sunnuntai 26.5.2019 | 05:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Suomenkielistä tarjontaa koetetaan elvyttää Schauman-salissa – työryhmä miettimään keinoja

Pentti Höri Pietarsaaren Sanomat+
To 17.1.2019 klo 17:00

Suomenkielisten yleisötapahtumien vähyys on noussut puheenaiheeksi Pietarsaaressa viime aikoina.

Asia on laittanut vipinää töppösiin kulttuuripiireissä.

Uusin avaus on Campus Allegron ja Schauman-salin ympärille koottu työryhmä, joka alkaa selvitellä mahdollisuuksia lisätä suomenkielistä tarjontaa salissa.

Koollekutsujana toimii Novian yksikönjohtaja ja Schauman-salin toimitusjohtaja Kajsa Dahlbäck.

– Mietimme yleisötapahtumia, jotka voivat olla lapsiperheille suunnattuja, luentoja tai konsertteja. Suomenkielistä tarjontaa olisi vahvistettava. Mielestäni kulttuuri on jollain tavalla kielisidonnaista, ja se täytyy huomioida, Dahlbäck sanoo.

Ryhmään kuuluvat hänen lisäkseen kulttuurisihteeri Marja-Leena Hyytinen, työväenopiston rehtori Päivi Rosnell, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin intendentti Marjukka Puutio ja Pietarsaaren seudun musiikkiopiston rehtori Peter Roos.

Ajatus sai kulttuurisihteeri Marja-Leena Hyytisen mukaan alkunsa työväenopiston syksyllä järjestämästä asukasfoorumista. Siellä pidetyissä puheenvuoroissa ja jätetyissä aloitteissa haluttiin kaupunkiin ja Schauman-saliin enemmän suomenkielistä tarjontaa.

– Schauman-sali on pystynyt profiloitumaan paremmin ruotsinkielisten tapahtumien paikkana. Mietimme, miten voisimme tehokkaammin markkinoida sitä myös suomenkielisille artisteille.

– Useasti on myös toivottu vastaavaa kuin Svenska Arbiksen keskiviikkotapahtumat, joissa käy tunnettuja luennoitsijoita muun muassa Ruotsista. Mietimme, voisiko suomenkielisellä puolella järjestää samantyyppisiä iltoja yhteistyössä kulttuuritoimiston ja työväenopiston kanssa, Hyytinen sanoo.

Työryhmä työstää kevään aikana konkreettista suunnitelmaa ja selvittää yleisön toiveita.

Kajsa Dahlbäckin mukaan myös tarvittavat avustukset tilaisuuksien järjestämiseksi laitetaan hakuun kevätpuolella. Hankkeelle on niin ikään laadittava budjetti.

– Suunnitelmat tehdään nyt, ja toivon mukaan tämän vuoden aikana meillä on jo jotain tarjottavaa.

Erillistä yleisötutkimusta tai kyselyä ei näillä näkymin olla tekemässä.

– Luotan siihen, että nämä työryhmän henkilöt tuntevat yleisönsä. Myös Pro Allegron suomenkielisille toimijoille olen esittänyt kysymyksen toiveista. Mutta tämähän on pieni kaupunki. Jokainen saa nostaa luurin ja soittaa ajatuksiaan tai laittaa sähköpostia, Dahlbäck kertoo.

Hän sanoo itselleen olevan entuudestaan luontevaa ja tuttua, että asioita tehdään aina vähintään kahdella kielellä.

Yhteistyö lähikaupunkien kanssa on myös ryhmän asialistalla. Kokkolassa esimerkiksi vierailee tunnettuja artisteja usein,. Lyhyen välimatkan takia samoja esiintyjiä ei ole Kajsa Dahlbäckin mukaan kuitenkaan järkevää buukkailla peräkkäisille illoille.

– Tämähän on tietysti tapahtumakohtaista. Mutta tilanne on toinen, kun mennään vähän kauemmas pohjoiseen ja katsotaan, mitä vaikkapa Ylivieskassa tapahtuu.

– Jos esiintyjä ja artisti pääsisi samalla reissulla tekemään sekä Pietarsaaren että Ylivieskan keikat, niin siinä olisi taloudellisesti järkeä.

Sopivalla etäisyydellä yleisön kiinnostuksen kannalta on Dahlbäckin mukaan myös Vaasa.

Katriina Leppänen

Ylivieskan kulttuurijohtaja

Ylivieska imuroi huippuartistit tien päältä

Ylivieskan kaupunki lähti rakentamaan kulttuuri- ja tapahtumakeskusta 2000-luvun alussa. Sen ja Akustiikka-salin avajaisia vietettiin vuonna 2003.

Tapahtumia ja konsertteja Ylivieskassa riittää. Yksin kotimaisia huippuesiintyjiä käy tiuhaan. Viime vuoden vierailijalistalta voi mainita vaikkapa Elastisen, Dave Lindholmin, Olavi Uusivirran, Paula Koivuniemen, Suvi Teräsniskan, Anssi Kelan, Jonna Tervomaan, Samuli Edelmannin, Saara Aallon, Dannyn ja Pelle Miljoonan.

Tulevan kevättalven aikana Ylivieskassa nähdään muiden muassa Jaakko Saariluoma, Rajaton, Club for Five, Timo Kotipelto ja Miljoonasade.

Salin koolla ei ole merkitystä tässä tapauksessa. Ylivieskan Akustiikka-sali vetää nimittäin 401 katsojaa. Schauman-salin maksimituolimäärä on 405.

Ylivieskan kaupungin kulttuurijohtaja Katriina Leppänen, miten onnistutte houkuttelemaan jatkuvasti huippuartisteja?

– Jaa, se on vähän arvoitus. Mutta toisaalta monien esiintyjien kulkureitti kulkee meidän ohitsemme etelään tai pohjoiseen mentäessä. Hyvästä sijainnista tässä on pitkälti kysymys.

Lappiin matkalla olevat tai sieltä tulevat taiteilijat eivät välttämättä itse vaikuta esiintymispaikkoihinsa.

– Minulla on sellainen tuntuma, että lähes kaikki kiertuemanagerit suunnittelevat reitit ja esiintymiset hirmu tarkkaan niin, että ne olisivat logistisesti kustannustehokkaita, Leppänen sanoo.

Ylivieska on seutukaupunki eli oman talousalueensa keskus, jonka vaikutusalueella lasketaan asuvan 100 000 ihmistä.

– Markkina-alue on laaja. Artistit tietävät, että lipunmyynti on turvattua ja sali täyttyy. Ylivieska on samalla kaupan keskus. Ihmiset tulevat kauempaakin päiväksi ostoksille ja jäävät illaksi konserttiin.

Kulttuurikeskus ja sali ovat kasvattaneet koko ajan suosiotaan sekä esiintyjien että yleisön parissa. Katriina Leppäsen mukaan sali pyörii nyt omillaan, eli toiminta kantaa itse itsensä taloudellisesti.

Pietarsaaressa on juuri heitetty ilmoille ajatus, että reilun 100 kilometrin päässä toisistaan olevissa kaupungeissa voitaisiin tehdä yhteistyötä artistien houkuttelemiseksi.

Katriina Leppäsellä ei ole tähän huomauttamista.

– Kehitysajatuksia otetaan aina vastaan. Ilman muuta olen avoin tällaiselle ajatusten vaihdolle, Leppänen sanoo.

Pentti Höri

ps@pietarsaarensanomat.fi

”Hyvästä sijainnista tässä on pitkälti kysymys.”

#