torstai 2.7.2020 | 09:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tilaelementeistä koulutiloja? - Oxhamnin koulurakennuksessa yksittäisiä tiloja saatetaan hyödyntää vielä opetuksessa seuraavalla lukukaudella

Maija Rahkola
Ti 12.3.2019 klo 19:20

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

PIETARSAARI

Pietarsaaren ruotsinkielisen yläkoulun eli Oxhamnin oppilaat aloittivat maanantaina toisen kouluviikkonsa uusissa koulutiloissa.

– Kaikki on lähtenyt sujumaan uusissa tiloissa erittäin hyvin. Vielä ihan kaikkia välineitä meillä ei ole käytössämme kaikissa opetustiloissa, kuten esimerkiksi tauluja ja tietokoneita, kertoo aineopettaja Susanna Kivilehto-Käldström.

Yläkoulun oppilaille oppitunteja järjestetään nyt neljässä eri rakennuksessa: Campus Allegrossa, Optimassa, lukiossa ja entisen Rådmansin tiloissa.

– Ruokailut järjestetään edelleen Oxhamnin koulun tiloissa. Joitakin liikuntatunteja pidetään myös Oxhamnin koulun sisäliikuntasalissa, sanoo Kivilehto-Käldström.

Oppilailta oppituntien pitäminen eri tiloissa voi vaatia koulupäivän aikana useitakin eri siirtymisiä rakennuksesta toiseen.

– Esimerkiksi ensimmäinen oppitunti voi olla Campuksella, seuraava Optimassa ja taas kolmas Campuksella. Lisäksi liikuntatunteja saatetaan pitää vielä eri paikoissa, kuten esimerkiksi urheilutalolla, joten se luonnollisesti lisää oppilaiden liikkumista päivän aikana entisestään, toteaa Kivilehto-Käldström.

Pietarsaaren ympäristöterveydenhuollon päällikkö Marit Björkstrandin mukaan Oxhamnin päärakennuksesta ja Annexet-rakennuksesta tammikuussa otetuissa ilmanäytteissä ei näkynyt viitteitä homeista tai bakteereista. Hän kuitenkin muistuttaa, että pelkkien ilmanäytteiden perusteella sisäilmaongelmia ei voida poissulkea.

– Vuonna 2017 Oxhamnin rakennuksen ulkoseinistä otettiin 10 materiaalinäytettä, joista kahdessa oli viitteitä kosteusvauriosta. Tämän lisäksi koulun oppilaiden ja henkilökunnan oireileminen viittaa vahvasti siihen, että sisäilman laadussa on vakavia ongelmia.

Björkstrandin mukaan tällä hetkellä suunnitelmissa on, ettei Oxhamnin koulun tiloissa jatketa koulutoimintaa syksystä lähtien. Tällöin Oxhamnin koulun tiloissa järjestettävä kouluruokailukin tulisi siirtymään syksyllä muihin tiloihin.

– Meidän tulee kuitenkin vielä kartoittaa tilannetta tarkemmin ennen lopullista päätöstä ja selvitettävä, voiko esimerkiksi tiloja eristämällä joitakin yksittäisiä tiloja hyödyntää opetuskäytössä, Björkstrand lisää.

SivistysjohtajaJan Levander sanoo, ettei vielä tässä vaiheessa ole tietoa siitä, missä tiloissa yläkoulun oppilaat tulevat syksystä lähtien opiskelemaan.

– Meillä kävi hyvä tuuri, kun saimme vuokrattua tiloja Optimasta. Lukuvuoden loppuajan iso osa oppilaista on heillä työharjoittelussa, joten tiloja oli koululla tyhjillään. Syksyllä tilanne tulee olemaan toinen, eikä Optimassa ole silloin enää mahdollisuutta jatkaa opetusta.

Levanderin mukaan tällä hetkellä noin puolet yläkoulun oppilaista opiskelee Campus Allegrossa ja puolet Optiman tiloissa. Yhtenä vaihtoehtona Levander pitää lisätilojen löytymistä Campus Allegrosta.

– Luultavasti tilat eivät tule kuitenkaan riittämään kaikille oppilaille. Yhtenä vaihtoehtona pidämmekin tilaelementtien käyttöä, ja silloin joudummekin pohtimaan, minne ne mahdollisesti voitaisiin sijoittaa.

Hän lisää, että ratkaisu koulutilojen tulevaisuudesta tullaan tekemään vielä lähiviikkojen aikana.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Ei enää remonttikoulua

Seitsemäsluokkalaisten oppitunti on alkanut Campus Allegron tiloissa. Paikalla olevista 14 oppilaasta jopa viisi kertoo oireilleensa monin eri tavoin käydessään koulua Oxhamnin koulurakennuksessa.

– Päänsärkyä, väsymystä, flunssaoireita, vaikeuksia hengittää.., oppilaat luettelevat.

Myös opettaja jakaa oman kokemuksensa koulurakennuksen aiheuttamasta oireilusta.

– Minulla oli jatkuvasti päänsärkyä, joka kesti aina keskiviikosta lauantaihin. Ajattelin, että jos tämä päänsärky johtuisi vaikkapa stressistä, se ei lähtisi pois uusiin tiloihin siirryttäessä. Mutta sen jälkeen, kun lopetin oppituntien pitämisen Oxhamnissa, päänsärkyni loppuivat, kertoo aineopettaja Susanna Kivilehto-Käldström.

Myös oppilaat kertovat oireilevansa uusissa tiloissa vähemmän, ja osalla oireet ovat jopa kokonaan poistuneet.

Koulua pidetään aina kesäloman alkamiseen asti uusissa tiloissa, mutta se, missä tiloissa opetusta syksyllä jatketaan, on vielä auki. Oppilailla on kuitenkin selvä toive siitä, millaisessa rakennuksessa koulua tulisi jatkossa pitää.

– Uusi koulu ja uudet tilat. Ei enää yhtään sellaista koulua, jossa tarvitsee remonttia tehdä.

#