tiistai 15.10.2019 | 17:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Kirppislöytö lämmittää muistot : - Kirppisyrittäjä itse rakastaa kaikkea mikä on kaunista

Pietarsaaren Sanomat
Ti 13.11.2018 klo 18:00 [päivitetty ke 08:39]

Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Olisi Gunilla Kleis voinut aikoinaan maailmalle jäädäkin, mutta hän palasi Saksasta Pietarsaareen ja ajattelee nyt, maailmahan on tullut tänne. Perusteluksi hän esittelee kirppiksellään ensimmäisenä käteen osuvaa tanskalaista ja ruotsalaista muotoilua ja neuvostoliittolaista tavaraa maitokannusta maatuskaan. On Kleisin toukokuussa avaamalla Anahandissa ollut Cuccinkin laukku ja hyllyiltä löytyy suuria suomalaisia, Arabiaa, Pentikkiä ja Iittalaa. Niin ikään nukeista ja niihin liittyvistä tavaroista nukkekodeista vaunuihin, alkaa keskustassa kävelykadun päässä sijaitseva kirppis olla tunnettu keräilijöiden piirissä Vaasaa myöten.

– Lapsiperheitä käy paljon, sillä lastentavaraa on yleensä tarjolla mukavasti. Oikeastaan täältä löytyy vaikka mitä, Kleisin katse pyyhkäisee sadan myyntipöydän yli. On retroa ja uudempaa taidetta vierekkäin.

Monet esineet herättävätkin kävijässä nostalgisia muistoja.

– On kivaa kuulla asiakkaan hihkaisevan, että meilläkin oli tällainen kotona kun olin pieni.

Putiikissa tunnelmaa nostaa korvaan sopiva musiikki. Silmäruokaa tarjoavat asetelmat, joita yrittäjä on koonnut omista ja/tai asiakkaiden esineistä. Niillä hän tuo esille paitsi myyntiartikkeleiden parhaimmistoa luo myös pieniä elämyksiä ja kauneutta ympärille. Vaikkei Kleis itse tunnustaudu sen enempää keräilijäksi kuin kirppisihmiseksikään, niin kyllä hän yleensä laadun ja designin tunnistaa kun sellainen osuu kohdalle.

– Rakastan kaikkea mikä on kaunista ja se kauneushan on tunnetusti katsojan silmissä, naurahtaa Gunilla Kleis.

– Pidän esineestä, joka vetoaa minuun jollain tavalla ja herättää jotain. Mutta ei minun tarvitse sitä kuitenkaan saada omakseni. Kirppistoiminta taas tukee näkemystäni siitä, että kannattaa kierrättää, myydä se, jolle ei itsellä ole minkäänlaista iloa tai käyttöä tai sitten tehdä vanhasta uutta, Kleis esittelee käsintehtyjä kortteja ja pussukoita, joita asiakas on ommellut käytetyistä klassikkokankaista.

Tiskillä sellofaanin paketoituna löytyy mm. kristallivateja ja tuhkakuppeja, jotka ovat saaneet yrittäjän käsittelyssä uuden elämän tuikkukippona.

– Kristallihan ei mene nyt muuten kaupaksi kuin tuunattuna tavalla tai toisella, on Kleis pannut merkille.

Kun on matkustanut oppaana legendaarisella Siperian radalla kaksitoista kertaa on matkan varrelta mukaan tarttunut monenlaista kommunistiajankin matkamuistoa ja maatuskaa.

Se, että Venäjä on Gunilla Kleisille tuttu maa jo Neuvostoajoilta, näkyy myös kirppiksen valikoimassa ja sisutuksessa. Kun on matkustanut oppaana legendaarisella Siperian radalla kaksitoista kertaa on matkan varrelta mukaan tarttunut monenlaista kommunistiajankin matkamuistoa ja maatuskaa. Osasta voi jo luopua. Kotona säilyvien muistojen erikoisimmista päästä lienevät alkuperäiset pultit juuri Siperian radalta, joka rakennettiin vuosina 1891–1916.

Tuo maailman pisin junamatka, noin 9200 kilometriä Moskovasta Vladivostokiin taittuu upeita maisemia ihaillessa, kahdeksaa aikavyöhykettä ylittäessä ja vaikkapa isoäidin ruutuja virkatessa.

– Yhdellä matkalla tein aika ison isoäidinpeiton, jota sitten myöhemmin käytin ison ”maatuskan” vartalona.

Virkattu ilonaamainen maatuska toimii nyt katseet vangitsevana sisäänheittäjänä liikkeen edustalla. Sisäänheitoista en tiedä, mutta myönteistä huomiota hahmo on ainakin herättänyt ovensuussa, naurahtaa Gunilla Kleis.

Hyvin on tähän asti pyyhkinyt kaupungin uusimmassa kirppiksessä.

– Olemme oikein tyytyväisiä myyntiin, tiloihin ja sijaintiin.

– Useat kävijät ovat sanoneet olevansa iloisia siitä, että keskustaankin on saatu kirpputori. Myös pöydän hoito- ja hinnoittelupalvelumme on ollut aika suosittua niiden asiakkaiden parissa, jotka eivät itse jaksa siihen ruveta.

Näillä nyt mennään, mutta joulun lähestyminen tuo mukanaan pientä tempausta ja pikkuhiljaa viritellään nettimyyntiä.

Gunilla Kleis, 57

Intohimona kielet ja matkailu. Kokenut Venäjän kävijä, järjestänyt useita matkoja myös Eurooppaan ja mm. Keski-Aasiaan kuten Silkkitietä Uzbekistaan.

Kieltenopettaja, tulkki ja kääntäjä. Kielitaito: ruotsi, venäjä, suomi, englanti, saksa. Asui Saksassa 13 vuotta.

Pitää Anahand- kirppistä keskustassa. Osakeyhtiössä kumppanina arabiaa ja englantia puhuva perheystävä. 110 myyntipaikkaa, avattu toukokuussa 2018.

Muuta: rakastaa kirjoittamista, julkaisee omakustanteena esikoisteoksensa Gränsgångare -dekkarin joulun alla.

#