perjantai 2.12.2022 | 11:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Aallot murtuvat Rusk-festivaalilla

Pirkko Högkulla
To 15.11.2018 klo 16:25

Pietarsaaressa on tarjolla Rusk -kamarimusiikkia 20.-24. marraskuuta, järjestyksessä jo kuudetta kertaa. Luvassa on yllätyksiä sekä Suomen ensiesityksiä. Schaumansalin lisäksi konserttipaikkoina toimivat Pietarsaaren museo sekä Black Sheep Pub. Brunssimusiikkia tarjoaa Kaupunginhotelli ja taitelijatapaamisia järjestetään tuttuun tapaan ympäri kaupunkia.

Vuoden festivaaliteema ”Aallot murtuvat” antaa järjestäjien mukaan mahdollisuuden dynaamiselle ja monipuoliselle ohjelmistosuunnittelulle. Teemasäveltäjäksi on kutsuttu virolainen Erkki-Sven Tüür, jonka musiikkia kuullaan kaikissa festivaalin konserteissa. Festivaaliohjelmassa on tarjolla myös muita säveltäjänimiä, kuten J.S. Bach, Haydn, Debussy, Mahler, Crumb, Cage, Stravinski, Schönberg, Pärt, Fagerlund ja Johann Strauss musiikkityylien vaihdellessa barokista romanttiseen tyyliin ja nykymusiikkiin.

Ensimmäistä kertaa festivaalin estradille nousee Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri kapellimestari ja pianisti Simon Crawford-Phillipsin johdolla. Kansainvälisessä taiteilijakaartissa löytyy tapahtumasta tuttuja nimiä kuten kontrabasisti Niek de Groot, pianisti Heini Kärkkäinen ja viulisti Hugo Ticciati. Uusia tuttavuuksia ovat sellistit Nicolas Altstaedt ja Jakob Koranyi, alttoviulisti Andres Kaljuste ja huilisti Janne Thomsen. Kotimaisia vierailijoita ovat myös sellisti Mikko Ivars ja harmonikansoittaja Mikko Luoma.

Lauantain päätöskonsertissa kuultavaan Mahlerin 1. sinfonian kamariversioon saadaan lisäksi useita kotimaisia ja Suomessa työskenteleviä vierailijoita kuten Toholammilta lähtöisin oleva oboisti Anni Haapaniemi, Kokkolasta kotoisin olevat käyrätorvistit Jukka Harju ja Tommi Hyytinen, trumpetisti Atsuko Sakuragi, fagotisti Otto Virtanen, klarinetisti Elias Numminen ja lyömäsoittaja Péter Fodor.

Taiteelliset johtajat Christoffer Sundqvist ja Sebastian Fagerlund ovat rakentaneet festivaaliohjelman, jossa konserttien otsikot ja sisällöt myötäilevät vuoden teemaa - Liekki (21.11.), Via Baltica (22.11.), Dialogue of Extremes (23.11.), Below the Surface (23.11.) ja Der Titan (24.11.).

#