Paikallisuutiset

Lumi ja pakkanen työnäyttämönä – höyrypartiot kiertelevät sulattamassa jäätyneitä rakenteita

Pakkanen paukkuu ja lunta tupruttaa. Monia asiantila harmittaa tai suorastaan haittaa, mutta Luodon Eugmosta löytyy porukka, jonka suupielet kunnon suomalainen talvi taivuttaa ylöspäin.

Ammattipojat on neljän luotolaisen miehen vetämä firma, joka käy lumen, jään ja kylmyyden aiheuttamien ongelmien kimppuun tarvittaessa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Juuri nyt eletään höyryttämisen sesonkiaikaa.

– Joka viikolle tulee nyt keikkoja päivystysaikaan,Glenn Snellman kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Snellman, hänen veljensäLennart,Frank Thylin jaEvert Pesämaa löivät hynttyyt yhteen ja perustivat Ammattipojat Oy:n vuonna 2012. Toimialana oli aluksi kattojen putsaus ja maalaus.

”Esimerkiksi rakennustyömailla olisi tärkeää suojata muotit lumelta ja jäältä. Mutta sellaisiakin tapauksia on, että peittämisen vaivat ja kulut on arvioitu suuremmiksi kuin sulattamisen.” Evert Pesämaa Ammattipojat

Syksyn ja kevään välissä sillä sektorilla on hiljaisempaa, joten he keksivät ryhtyä käyttämään korkeapainetta ja kuumaa höyryä sulattaakseen ja puhdistaakseen jäätä kerääviä kohteita.

Niitä löytyy teollisuudesta, satamista ja laivoista, rautateiltä, rakennustyömailta ja yksityisten kaivoista, ränneistä ja putkistoista. Pohjoinen ilmanala tarjoaa työtilaisuuksia solkenaan.

Lähimmät kilpailijat löytyvät Vaasan ja Kokkolan seudulta. Luotolaisten kustannustehokas toimintasäde on noin 200 kilometrin etäisyydellä tukikohdasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sulatusmenetelmän valttina on minimaalinen veden kulutus. Erilaisista rakenteista höyrynpaineella jäitä sulatellessa vettä käytetään noin kymmenesosa siitä, mitä tavalliseen kuumaan vesipesuun kuluisi. Pakkasella ja kohteen herkkyydestä riippuen ero on merkittävä.

– Poistamme höyryllä esimerkiksi rakennustyömaiden muoteista lumet ja jäät ennen betonivalua. Samoin satamiin tulevien laivojen kannet, että luukut saadaan auki, Snellman kertoo.

– Muuta vastaavaa menetelmää ei oikein ole. Lämmin vesi on toinen, mutta se muodostuu monesti ongelmaksi. Höyry on 150-asteisena myös kuumempaa kuin kiehuva vesi, joten se sulattaa tehokkaammin, Evert Pesämaa sanoo.

Ammattipoikien kuorma-autot ovat myös omavaraisia tarvittaessa veden ja sähkön suhteen, joten toiminta onnistuu haastavammissakin osoitteissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös yrittäjille arki on jatkuvaa oppimista. Koska sulatettavat kohteet voivat olla kaikkea maan ja taivaan väliltä, työmenetelmiä joudutaan kehittelemään viikoittain.

Eräs mieleenpainuvimmista keikoista oli 4 000-neliöisen hallirakennuksen työmaalla, jossa piti päästä lattian valuun, mutta sorapetiä koetteli metrin vahvuinen routa.

– Porasimme pohjaan reikiä parin metrin välein ja puskimme niihin höyryä. Teimme saman paikkaa vaihtaen niin kauan, että maa oli sula. Parisen viikkoa siihen taisi mennä, Pesämaa kertoo.

Hiljattain luovuutta työn onnistuneessa suorittamisessa vaativat voimalaitoksen huoltoluukut, jotka olivat jäätyneet kiinni. Hitsaamalla pitkiä rautaputkia päästiin sulatusta tekemään jopa neljä metriä veden pinnan alapuolella.

Sana höyrytyspalvelusta on kiirinyt, ja sen kysyntä on hyvässä kasvussa.

– Lähes joka viikko joku uusi asiakas löytää meidät. Firmat ja yksityiset hoksaavat, että tässäkin tilanteessa voisi käyttää höyryä.

Rakenteiden jäätyminen tuo tietenkin töitä yritykselle, mutta samalla omistajat ovat valmiita neuvomaan ongelmien ennaltaehkäisyssä.

– Esimerkiksi rakennustyömailla olisi tärkeää suojata muotit lumelta ja jäältä. Mutta sellaisiakin tapauksia on, että peittämisen vaivat ja kulut on arvioitu suuremmiksi kuin sulattamisen, joten palveluamme on käytetty suunnitellusti, Pesämaa kertoo.

Runsas lumen tulo aiheuttaa enemmän puheluja Ammattipojille kuin kuiva pakkanen.

Niinpä yrityksen keikkakalenteri ei voi olla kovin pitkä, vaan suurin osa toimeksiannoista tehdään päivystyshommina. Samaan aikaan voi luonnollisesti olla tarvetta useammassakin kohteessa.

Yrityksellä on ympärivuorokautinen päivystys. Yksin keikalle ei kuitenkaan lähdetä. Jo työturvallisuus vaatii, että partio on vähintään kahden hengen vahvuinen.

– Olemme yrittäneet todella tehokkaasti kiinnittää huomiota turvallisuuteen. Työssä ollaan kuuman ja liukkauden kanssa tekemisissä, ja korkeapainepesurissa paine nouseen jo 500 bariin. Sillä tekee isoja vahinkoja, jos ei ole tosi tarkkana, Evert Pesämaa sanoo.

Talvisin yrityksen työntekijämäärä on kuudesta seitsemään, kesäisin se nousee toiselle kymmenelle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä