo.

”Wava on vahva ja uniikki. Wava on rohkea, eikä pelkää kokeilla uusia tapoja ilmaista luovuuttaan. Wavassa katto on korkealla ja kynnykset matalalla. Wava kulkee omaa polkuaan, mutta löytää voimaa yhteisöstä ja sen monimuotoisuudesta. Wava on kuin aalto; itsestäänselvä, arvaamaton ja tarpeellinen. Wava on historiallinen, Wava tapahtuu nyt ja yhdessä viemme Wavan kohti tulevaisuutta”, lopullisen nimen valinnan perusteluissa kuvaillaan.

Nimi on omaksuttu ja otettu jo käyttöön opiston viestinnässä. Virallisemmin Wava-opisto / Wava-institutet näkee päivänvalon, kun se on hyväksytty seudun kuntien päättävissä elimissä.

Wava-opiston kevät on täynnä aktiviteetteja. Rehtori Peter Roosin mukaan tulossa on 75 tapahtumaa opiston arjen toimintojen lisäksi.

Pictures – Meidän tavalla marssittaa talon koko kirjon yleisön nähtäville ensi viikon torstaina, 11. huhtikuuta.

Schauman-salissa nähdään lähes 100 lasta ja opettajaa. Esitys, jota ei oikein voi kutsua konsertiksikaan, on äärimmäisen poikkitaiteellinen

– Oppilaat ovat luoneet uusia kertomuksia musiikkiesityksiin, vaskisoitinopettaja Anders Sjölind kuvailee.

Esitys tai teos perustuu venäläisen säveltäjän Modest Mussorgskin Pictures at an Exhibition -sarjaan. Michael Fordin johtamassa Allegro Wind Band -puhallinorkesterissa soittavat Wava-opiston, Yrkesakademin ja Novian oppilaat ja opettajat sekä seudun amatöörimuusikot.

Teatteri-, kuvataide- ja tanssilinjan oppilaat ovat mukana omalla panoksellaan.

Teatteritila Black Boxissa Campus Allegrossa nähdään 11. toukokuuta kaikkiaan kahdeksan teatteriryhmää. Kutsuttuina vieraina on kaksi ryhmää Kruunupyyn kansalaisopistosta. Tapahtuma on niinikään avoin yleisölle.

Syksyllä, marraskuussa saa ensi-iltansa monitaideteos Hokselipokseli, joka perustuu Jukka Itkosen kirjaan Taikuri Into Kiemura. Käsikirjoituksen ovat laatineet Wava-opiston oppilaat, ja musiikin on säveltänyt ja sovittanut Timo Klemettinen.

– Kutsumme sitä lasten ja nuorten monitaideteokseksi. Projekti on meidän tapamme tutkia uutta, syksyllä käyttöön tullutta opetussuunnitelmaa, jossa haluamme rohkaista oppilaita juuri tällaiseen rajoja ylittävään toimintaan, laulunopettaja Fanny Sjölind kertoo.

Lapset saavat kokeilla eri taidealojen linjoja ja ilmaisumuotoja, ja tekevät itse käsikirjoituksen Hokselipokseliin.

– Eri linjat, kieli- ja ikäryhmät tapaavat toisensa ja tekevät tätä yhdessä. Meille opettajille on haastavaa, että emme päätäkään kaikesta, vaan annamme asioiden tulla esiin.

– Tässä oppilaat ohjaavat opettajia, Peter Roos sanoo.

Hokselipokselista on luvassa kaikkiaan viisi esitystä.

Ilmoittautumisaika uusille oppilaille alkaa 4. toukokuuta klo 15. Ajankohta on tarkka siksi, että suosituimmat linjat täyttyvät minuuteissa, Peter Roos huomauttaa.

Oppilaat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Samana päivänä klo 11­–13 Wava-opistolla voi kokeilla eri taidemuotoja ja soittimia.

#