sunnuntai 21.4.2019 | 06:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rokotuskattavuus ei huolestuta asiantuntijaa

Kirsi Sillankorva Pietarsaaren Sanomat+
Pe 30.11.2018 klo 21:13

THL:n Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön erityisasiantuntija Mia Kontio ei pidä Pohjanmaan alueen rokotuskattavuutta yleisesti ottaen huolestuttavana.

– Pohjanmaan MPR-rokotuskattavuus on kaiken kaikkiaan kohtuullinen, kun Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan tilanne on varsin hyvä, Kontio sanoo.

Rokotuskattavuus on hänen mukaansa pysynyt tasaisena viime vuosina.

Kontion mukaan Pietarsaaren tilanne on kohtuullinen, kun taas Luodon rokotuskattavuus on ollut viime vuosina ainoastaan 75 prosenttia.

– Tilanne ei Luodon osaltakaan ole kokonaisuudessaan hälyttävä. Jos siellä syntyy sata lasta vuodessa, rokottamatta jää noin 25 lasta vuosittain. Se ei ole valtava määrä. Kyse ei ole isoista lapsimääristä, tätäkin asiaa pitää vähän suhteuttaa, hän sanoo.

Vaikka rokotuskattavuuden toivottaisiin olevan Luodon alueella paljon parempi, on ympärillä kuitenkin hyvää rokotuskattavuutta ja rokottamattomia lapsia on kuitenkin aika vähän määrällisesti. Siinä mielessä kokonaisuutta ajatellen tilanne ei näytä Kontion mukaan erityisen huolestuttavalta.

Tuhkarokkorokotukset on aloitettu vuonna 1975 yhdellä annoksella 1 vuoden ikäisille lapsille. MPR-rokotukset on aloitettu 1982.

– Ennen 1970-lukua syntyneet ovat lähes kaikki sairastaneet tuhkarokon, Kontio toteaa. Tuhkarokon sairastaneet ovat siis saaneet immuniteetin tautia vastaan.

#