Paikallisuutiset

Uudet tilat ja riittävästi hoitajia: Pedersheimin muuttorumba päättyy kesän korvalla

Loppusuora häämöttää Pedersören suurimman palvelutalon miljoonaremontissa.

Pedersöre/Pännäinen

Toukokuuta odotetaan Pedersheimissä hartaasti. Eikä pelkästään siksi, että siinä on lupaus uudesta kesästä. Se tietää näet myös pitkän muuttorumban päättymistä. Toukokuussa kaikki palvelutalon asukkaat pääsevät muuttamaan omiin huoneisiin ja kaikki toiminnot niille tarkoitettuihin tiloihin. Pedersören suurimmassa palvelutalossa on eletty enemmän tai vähemmän sopeutumista sekä asukkailta että henkilöstöltä vaativan remontin keskellä aina vuoden 2017 lokakuusta lukien. Nyt häämöttää loppusuora, vaikka luvassa onkin vielä rakennusaikaisia poikkeusjärjestelyjä. Työn alla on kuntosali sekä pintaremontti Selma- ja Alina-yksiköissä. Lopputarkastus on merkitty almanakkoihin huhtikuun lopulle.

ApulaisjohtajaAuli Itämäki kuljettaa vierasta pitkin pinnoiltaan jo uudistettuja käytäviä. Niitä riittää suuressa, kaikkiaan noin 4000 neliön rakennuksessa, jossa pitää päästä liikkumaan neljän eri yksikön väliä. Lilla Fridolf on intervalliyksikkö, Selmassa tarjotaan tehostettua palveluasumista kuten Alinassakin, mutta muistisairaille. Fridan väki ja osa Selmankin asukkaista on viime keväästä lukien ollut väistötiloissa Pietarsaaren Östanlidissä. He lähtivät pitkäaikaisosastolta ja palaavat kevään mukana uudistettuun tehostetun palveluasumisen yksikköön. Neljän kuukauden evakkotaipaleen De Gamlas Hemiin tehneet Lilla Fridolfin asukkaat ovat jo muuttaneet takaisin, mutta joutuvat vielä kerran siirtymään Pedersheiminkin sisällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokonaispaikkamäärää on saneerattu kahdella, 62:sta 60:een. Paikat on jaettu toisin. Frida muuttuu 15 paikkaisesta pitkäaikaisosastosta 10-paikkaiseksi tehostetun palvelun yksiköksi ja 10- paikkaisen intervalliyksikön paikkaluku lisätään viiteentoista.

Yömiehitys on pieni pulma, sillä yötyö syö työvoimaa päivästä. Kun halutaan saada paljon käsipareja päivään, näkyy se yökköjen määrässä. Meillä on kolme yökköä vuorossa kuuttakymmentä potilasta. Se taas kuulostaa vähältä ja sitä se onkin.

Pedersheimin ensimmäiset osat otettiin käyttöön 1978, minkä jälkeen tiilirakenteista kiinteistöä on laajennettu yhdessä tasossa sitä tahtia, että rakennuksen ympärille aikanaan asfaltoitavalle kävelyreitille saadaan mittaa ainakin kilometrin verran. Ennen kuntosalitreeniä voi hyvällä säällä piipahtaa myös luontoelämyksiä tarjoavalle "aistien polulle". Kuntosali ei ole Pedersheimissä uusi juttu, mutta sille rakentuu uudet ja isommat tilat, joista on suora käynti suojaiselle ja kokonaan aidatulle sisäpihalle. Vastapäätä on Selma-yksikön uusi päiväsali, joka tehtiin kahdesta asukashuoneesta. Päiväsalista pääsee niin ikään suoraan sisäpihalle, missä keinut odottavat istujia ja kukat hoitajia.

Ilman sisäilmaongelmia ei alkuaikojen jälkeen olla selvitty, mikä oli yksi syy tilojen mittavaan remonttiin nykyaikaistamisen tarpeen lisäksi. Kunnostuksen ja saneerauksen kokonaiskustannukset ovat 3,5 miljoonan euroa. Keittiöremontti valmistui vuoden 2018 loppupuolella. Modernisoitu ja sadalla neliöllä laajennettu keittiö palvelee paitsi oman talon asukkaita myös päiväkoteja ja kouluja. Keittiön ja ruokasalin välille saatiin kovasti odotettu kiinteä väliseinä, mikä rauhoitti ruokailun kyökissä hurisevista koneista.

Laajennusosaan on sijoitettu uusi logistiikkakeskus omalla sisäänkäynnillä. Sen kautta toimitetaan pyykit, työvaatteet, posti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Asukashuoneiden vessat ovat nyt paitsi ovellisia myös sisäänkäynti on muutettu huoneen puolelle siten, ettei sieltä ole enää suoraa näkymää käytävälle. Tästähän saimme huomautuksen tarkastuksessa, mutta asia on nyt korjattu, Itämäki esittelee tilavaa kylppäriä haitariovineen.

Henkilöstömääränkin puolesta Pedersheimissä on Auli Itämäen mukaan asiat hyvin. Henkilöstömäärää on jouduttu remontin aikana lisäämään koska yksiköt ovat toimineet eri paikoissa. Sekä siivous että keittiö on ulkoistettu Pedersören kunnalle, joten hoitohenkilökunta saa rauhassa keskittyä asiakkaiden hoitoon.

– Kaikki mukaan listoille laskettu henkilökunta on siis myös oikeasti käytännön hoitotyössä. Tällä väellä hoitotyö keretään tehdä, mutta erikoistehtäviin kuten kirjalliseen työhön tai vaikkapa puolivuosittain tehtävien hoitosuunnitelmien tekemiseen pitää järjestää erikseen aikaan.

Työntekijöitä 60-paikkaisessa vanhainkodissa on kaikkiaan 60, mikä kuulostaa paljolta. Työaikoja löytyy kuitenkin joka lähtöön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tavallinen työaikahan vanhushuollossa on 75 %, loput tekevät 40-100 % päivää. Yömiehitys on pieni pulma, sillä yötyö syö työvoimaa päivästä. Kun halutaan saada paljon käsipareja päivään, näkyy se yökköjen määrässä. Meillä on kolme yökköä vuorossa kuuttakymmentä potilasta. Se taas kuulostaa vähältä ja sitä se onkin, Auli Itämäki toteaa.

Yöllisten seikkailujen ja vaeltelujen varalta on monissa huoneissa liiketunnistin.

– Muistisairaiden puolella voi yö olla hyvinkin levotonta. Liiketunnistimet tuovat lisäävät turvallisuutta.

Desimaaleissa mitattuna henkilöstövahvuus näyttää Pedersheimin yksiköissä tältä: Alina 0,68, Lilla Fridolf 0,65, Selma 0,64 ja Frida 0,72. Mitoitus on siis AVI:n suositusten mukainen, jopa ylikin. Jos asiakas on kahden autettava tai hänellä on keskiraskas muistisairaus on mitoitus 0,6. Jos asiakas on vuoteeseen hoidettava on mitoitus 0,7, muilla tehostetussa palveluasumisessa 0,5. Mitoitus ei tarkoita kokoaikaista hoitajaa per vanhus, vaan hoitajien yhteenlaskettua määrää suhteessa hoitopaikkoihin; kuinka monta hoitajaa tarvitaan kymmentä asukasta kohden.

Matematiikka, jolla luvut saadaan, ei aivan heti avaudu maallikolle.

– Esimerkiksi meillä on Lilla Fridolfissa kymmenen asiakasta ja hoitajavahvuus on 0,65. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 3 viikon työlistalle voin suunnitella työtunteja 116,25 = (100% hoitajan työaika/3 viikkoa) X 0,65 (henkilöstövahvuus) =75,56 x10 (asiakasmäärä) = 755.6 tuntia.

Kun työlistalle suunnitellaan 756,6 tuntia se tarkoittaa tarkalleen sitä, että arkiaamuissa on 3 ja viikonloppuisin 2 hoitajaa aamuvuorossa, iltavuorossa aina 2 hoitajaa.

– Lisäksi Lilla Fridolfin henkilökunta valvoo 3/yötä/lista ja ne on laskettu tähän lukuun mukaan - ja myös sairaanhoitajan 3 suunnittelupäivää listaa kohti, Itämäki selventää.

Suurremontti ja kasvojenkohotus

Pedersheimin remontti käynnistyi lokakuussa 2017. Valmista on huhtikuun lopulla 2019. Muutto toukokuussa. Enemmistö asukkaista asuu Pedersheimissä, mutta ei vielä omassa yksikössään. Frida-yksikön väki ja osa Selmankin asukkaista asuu vielä Pietarsaaren Östanlidissä.

Ilmastointi uusittu, mm. keittiö uusittu ja modernisoitu, uudet ja isommat tilat kuntosalille, uusi päiväsali Selma-yksikköön, uusi logistiikkakeskus, mittava pintaremontti uudelle tuhatluvulle koko kiinteistössä.

Hankkeen kustannusarvio 3,5 miljoonaa euroa. Summa on jaettu vuosille 2017-209.

Pedersheimin harjannostajaisia vietetään 15.2.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä