Paikallisuutiset

Kehitysmaiden naisten aseman vahvistaminen sydämen asiana - Pietarsaarelainen Gunvor Sarelin-Sjöblom on nähnyt naisten elämää useissa eri kehitysmaissa.

Kuvassa pietarsaarelainen Gunvor Sarelin-Sjöblom pitelee käsissään kambodzalaisten koululaisten hänelle tekemiä piirrustuksia.
Kuvassa pietarsaarelainen Gunvor Sarelin-Sjöblom pitelee käsissään kambodzalaisten koululaisten hänelle tekemiä piirrustuksia. Kuva: Maija Rahkola

PIETARSAARI

PietarsaarelainenGunvor Sarelin-Sjöblom viettää naistenpäivää Jyväskylässä Naisten Pankin gaalaillallisella, jossa juhlistetaan Jyväskylän Naisten Pankin 10-vuotispäivää. Tulevana kesänä 10-vuotispäivää juhlistaa myös Pietarsaaressa toimiva KvinnoBanken i Jakobstad - NaistenPankki Pietarsaari.

– 10 vuotta sitten minulle soitettiin Helsingistä ja kysyttiin, lähtisinkö mukaan perustamaan kaksikielistä Naisten Pankkia Pietarsaareen. Kun kuulin, että järjestö pyrkii keräämillään varoilla auttamaan kehitysmaissa asuvia naisia, halusin ilman muuta olla mukana, kertoo Sarelin-Sjöblom.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaksikielisen Pietarsaaren Naisten Pankin perustajajäsenelle ja järjestön koordinaattorina toimivalle Sarelin-Sjöblomille naisten asioiden eteenpäin vieminen ja heidän asemansa vahvistaminen on sydämen asia.

– Meillä Suomessa naisilla asiat ovat erittäin hyvin. Mutta joka puolella maailmaa näin ei valitettavasti ole.

Sarelin-Sjöblom muistuttaa, että esimerkiksi Keski-Afrikassa ainoastaan 24 prosenttia naisista osaa lukea ja 18 maassa naiset eivät saa tehdä töitä ilman miehen lupaa. Jopa 49 maassa naisia ei ole lailla suojattu parisuhde- ja perheväkivallalta. Ja kauaksi ei edes tarvitse mennä.

– Esimerkiksi naapurimaassamme Venäjällä naisia ei ole suojattu parisuhde- ja perheväkivallalta, hän toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuonna 2018 Naisten Pankki keräsi rahaa yhteensä 1,8 miljoonaa euroa viiden eri kehitysmaan naisten auttamiseksi, ja samana vuonna 26 800 kehitysmaassa asuvaa naista sai apua Naisten Pankin toimesta.

– Jos auttaa naista, hän auttaa koko kylää. Jos taas antaa rahaa miehelle, hän ei käytä rahaa yhteiseen hyvään. Järjestössä uskomme siihen, ettei ihmiselle pidä antaa kalaa, vaan verkot.

Sarelin-Sjöblom kertoo matkustaneensa useissa eri kehitysmaissa ja todistanut niissä naisten heikkoa yhteiskunnallista asemaa.

– Yksi mieleenpainuva matka oli vuonna 2011 tekemäni matka Tanzaniaan, jossa naisten asema on lähellä työtä tekevän kotieläimen. Sanotaanko näin, että siellä asuvilla naisilla kehot olivat niin sanotusti hengissä, mutta mitään muuta heistä ei ollut jäljellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän kertoo kylässä asuvien naisten työskennelleen päivittäin aamu kuudesta iltamyöhään. Aika kului muun muassa siivoten, vettä kantaen, lapsia hoitaen ja ruokaa laittaen.

– Sylissään monet heistä kantoivat samalla kahta pientä lasta ja vanhempia lapsia saattoi vielä juosta perässä. Miehet sen sijaan lojuivat auringolta suojassa puiden alla keskenään seurustellen ja heinää pureskellen.

Naisten Pankki avustaa tänä vuonna kuutta eri kehitysmaata, ja järjestön keräämillä varoilla autetaan kehitysmaiden naisia muun muassa työllistymään, kouluttautumaan ja kehittämään omissa kylissään naisten asemaa.

– Naisilla ei ole siellä käytettävinään omaa rahaa, joten heillä ei ole myöskään mahdollisuutta vaikuttaa omiin tai kylän asioihin.

Monissa kehitysmaiden kylissä naiset ovat saaneet Naisten Pankin rahallisen avustuksen avulla perustettua oman Naisten Pankin kyläänsä. Pankkiin kuuluvat naiset voivat antaa lainaa sitä tarvitseville naisille esimerkiksi työllistymistä varten.

– Vuodesta 2015 olen myös vastannut yhtenä toimijana pikkukylässä toimivasta Cambodia academy -nimisestä lasten koulusta. Eri sponsoreita hyödyntämällä kustannamme yli 300 lapselle koulutuksen, aamupalan ja lounaan sekä koulupuvut ja tarvittaessa koulukyydin.

Työpaikkakiusaamisesta kirjojakin kirjoittanut ja Voimaa vanhuuteen -ohjelman toiminnassa mukana oleva Sarelin-Sjöblom täyttää tulevana itsenäisyyspäivänä tasan 70 vuotta. Iästä huolimatta meno ei ole laantunut, ja parhaillaan hän valmistelee tulevia taidenäyttelyitä.

– Olen aina pyrkinyt elämässä tekemään rohkeasti niitä asioita, joihin olen uskonut ja joista olen nauttinut, hän sanoo.

Vaikka naisten ja miesten tasa-arvo ei vielä Suomessakaan ihan kaikilla osa-alueilla, kuten palkka-asioissa, toteudu, näkee Sarelin-Sjöblom silti naisten olevan etuoikeutetussa asemassa miehiin verrattuna monessakin suhteessa.

– Naisena olemme etuoikeutettuja, sillä meillä on mahdollisuus tulla äidiksi. Me kannamme lasta, synnytämme, ja pidämme lasta ensi kertaa sylissämme. Olemme lapsen elämässä mukana itkujen ja naurujen hetkillä ja olemme niitä, jotka laittavat laastarin itsensä loukanneen itkuisen lapsen jalkaan.

Sarelin-Sjöblom näkee miehillä olevan myös naisia vähemmän mahdollisuuksia itsensä ehostamiseen. Vaihtoehtoja ovat lähinnä jakku, housut, paita ja solmio.

– Naisina meillä on myös mahdollisuus vapaasti koristella itseämme juuri siten, kun itse haluamme, esimerkiksi koruin ja värein. Jos joku päivä tunnen itseni iloiseksi ja haluan laittaa keltaisen paidan ylleni, ei sitä kukaan ihmettele tai kyseenalaista, hän naurahtaa.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä