Paikallisuutiset

Pääkirjoitus: Halpa hoiva on harvoin hyvää

Viime päivinä kiihtyvään tahtiin esiin nousseet ongelmat, puutteet ja suoranaiset laiminlyönnit vanhusten hoivakodeissa eivät ole voineet tulla kovinkaan suurena yllätyksenä asioita viranomaisena tai asukkaan omaisena seuraaville.

Ensiksi kärähti Esperi Care, nyt aivan samansuuntaisia ongelmia raportoidaan Suomen suurimmasta yksityisestä hoivakotiketjusta, Attendosta (Yle tiistaina). Tarkkaan perkaamalla epäkohtia löytyy todennäköisesti lisää. Tikun nokassa ovat juuri nyt yksityiset ketjut, mutta julkisellakin puolella vähintäänkin kytee perustavaa laatua olevia ongelmia.

Murheet juontavat juurensa loputtomaan kilpailuttamiseen, minkä seurauksena hoivakotia jää ja pääsee ylläpitämään edullisimman tarjouksen tehnyt taho. Halvalla ei tunnetusti saada hyvää, vaikka jättiketjut näin antaisivatkin ymmärtää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edessä on raskas ja sotkuinen vyyhti purettavaksi, sillä vanhushoivan kriisin lonkerot ulottuvat pitkälle eri suuntiin. Vaikka miten päin kannattaisi vapaata markkinataloutta, suomalaisten eläkeläisten ja kuntien rahojen päätymistä veroparatiiseissa paisuvien tilien hahmottomille omistajille ei vain voi pitää oikeudenmukaisena. Nolla- tai tappiotuloksen esittämiseen hoivaketjuilla on ahkerasti hyödynnetyt konstinsa.

Vanhushoivan kriisin lonkerot ulottuvat pitkälle eri suuntiin.

Yksi äärimmäisen vakava epäterveen järjestelmän seurauksista on hoivan paheneva työvoimapula. Tekijät, osaavat ja pätevät, loppuvat kesken, kun surkeat työehdot ja henkilöstön alimitoituksesta johtuva uupuminen karkottavat heidät muille aloille. Edessä on yhä syvenevä, itseään ruokkiva kierre.

Toistaiseksi nopein keino taklata pahimmat laiminlyönnit vaikuttaa olevan valvonnan tehostaminen. Myös lainsäätäjän on herättävä katsomaan karua totuutta silmiin ja käytävä läpi rakenteiden porsaanreiät. Jos ei mistään muusta syystä, niin oman ihmisarvoisen vanhuutensa turvatakseen.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä