Paikallisuutiset

Värejä ja tuttuja hahmoja lapsille ja nuorille - Malmin sairaalan viidennen kerroksen uudistetut odotushuoneet huokuvat nyt iloa ja turvallisuutta

Maanantaina Mlaalmin sairaalan viidennessä kerroksessa juhlistettiin täysin uuden ilmeen saaneita lasten- ja nuorten poliklinikan, lasten ja nuorten psykiatrisen vastaanoton sekä lastensuojelun odotustiloja. Odotustilojen uudistunut ilme näkyy niin maalatuissa ja tapetoiduissa värikkäissä seinissä kuin odotustilan täysin uusissa huonekaluissakin.

– Olemme erittäin kiitollisia ja iloisia uudistetuista tiloistamme. Halumme kiittää jokaista Pietarsaaren alueen yritystä, joka on antanut rahallista tukea tämän projektin toteuttamiselle, sanoo lasten ja nuorten yksikön osastonhoitajaJeanette Wargh.

Malmin sairaalan viidennessä kerroksessa olevien odotusaulojen uudistuneen ilmeen takana on myös Pietarsaaressa toimiva Project liv -yhdistys, jonka toiminnan tavoitteena on luoda iloa ja turvaa pitkäaikaissairaiden lasten ja heidän vanhempiensa arkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä on tähän astisista projekteistamme suurin. Malmin sairaalassa olemme aikaisemmin uudistaneet ensiavun ja diabetesvastaanoton tiloja. Sairaaloiden tilojen ilmettä lapsille ja nuorille olemme uudistaneet myös muun muassa Kokkolassa ja Vaasassa, mutta emme tällä suuruudella, sanoo Project liv -yhdistyksen perustajajäsen, pietarsaarelainenNina Brännkärr-Friberg.

”Tällaisen toiminnan avulla voidaan synnyttää uudenlaisia ja vähemmän pelottavia mielikuvia lapsille sairaalasta.” Heidi Lindeman Project liv -yhdistyksen työntekijä

Odotustilojen uusien seinien ilmeen on suunnitellut vaasalainen graafinen suunnittelijaMagnus Linström.

– Seinissä on samoja hahmoja, joita löytyy myös esimerkiksi Kokkolan ja Vaasan sairaaloista. Tarkoituksena on, että tutut hahmot tuovat sairaalaan tulevalle lapselle turvaa. Jos lapsi esimerkiksi joutuu yliopistolliseen sairaalaan, seinillä tuttujen hahmojen näkeminen rauhoittaa häntä. Jopa useimpien ambulanssien seinistä löytyvät jo tutut hahmot, Brännkärr-Friberg kertoo.

Aikaa Malmin sairaalan viidennen kerroksen odotustilojen uudistamistöihin kului Brännkärr-Fribergin mukaan kolme viikkoa. Mukana remonttitöissä vapaaehtoisina olivat pietarsaarelaisetTiina Sundberg jaKajsa Emmerich, jotka osallistuivat muun muassa seinien maalaukseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– En ole tällä hetkellä työelämässä, ja minulle oli tärkeää, että voin tällä tavalla antaa oman panokseni tärkeälle asialle, Emmerich kertoo.

Sundbergille projektiin osallistuminen oli tärkeää, sillä hän on aiemmin työskennellyt lastensairaanhoitajana Malmin sairaalassa.

– Lisäksi hoitohenkilökunta on auttanut aina tarpeen vaatiessa ja ajan salliessa, Brännkärr-Friberg iloitsee.

Rahoitus odotustilojen uudistamisprojektiin on saatu Pietarsaaren eri alueen yritysten antamista rahallisista lahjoituksista, joista odotustilojen materiaalihankintoihin käytettiin noin 5000–6000 euroa. Project liv -yhdistys rahoitti omalta osaltaan tilojen suunnitteluun ja uudistustöiden tekemiseen sisältyneet kulut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Odotustilojen uudistamisprojekti sai alkunsa, kun lasten- ja nuorten poliklinikan sairaanhoitajaLeena Ljung otti yhteyttä Brännkärr-Fribergiin.

– Halusimme tiloihin uutta ilmettä ja piristystä. Uudet tilat ovat ehtineet olla käytössä vasta parisen viikkoa, mutta tiloissa säännöllisesti vierailevat vanhemmat ovat jo antaneet paljon positiivista palautetta tilojen uudesta ilmeestä, odotustilojen uudistustöihin itsekin osallistunut sairaanhoitaja Ljung kertoo.

LuotolaisetMia, 6, jaMaja Byggmästar, 8, harjoittelevat kipsaamista uusissa värikkäissä tiloissa Project liv -yhdistyksessä työskentelevänHeidi Lindemanin ohjauksessa.

Mia kertoo kipsaavansa roosan väristä pupua, mutta vielä siltä puuttuvat ainakin silmät ja nenä.

– Olemme myös miettineet sairaalahanskoille uusia käyttötarkoituksia. Olemme piirtäneet niihin esimerkiksi erilaisia tatuointeja, Lindeman kertoo.

Sairaalamaailmasta uusien näkökulmien antaminen lapsille on Lindemanin mukaan tärkeää.

– Tällaisen toiminnan avulla voidaan synnyttää uudenlaisia ja vähemmän pelottavia mielikuvia esimerkiksi sairaalassa käytetyistä välineistä, Lindeman toteaa.

Mian ja Majan äiti,Annika Byggmästar sanoo uudistettujen tilojen tuovan lisää väriä ja kaivattua raikkautta. Myös Project liv -yhdistyksen säännölliset vierailut sairaalassa, esimerkiksi juuri askartelutuokioiden muodossa, ovat piristäneet perhettä.

– Siitä asti, kun Project liv on ollut mukana sairaalan toiminnassa, on lapsieni kuva sairaalasta muuttunut huomattavasti positiivisemmaksi. He tietävät, että sairaalakäynteihin voi liittyä myös mukavia asioita, Byggmästar iloitsee.

Project liv -yhdistyksen perustajajäsen Brännkärr-Fribergilla on omakohtaista kokemusta siitä, millaista perheen ja lapsen elämä on, kun lapsen vakavasta sairaudesta johtuvat sairaalakäynnit kuuluvat säännöllisenä osana perheen elämään. Brännkärr-Friberg on itse leukemiasta parantuneen pojan äiti.

– Yhdistyksessä me tiedämme, miltä tuntuu olla tylsissä ja kliinisissä tiloissa sairaaloissa ja miten haastavaa siinä ympäristössä on löytää elämäniloa. Toiminnallamme haluammekin luoda iloa ja turvaa raskaassa elämäntilanteessa eläville lapsiperheille, hän kertoo.

Vuonna 2014 Pietarsaaressa perustetulla Project liv -yhdistyksellä on nykyään toimintaa ympäri Suomea. Yhdistys järjestää vuosittain esimerkiksi erilaisia unelmapäiviä 50:lle vaikeasti sairaalle lapselle ja heidän perheilleen.

– Unelmapäivä voi sisältää esimerkiksi jotain mielekästä toimintaa sairaalle lapselle tai hänen vanhemmilleen. Lisäksi järjestämme erilaisia tapahtumia lapsen sairaudesta kärsiville lapsiperheille ympäri Suomea neljä kertaa vuodessa.

Projec liv -yhdistyksen yllätyspusseja voi löytää myös useista sairaaloista ympäri Suomen. Yllätyspusseista löytyy esimerkiksi askartelutarvikkeita juhlapyhien alla.

– Olemme myös järjestäneet juhlia lapsille, jotka ovat käyneet sädehoidoissa viimeistä kertaa, Brännkärr-Friberg hymyilee.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä