Paikallisuutiset

Ikäihmisten ehkäisevät terveystarkastukset toivelistalla – Pietarsaaren kaupunginvaltuusto satsaisi myös vanhusten liikuntaan

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto kävi parituntisen keskustelun ikääntyneen väestön hyvinvointisuunnitelmasta, jonka oli laatinut alueen sote-lautakunnan asettama työryhmä.

Vuoteen 2021 ulottuva ohjelma hyväksyttiin sellaisenaan. Muun muassa riittävien konkreettisten toimien puutteesta ohjelmaa arvostelleenMervi Rantalan (sdp) palautusehdotus hävisi äänestyksessä äänin 37–5.

Ohjelmaan lisättiin kuitenkin yksimielisesti ponnet, joita ehdottiKari Koskela (sdp). Häntä kannattivat Rantala,Helinä Sipinen (pro),Jarmo Ittonen (vas) jaTuomo Palojärvi (pro).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niiden mukaan sosiaali- ja terveyslautakunnan on määrä selvittää, mitä taloudellisia ja käytännön mahdollisuuksia Pietarsaaressa on aloittaa ehkäisevät terveystarkastukset 70-vuotiaille, jotka eivät ole sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaita. 80 vuotta täyttäneille halutaan myös aloittaa ehkäisevät kotikäynnit.

Lisäksi kaupungin liikuntatoimi sai tehtäväkseen laatia kuluvan vuoden aikana erillisen ikäihmisten liikuntaa ja terveyttä edistävän toimintasuunnitelman.

Jatkossa vanhusten hyvinvointisuunnitelmaan lisätään taulukkomuotoista tilastotietoa asumisyksikköjen paikkamääristä, väestöluvuista ikäryhmittäin, kansaneläkettä ja sosiaalietuuksia koskevia tilastoja sekä tietoja vanhuspalvelujen käyttöasteesta ikäryhmittäin.

Sen sijaan Helinä Sipisen esittämä ponsi kaatui äänestyksessä luvuin 33–10. Sipinen ehdotti, että hyvinvointisuunnitelmaa olisi täsmennetty tavoitteiden, toimenpiteiden, aikataulujen sekä arvioitujen kustannusten osalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suunnitelma toimii ohjenuorana sosiaali- ja terveydenhuollon viranhaltijoille ikäihmisten palvelujen järjestämisessä.

Siinä tavoitellaan muun muassa ikääntyneiden osallisuuden vahvistamista, kaikkien kunnan toimialojen ottamista mukaan suunnitteluun, kuntoutumisen edistämistä kaikessa toiminnassa ja yhdistysten, vapaaehtoisten ja yksityisten yhteistyön kehittämistä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä