Kulttuuri

Suomenkielistä tarjontaa koetetaan elvyttää Schauman-salissa – työryhmä miettimään keinoja

Suomenkielisten yleisötapahtumien vähyys on noussut puheenaiheeksi Pietarsaaressa viime aikoina.

Asia on laittanut vipinää töppösiin kulttuuripiireissä.

Uusin avaus on Campus Allegron ja Schauman-salin ympärille koottu työryhmä, joka alkaa selvitellä mahdollisuuksia lisätä suomenkielistä tarjontaa salissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koollekutsujana toimii Novian yksikönjohtaja ja Schauman-salin toimitusjohtajaKajsa Dahlbäck.

”Jos esiintyjä ja artisti pääsisi samalla reissulla tekemään sekä Pietarsaaren että Ylivieskan keikat, niin siinä olisi taloudellisesti järkeä.” Kajsa Dahlbäck Schauman-salin toimitusjohtaja

– Mietimme yleisötapahtumia, jotka voivat olla lapsiperheille suunnattuja, luentoja tai konsertteja. Suomenkielistä tarjontaa olisi vahvistettava. Mielestäni kulttuuri on jollain tavalla kielisidonnaista, ja se täytyy huomioida, Dahlbäck sanoo.

Ryhmään kuuluvat hänen lisäkseen kulttuurisihteeri Marja-Leena Hyytinen, työväenopiston rehtori Päivi Rosnell, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin intendentti Marjukka Puutio ja Pietarsaaren seudun musiikkiopiston rehtori Peter Roos.

Ajatus sai kulttuurisihteeriMarja-Leena Hyytisen mukaan alkunsa työväenopiston syksyllä järjestämästä asukasfoorumista. Siellä pidetyissä puheenvuoroissa ja jätetyissä aloitteissa haluttiin kaupunkiin ja Schauman-saliin enemmän suomenkielistä tarjontaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Schauman-sali on pystynyt profiloitumaan paremmin ruotsinkielisten tapahtumien paikkana. Mietimme, miten voisimme tehokkaammin markkinoida sitä myös suomenkielisille artisteille.

– Useasti on myös toivottu vastaavaa kuin Svenska Arbiksen keskiviikkotapahtumat, joissa käy tunnettuja luennoitsijoita muun muassa Ruotsista. Mietimme, voisiko suomenkielisellä puolella järjestää samantyyppisiä iltoja yhteistyössä kulttuuritoimiston ja työväenopiston kanssa, Hyytinen sanoo.

Työryhmä työstää kevään aikana konkreettista suunnitelmaa ja selvittää yleisön toiveita.

Kajsa Dahlbäckin mukaan myös tarvittavat avustukset tilaisuuksien järjestämiseksi laitetaan hakuun kevätpuolella. Hankkeelle on niin ikään laadittava budjetti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suunnitelmat tehdään nyt, ja toivon mukaan tämän vuoden aikana meillä on jo jotain tarjottavaa.

Erillistä yleisötutkimusta tai kyselyä ei näillä näkymin olla tekemässä.

– Luotan siihen, että nämä työryhmän henkilöt tuntevat yleisönsä. Myös Pro Allegron suomenkielisille toimijoille olen esittänyt kysymyksen toiveista. Mutta tämähän on pieni kaupunki. Jokainen saa nostaa luurin ja soittaa ajatuksiaan tai laittaa sähköpostia, Dahlbäck kertoo.

Hän sanoo itselleen olevan entuudestaan luontevaa ja tuttua, että asioita tehdään aina vähintään kahdella kielellä.

Yhteistyö lähikaupunkien kanssa on myös ryhmän asialistalla. Kokkolassa esimerkiksi vierailee tunnettuja artisteja usein,. Lyhyen välimatkan takia samoja esiintyjiä ei ole Kajsa Dahlbäckin mukaan kuitenkaan järkevää buukkailla peräkkäisille illoille.

– Tämähän on tietysti tapahtumakohtaista. Mutta tilanne on toinen, kun mennään vähän kauemmas pohjoiseen ja katsotaan, mitä vaikkapa Ylivieskassa tapahtuu.

– Jos esiintyjä ja artisti pääsisi samalla reissulla tekemään sekä Pietarsaaren että Ylivieskan keikat, niin siinä olisi taloudellisesti järkeä.

Sopivalla etäisyydellä yleisön kiinnostuksen kannalta on Dahlbäckin mukaan myös Vaasa.

Katriina Leppänen

Ylivieskan kulttuurijohtaja

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä