Paikallisuutiset

Itsensä toteuttamista taidesukelluksella - Heinätorikeskuksessa pääsee ihastelemaan palvelutalon muistisairaiden asiakkaiden ja henkilökunnan tekemiä töitä

Sol i minnet (aurinkoinen mieli) -hankkeen projektinvetäjänä toimiva Lilli Sukula-Lindblom esittelee taidenäyttelyn töitä, jotka yhdessä muodostavat seinällä yhden suuren palapelin.
Sol i minnet (aurinkoinen mieli) -hankkeen projektinvetäjänä toimiva Lilli Sukula-Lindblom esittelee taidenäyttelyn töitä, jotka yhdessä muodostavat seinällä yhden suuren palapelin. Kuva: Maija Rahkola

PIETARSAARI

Heinätorikeskuksen kahvilassa juhlistettiin eilen taidenäyttelyn avajaisia. Taidenäyttelyssä esillä olevat 38 työtä ovat tehneet Heinätorikeskuksen palvelutalon Villa Rosalie -yksikön 12 asiakasta, ja 25 kyseisessä hoitoyksikössä työskentelevää hoitohenkilöä. Villa Rosalie -hoitoyksikössä asuvat asiakkaat ovat vaikeasti muistisairaita.

Taidenäyttely on osa vuonna 2017 käynnistynyttä kolmivuotista Sol i minnet (aurinkoinen mieli) -hanketta, jonka tavoitteena on asiakkaiden aktivoiminen ja heidän yksilöllinen kohtaaminen hoitotyössä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hankkeeseen haki mukaan 40 eri hoitoyksikköä ympäri Suomea, joista kolme valittiin mukaan hankkeeseen. Hankkeessa koulutamme hoitohenkilökuntaa ihmislähtöiseen hoitotyöhön, jossa huomiota kiinnitetään asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin, kertoo hankkeen projektinvetäjänä toimivaLilli Sukula-Lindblom, joka tunnetaan Suomessa myös näyttelijänä, klovnina ja Sairaalaklovnit ry:n perustajana.

Sukula-Lindblom kertoi tutustuneensa taitelijaPaula Rusokallion kehittämään Taidesukellus-menetelmään, ja halusi kokeilla hyödyntää sitä hankkeessa. Taidesukellus-menetelmä on luovaa käsillä tekemistä uusia innovatiivisia tekniikoita hyödyntäen. Menetelmän tavoitteena on, että jokainen löytää oman luovuutensa taiteelliseen taustaan katsomatta.

– Otimme riskin, sillä emme tienneet, voiko tällainen onnistua. Olisi voinut kuvitella, että maalauspöydällä olleet maalipurkit ja pensselit olisivat lennelleet eikä teoksia olisi saatu tehtyä, mutta kaikki sujui äärimmäisen hyvin ja rauhallisesti, Sukula-Lindblom iloitsee.

Näyttelyssä esillä olevat teokset maalattiin muistisairaiden asiakkaiden kanssa marraskuussa. Hoitohenkilökunnan kanssa teokset tehtiin tammikuussa. Taidesukellukseen varataan aikaa Sukula-Lindblomin mukaan yleensä neljä tuntia, mutta taidenäyttelyssä esillä olevat asukkaiden teokset tehtiin yhdessä tunnissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jokainen osallistuja piirsi itsestään muotokuvan. Muistisairaat asiakkaat saivat piirtää oman muotokuvansa peilistä mallia katsomalla. He saivat valita työssä käytettävät värit. Muotokuvansa ympärille he saivat myös repiä ja liimata paperiarkeista paloja.

Hoitohenkilökunta piirsi muotokuvan itsestään silmät kiinni.

– Hoitotyö on usein hyvin rutiininomaista ja tarkkaa. Taiteen tekemisen kautta hoitajat saivat heittäytyä ja toteuttaa itseään vapaasti ilman rajoitteita, Sukula-Lindblom kertoo.

Jokainen taidenäyttelyssä esillä oleva teos on omanmuotoisensa, niin sanottu palapelin pala. Hoitohenkilökunnan ja hoitoyksikön asiakkaiden teokset on liitetty toisiinsa kiinni, ja yhdessä ne muodostavat seinällä ison palapelin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Villa Rosalie -hoitoyksikössä perushoitajana työskentelevä pietarsaarelainenBernice Hägg on kokenut taiteen tekemisen voimauttavana ja hoitohenkilökunnan yhteisöllisyyttä vahvistavana kokemuksena.

– Taiteen tekeminen on antanut uusia näkökulmia myös hoitotyöhön. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että viihdytämme asiakkaita koko työpäivän ajan. Se tarkoittaa sitä, että näemme ja kuuntelemme enemmän asiakkaita, jotka asuvat täällä. Ja olemme myös enemmän hetkessä läsnä, hän toteaa.

Heinätorikeskuksen kahvilassa esillä olevia töitä pääsee ihastelemaan vielä ainakin maaliskuun loppuun asti.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä