Paikallisuutiset

Maskenin purku käynnissä - Katso kuvakooste

Sisustus poistetaan asunnoista käsityönä, kahden viikon päästä alkaa rakennuksen koneellinen purku katosta.

Pietarsaari

Masken -kerrostalon purkutyöt ovat täydessä vauhdissa Alholminkatu 44:ssä. Asbestisaneeraus kiinteistössä tehtiin jo loppuvuodesta 2018 - asbestia oli mm. kaakeleiden liimausmassassa ja porraskäytävien mattojen liimassa. Talo on myös tyhjennetty irtaimistosta. Nyt on kiinteän sisustuksen purkamisen vuoro. Purkutöistä vastaa Sjöblomin Kaivin Oy Pedersörestä.

Asunnot riisutaan viiden, kuuden työntekijän voimin keittiökaapeista, ikkunoista, ovista ja karmeista parissa viikossa. Siitä eteenpäin purkutyötä tehdään koneellisesti, ensimmäiseksi revitään katto, sitten lähtevät seinät. Aikataulun mukaan tontti pukkaa nurmikkoa jo toukokuun lopulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Purkumateriaalin hyötykäyttöaste on suuri. Esimerkiksi puujätteestä tehdään haketta, betoni murskataan täytemaaksi raudoituksen poistamisen jälkeen, kuvaa työnjohtajaAndreas Sundqvist Sjöblomin Kaivin Oy:stä.

– Suurin työvaihe tällaisessa kivirakennuksessa on luonnollisesti itse betonirungon purkaminen.

Käyttökelpoinen omaisuus kuten keittiönkaapit, ikkunat ja parvekeovet, ovat tallessa kaupungin kiinteistöosakeyhtiön Fastighets Ab Ebba Kiinteistö Oy:n varastossa - osa on jo jatkanut elämäänsä uudessa osoitteessa. Säilytettävää ei tosin hirveän paljon ollut 55-vuotiaassa rakennuksessa, mutta käypää tavaraa löytyi ainakin E-rapun asunnoista. Kyseinen rappu näet saneerattiin perusteellisesti talon ainoana vuonna 2007.

– E-rapusta on otettu pois kaikki hyväkuntoinen tavara, mitä voidaan käyttää jossain toisessa kohteessa. Muutama keittiöhän oli peräti täysin käyttämätön, sillä remontista huolimatta kaikkiin saneerattuihin asuntoihin ei aikanaan saatu vuokralaisia. Kysyntää ei ollut ja vuokrakin oli E-rapussa korkeampi, pohdiskelee kiinteistöyhtiö Ebban toimitusjohtajaÅsa Björkman.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kodinkoneita ei sen sijaan oteta välttämättä enää käyttöön, edes käyttämättömiä. Kysehän on joka tapauksessa yli kymmenvuotiaasta elektroniikasta.

Pursisalmen koulun ja Prikintiellä sijaitsevan omakotitalon purkaminen kuuluvat samaan kokonaisurakkaan Maskenin kanssa. Kokonaishinta on näiden kolmen kohteen purkutöiden osalta 285 000 euroa, ilman alvia.

Myös Pursisalmen matka maan tasalle alkaa asbestisaneerauksella kevään aikana. Varsinaisiin purkutöihin tartutaan kesälomien jälkeen. Kiinteistö ei näin ollen aivan ehdi viettää 50-vuotisjuhlaa. Tämän vuoden loppuun mennessä syksyllä 1969 käyttöön otettu Pursisalmi on kadonnut kaupunkikuvasta kokonaan.

Juttua muokattu 16.11. klo 10:50, korjattu yrityksen nimivirhe kuvatekstissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pursisalmen vuoro loppukesästä

Maskenin ensimmäinen osa valmistui vuonna 1963 ja sen jatke, Masken II heti vuoden 1964 tammikuussa.

Huoneistoja 72 kolmessa kerroksessa.

Kiinteistön purkutyöt valmistuvat toukokuussa. Purku-urakoinnista vastaa pedersöreläinen Sjöblomin Kaivin Oy, joka on erikoistunut maarakennukseen ja teollisuuspalveluihin.

Alue tasoitetaan ja tontille istutetaan nurmikkoa uutta kaavaa odottaessa. Nykyinen kaava sallii tilalle rakennettavan Maskenin näköisen talon.

Maskenin omistaa kaupungin kiinteistöosakeyhtiö Fastighets Ab Ebba Kiinteistö Oy. Ebba irtisanoo tontin vuokrasopimuksen. Tontin omistaa Pietarsaaren kaupunki.

Korjaustöiden arvioitiin vuoden 2012 vuokra-asuntoja koskevassa toimenpideohjelmassa maksavan 2,8-3 miljoonaa euroa eli 700 euroa neliöltä. Maskenin, Pursisalmen ja Prikintiellä sijaitsevan omakotitalon purkutöiden alviton kokonaishinta on 285.000 euroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä