torstai 2.7.2020 | 08:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

RKP:n pietarsaarelainen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson eduskunnan kuppilasta: "Hallitus kaatui kun ei kuunnellut viestejä"

Antti Savela
Pe 8.3.2019 klo 10:44 | päivitetty pe 11:02

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson kommentoi naisten päivän suurta uutista eduskunnan kuppilasta, joka on "täynnä toimittajia ja muitakin".

– Minun mielestäni hallitus kaatui siihen, että se haukkasi liian suuren palan purtavaksi eikä suostunut kuuntelemaan kriittisiä viestejä.

– Nyt hallitus on toimitusministeriö eli sen poliittinen toiminta on päättynyt, Henriksson sanoo.

Hänen mukaansa tulevan hallituksen on jatkettava sote-uudistusta. RKP:n puheenjohtajan mukaan tulevalla hallituskaudella on keskityttävä vain soteen ja jätettävä kaikki muu mahdollinen uudistustarve myöhemmäksi.

– Minulle kelpaavat soten pohjaksi nykyiset sairaanhoitopiirit, jotka noudattavat maakuntien rajoja pääsääntöisesti. Soite Keski-Pohjanmaalla on tästä hyvä ja toimiva esimerkki. Se voi jatkaa nykyisella pohjalla työtään.

Henrikssonin mukaan perustuslakivaliokunta on linjannut, että maakunnallisia vaaleja ei välttämättä tarvita, jos alueellinen sote voidaan perustaa kuntien yksimielisellä tahdolla kuten Keski-Pohjanmaalla. Jos taas valtio joutuu pakottamaan kunnat maakunnalliseen soteen, maakuntavaalit on järjestettävä.

– Vaalien järjestämisen kannalta olennainen seikka on se, kuinka paljon tehtäviä maakunnille kasataan ja kuten katson, että pelkkä sote riittää, vaaleja ei välttämättä edes tarvita. Toivottavasti uusi hallitus oppii tästä ja keskittyy vain soteen, Anna-Maja Henriksson toteaa.

Vaikka markkinamallia ei kannata, Henriksson silti puoltaa asiakas- ja palveluseteleitä, joilla asiakas voi itse hankkia palvelunsa markkinoilta.

– Mutta ei lääkäriin pääsy helpotu laatikkoleikillä, se helpottuu lääkäreitä ja hoitajia lisää palkkaamalla.

#