Paikallisuutiset

Taiteilijat muutoksessa

Pohjalainen Taiteilijaliitto esittäytyy Tupakkamakasiinin näyttelyssä laajalla töiden kirjolla.

Pietarsaari

Pohjalaisen Taitelijaliiton vuosinäyttely levittäytyy tällä kertaa Tupakkamakasiinin näyttelytiloihin. Mukana on 31 taiteilijalta 83 työtä. Ne edustavat perinteistä tyyliä, piirustusta, maalausta, grafiikkaa ja kuvanveistoa. Lisäksi on muun muassa lasi- ja tekstiilitaidetta.

– Vuosinäyttelyyn ovat taiteilijaliiton jäsenet voineet lähettää 3-5 työtä. Juryä ei perinteisesti tällaiseen näyttelyyn ole. Valinta on tehty sen mukaan, miten teokset saadaan sijoitettua tilaan luontevasti ja tunkematta,Leif Strengell toteaa. Hän lisää esittelevänsä näyttelyn puheenjohtaja Paula Blåfieldin toivomuksesta. Tämä ei päässyt lehdistöinfoon,

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Alueellinen yhdistys on tärkeä taiteilijoille. Sen kautta on mahdollisuus päästä isompiin näyttelyihin ja muutoin saada tukea kollegoilta. Yhdistys valvoo jäseniensä intressejä myös monin tavoin, Strengell luonnehtii.

Pohjalaisen taiteilijaliiton toimialue on niin sanottu vanha Vaasan lääni eli sen piiriin kuuluvat Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaa. Strengell on ilahtunut siitä, että mukaan on tullut nuoria, uusia jäseniä.

– Välillä oli turhauttavaa, kun jäsenistön keski-ikä vain karttui. Viime vuodet on ollut ilahduttavaa kehitystä. Täälläkin on mukana nuorempaa polvea, hän sanoo.

Näyttelyt ovat tapa esitellä yhdistyksen aktiivijäsenten toimintaa suurelle yleisölle, mutta niiden avulla voidaan saada lisäksi uusia jäseniä. Pietarsaaressa esimerkiksi on ammattikorkeakoulu Noviassa kuvataideopetusta. Tuleville taiteilijoille on tärkeää järjestäytyä. Taiteilijaliiton esittäytyminen voi siihen kannustaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä on iso joukko hyviä ammattilaisia, Leif Strengell kehaisee. Hän antaa tunnustusta ripustuksesta kokeneille, taideyhdistys Jakarten jäsenille, jotka ovat saaneet aikaan moninaisesta taiteen kirjosta hyvän ja ansiokkaan näyttelyn.

Vuosinäyttelyn nimi on Muutos. Se saattaa tarkoittaa sisäistä uudistumista tai muutoin kuvata muutosta. Taiteen teossa on tärkeää, että ei uraudu tiettyyn kaavaan.Timo Konttinen on yhdistyksen uusi jäsen. Häneltä on esillä sisäisiä omakuvia neljä kappaletta.

– Ne voivat olla kuvia itsestä, ihmisistä tai vaikkapa maisemakuvia. Ne heijastavat sen hetkisiä tunteita. En sensuroi kuviani, vaan ne ovat sitä, mitä ovat, hän toteaa. Hän tekee yhden teoksen päivittäin ja julkistaa sen heti Instagramissa tai Facebookissa.

– Pääsin näyttelyyn Berliiniin, kun siellä oli nähty kuvia taiteestani Instagramissa. Meitä on kahdeksan taiteilijaa eri puolilta maailmaa, Suomesta kaksi, hän sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän mainitsee linjansa eli taideteos päivässä olevan siinä mielessä hyödyllinen, että töitä kertyy.

– Niistä voi ottaa yksittäisiä tai tehdä koosteita, hän luonnehtii.

Aki Koskinen on tuonut esille yhden ainoan työn.

– Ajattelin, että se on sitä, mitä tällä hetkellä teen. Joko se pääsee mukaan tai ei, hän mainitsee.

Taulun nimi on Ihminen häviää. Se on kannanotto siihen, miten ihmislaji on uhattuna maapallolla, ihmisen oman toiminnan takia. Toisaalta se kuvaa sitä, miten ihmisyys on häviämässä, inhimillisyys on koetuksella.

– Teema on laaja, mutta se on nyt minulle läheinen ja siitä pitääkin yrittää puhua ja nostaa se esille, hän sanoo.

Hänen työnsä on tummasävyinen ja luonteenomainen hänelle.

– Tällaisia teen, hän lausahtaa.

Pohjalaisen Taiteilijaliiton näyttely, Muutos, Tupakkamakasiinilla on avoinna 17.1.-2.3.

Muutos

Pohjalaisen Taitelijaliiton vuosinäyttely Tupakkamakasiinissa.

Mukana on 31 taiteilijalta 83 työtä, mukana piirustusten, maalausten ja grafiikan lisäksi mm. lasi- ja tekstiilitaidetta.

Taiteilijaliiton jäsenet ovat voineet lähettää 3-5 työtä. Juryä ei ole. Valinta on tehty sen mukaan, miten teokset saadaan sijoitettua tilaan luontevasti ja tunkematta.

Esillä 17.1. - 2.3.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä