Paikallisuutiset

Runeberginviikko tarjoilee satuja, valheita ja unelmia

Kulttuuriviikko tuo Pietarsaareen mm. kirjailijat Rafael Donnerin, Tapio Koivukarin, Virpi Vairisen, Lars Sundin, Peter Sandströmin, käyrätorvensoittaja Martin Owenin ja lavarunoilija Solja Krapu-Kallion.

Pietarsaari

Vuoden Runeberginviikon ainekset ovat perinteiseen tapaan kirjallisuus, kirjailijavieraat ja musiikki laidasta laitaan. Tällä kertaa lauantaista lauantaihin 2.-9. helmikuuta tarjoiltavan kulttuuriviikon reseptiä maustetaan teatterilla ja useammalla keskustelutilaisuudella, joiden otsikot kysyvät mm.. Ja keitä me olemme? Missä musiikki alkoi... ja jatkuu. Kirjailijat Virpi Vairinen ja Tapio Koivukari ovat niin ikään kysymysten äärellä runoilija Kari Ilmosen moderoimassa tilaisuudessa, jossa musiikista vastaa St. Petersaari Trio. Miehen muuttuvaa roolia saapuvat puolestaan viikon aikana pohtimaan Rafael Donner, Lars Sund, Peter Sandström ja Johannes Ekholm. Myös Sykkeessä sydämen kahden -näytös kuvitellusta rakkausrunokirjeenvaihdosta Eino Leinon ja L. Onervan välillä on yksi viikon monista kohokohdista.

Joukko esiintyjiä, ohjelmatarjojia ja työryhmän jäseniä kokoontui tiistaina After Eightiin kertomaan kulttuuriviikon tarjonnasta. Porukan paljous selittyy sillä, että komeaan kattaukseen tarvitaan runsain mitoin luovuutta, osaamista ja lukuisia käsipareja. Mutta on tulevalla yleisölläkin kokoa, tuollaiset 4 000 kuulijaa, kun otetaan koulut ja päiväkodit mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

KulttuurisihteeriMarja-Leena Hyytinen avasi alkajaisiksi Runeberginviikon otsikkoa. Satuja, valheita ja unelmia on saanut inspiraationsa Wava Stürmerin runokokoelmasta Det är ett helvete att måla himlar.

– On elämässä sitten miten on, oikeutta unelmiin ei kukaan voi viedä, Hyytinen toteaa.

Mikähän osuus tarjoilee valheita?

– Kaikki kaunokirjallisuus. Sehän perustuu fiktiona lähtökohtaisesti valheeseen, nauraaKari Ilmonen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmonen aikoo moderaattorina keskusteluttaa Tapio Koivukaria ainakin tämän kirjoista Unissasaarnaaja, joka voitti Runeberginpalkinnon 2016, sekä uusimmasta teoksesta Poltetun miehen tytär.

– Virpi Vairinen on puolestaan nuoremman polven runoilija, josta tekee mielenkiintoisen mm. se, että hän on Nokturno.fi-portaalin päätoimittaja. Tämä suomalainen runoussivusto julkaisee digitaalista ja kokeellista runoutta, mikä hämmentää minua. Se on minulle vieras tapa esittää lyriikkaa, Ilmonen kertoo.

Pietarsaaren bändikulttuuria avaavasta keskustelusta odotetaan niin ikään vilkasta. Miten Jeppiksen bändikulttuuri alkoi, mitkä tekijät vaikuttivat ja tekivät siitä ainutlaatuisen? Mitkä ovat tämän päivän haasteet ja miten bändikulttuuri Pietarsaaressa jatkuu? Ainakin näitä kysymyksiä on tarkoitus ruotia moderaattorin tehtäviä hoitavan Ilmari Heinosen johdolla mm. Hannu Lindblomin, Lars Sundin, Lisen Sundqvistin, Björn Johanssonin, Sassa Nygårdin, Christine Stenin ja Bo-Anders Sandströmin seurassa.

Luvassa on myös nostalginen katsaus 1960-1980-luvuille kun kämppäkulttuuri kukoisti ja likimain jokainen tyhjilleen jäänyt talo jatkoi elämäänsä treenitilana. Oli virkeästi toimivia musiikkiyhdistyksiä, Jeppis Musa ja Forte.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toivottavasti tilaisuus soittaa muistojen kanteleita vanhemmissa ihmisissä, toivoo Heinonen.

Nykyisten bändien osalta Heinosta surettaa puuttuvat keikkamahdollisuudet.

– Treenikämppä on tärkeä, mutta tarvitaan myös esiintymisiä yleisölle. Ilman niitä bändi kuolee.

Hanna Patana, Keski-Pohjanmaan konservatorion käyrätorvensoiton lehtori Kokkolasta, nostaa esille Kokkolan Torvipäivien kamarimusiikkikonserttia, jossa kuullaan intiimi kattaus käyrätorvimusiikkia klassisesta nykypäivään. Nuoren suomalaisen säveltäjän, Artturi Röngän, soolokäyrätorviteoksen kantaesittää BBC Symphony Orchestran soolokäyrätorvensoittaja Martin Owen. Lyyristä kuultavaa kauneimmasta päästä, Hanna Patana kokee.

– Jos joku vielä luulee, että käyrätorvimusiikki on tuuttausta ja marssia, niin rohkeasti kuulolle vaan.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Poimintoja ohjelmasta

Runeberginjuhla ja vuoden 2019 Pietarsaaren kulttuuripalkinnon jako 3.2. klo 14 Schaumansalissa, suomenruotsalaisia viulusävelmiä - Erik Nygård ja Anton Ylikallio esittävät viuluohjelmiston harvinaisuuksia. Lavarunoilija ja kirjailija Solja Krapu-Kallio.

Koko Hubaran seurassa 4.2. After Eight klo 17: Anniina Koivisto haastattelee Ruskeat Tytöt -kirjan kirjoittajaa, päätoimittaja Koko Hubaraa unelmista, mahdollisuuksista ja todellisuuksista.

Anders Apina kaupunginkirjastossa 5.2. klo 17:30; lauluja ruotsiksi ja suomeksi. Juhlan aiheena on kirjasto 20-vuotta Runeberginkatu 12:ssa.

Sykkeessä sydämen kahden 5.2. klo 19 Malmin talolla (kaupunginmuseo), lauludialogi perustuu kuviteltuun rakkausrunokirjeenvaihtoon Eino Leinon ja L. Onervan välillä, Dick Holmström ja Elina Partanen laulavat.

Kirjailijat kysymysten äärellä 6.2. klo 19 Tupis: kirjailijat Virpi Vairinen ja Tapio Koivukari, moderaattorina runoilija Kari Ilmonen. Musiikista vastaa St.Petersaari Trio: Kari Ilmonen, Heimo Riihimäki ja Iina-Kaisa Rasmus, kappaleita uudelta Uusia muistoja -levyltä.

Nuoret luovat 7.2. klo 18 Schaumasalin estradilla opiskelijoita musiikkiopiston tanssin, musiikin, teatterin, kuvataiteen koulutusohjelmasta. Otteita myös tulevasta monitaideteoksesta Taikuri Into Kiemura.

Miehen muuttuva rooli 7.2. klo 19 Kaupunginhotelli. Moderaattorina Jonas Sundström, keskustelijoina Rafael Donner, Lars Sund, Peter Sandström, Johannes Ekholm.

Vem är du vem är jag? Ja keitä me olemme? 8.2. klo 14 kaupunginkirjasto: kirjailija Peter Sandström ja kulttuurityöläinen Päivi Jokitalo pohtivat identiteettejä.

Där musiken började... och fortsätter /Missä musiikki alkoi.. ja jatkuu 8.2. klo 18 Schaumansali; keskustelu Pietarsaaren bändikulttuurista. Mukana Hannu Lindblom, Lars Sund, Lisen Sundqvist, Björn Johansson, Sassa Nygård, Christine Sten, Bo-Anders Sandström, moderaattorina Ilmari Heinonen.

Bluesrock Meets Big Band konsertti 8.2. klo 20 Schaumansali.

Pikkukaupungista maailmalle 9.2. klo 14 Svenska Gården: iltapäivämatineassa pohditaan sanoin ja sävelin Pietarsaaren kehittymistä; Helena Autio-Meloni, Karita Jungar, Annika Mylläri.

Lähellä ja kaukana -käyrätorvimusiikkia Kokkolan Torvipäiviltä 9.2. klo 19 Schaumansalissa.

Viikon näyttelyt: Deconstructing the Identity, taiteilija Baran Gaginlin ja Novian taideprojekti Energialaitoksella 8.-10.2. Pohjalaisen taiteilijaliiton vuosinäyttely Tupiksella.

Päiväkodeille ja esikouluille: Robin Rekku & Jekkuorkesteri 5.-6.2. Schamansalissa.

Koko ohjelma: www.runeberginviikko.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä