Paikallisuutiset

Jääkausi Pietarsaaressa alkoi 30 vuotta sitten

Kristalli oli valmistuessaan lähiseudun ainoa jäähalli, joka myös syntyi osittain rautaisella talkoohengellä.

Pietarsaari

Koitti sunnuntai 23. lokakuuta 1988. Vastavalmistunut jäähalli Kristalli vihittiin juhlallisesti käyttöön kansanedustaja Mats Nybyn leikatessa nauhan. Ohjelmassa oli taitoluistelua 200 kiekkojuniorin esiinmarssi sekä vihkijäisottelu, jossa seudun yhteisjoukkue (Centers, Lepplax, Pucken ja MuIK) kohtasi Närpiön Kraftin. Ottelu päättyi 3-6 Kraftin voittoon.

Kahden ja puolen vuoden urakka kulki pitkin monia kivikkoisia polkuja. Kun Pietarsaaren kaupunki ei lähtenyt hallia rahoittamaan olivat hyvät neuvot tarpeen. Hallihankkeen mukana alusta asti ollut silloinen Helsingin Osakepankin paikallisjohtajaMarkus Karlsson muistelee rahoitusvaihtoehtoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ainoa puusta jäähalleja rakentanut ruotsalainen Tilab Ab tarttui kyselyymme ja halusi muutenkin jalansijaa Suomen markkinoilla. Laitoimme tarjouspyynnöt ulos ja Tilab oli valmista rakentamaan hallin leasingpohjalta 12 miljoonalla markalla. Paikallisien rakennusyritysten tarjoukset pyörivät 17-18 miljoonassa markassa.

” Hieman oli kylmä hiki pinnassa, kun Kjell Lönnå pyysi esiintymisestään 90 000 markkaa. Lopulta voimme huokaista helpotuksesta, kun konsertti tuotti 190 000 markkaa.” Markus Karlsson

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Karlssonin mukaan ennen hallihanketta oli jo olemassa luonnospiirustukset kuntarahoitteisen 25 miljoonan markan jäähallista, joka olisi sijoitettu Vanhaan satamaan. Hallin pyörittämiseen katsottiin tarvittavan 12 työntekijää.

Rakentaminen alkoi, mutta Karlsson oli hieman skeptinen: mistä osakepääomaa. Mietintämyssystä poiki ajatus kansanliikkeestä, jolla kerättäisiin osakkeille ja lahjoitetuille tavaroille ostajia.

– Kampanjoita pidettiin Radio Botniassa sekä Lähi-TV:ssä useita Lasse Löfin johdolla. Jäähallitalkoita pidettiin kahdeksan kappaletta, joissa ihmiset ostivat osakkeita ja haastoivat tuttavansa mukaan talkoisiin. Syntyi eräänlainen ketjureaktio, Karlsson muistelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monet taiteilijat lahjoittivat teoksiaan jäähallitalkoisiin huutokaupattavaksi ja muutakin tavaraa oli kaupan. Jäähallihuumaa lisäsivät 300 kiekkojuniorin katumarssit lippuineen jäähallin puolesta. Myös kuuluisien ruotsalaisartistien konsertteja järjestettiin upouudessa hallissa. Centersin tanssigaalat vetivät valtavasti väkeä ja ne pelastivat seuran veloista jäähallille.

– Hieman oli kylmä hiki pinnassa, kun Kjell Lönnå pyysi esiintymisestään 90 000 markkaa. Lopulta voimme huokaista helpotuksesta, kun konsertti tuotti 190 000 markkaa. Yhteensä kaikki tempaukset tuottivat 667 000 markkaa ja seudulla oli yli 5 000 halliosakkeen omistajaa, Karlsson muistaa.

Tosin osakeanti herätti myös närää. Julkisuudessakin koko osakeanti kyseenalaistettiin, koska epäiltiin osakkeita markkinoidun osinkoa tuottavina arvopapereina. Tuskin kenellekään kuitenkaan jäi epäselväksi, että kyse oli suorasta kansalaistuesta jäähallille. Kun sarjapelit vihdoin alkoivat täyttyivät katsomot varsinkin paikallisotteluissa. Tammikuun 14. päivä halliin ahtautui peräti 2 550 ihmistä, kun Centers kohtasi IFK Lepplaxin. Tunnelma oli kirjaimellisesti katossa.

Taloudelliset vaikeudet alkoivat 1990-luvun alun laman syövereissä. Seuroilla oli vaikeuksia maksaa hallivuokriaan ja yrityksiä meni nurin tiuhaan tahtiin. Kaikki kulminoitui vuonna 1997, jolloin konkurssi kolkutteli jäähallin ovella ja ovet pistettiin säppiin kahdeksi viikoksi. Centers oli ainoa seura, joka oli hoitanut vanhat velkansa. Syksyllä 1998 luotolainen Rönnliden Invest otti hallin velat kontolleen ja alkoi periä kunnilta vuokraa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kristallin nykyinen toimitusjohtajaHenrik Invenius on ollut hallin johdossa tasan 20 vuotta. Hän kertoo, että Pietarsaaren kaupunki avustaa hallia 60 000 eurolla vuosittain.

– Se ei ole kuitenkaan suoraa tukea, vaan sillä päiväkotilaiset ja koululaiset saavat ilmaista jääaikaa 500 tuntia. Se taas tarkoittaa, että henkilöstökustannukset nousevat, eli raha tulee sisään, mutta menee myös ulos.

Nykyisin Kristallilla menee hyvin ja halli on niin täynnä, että Invenius on joutunut myymään ei oota.

– Hallissa on 10 000 käyttäjää kuukaudessa, eikä läheskään kaikille halukkaille aikoja riitä. Tulevaisuudessa on mietinnässä toisen lämpimän hallin rakentamista nykyisen viereen 1,5 miljoonalla eurolla. Tällä kysynnällä pystyisin myymään toisen hallin täyteen klo 17-21 välisenä aikana.

Kristalli juhlistaa 30-vuotista taivaltaan tulevana sunnuntaina kello 15-17, jolloin luistelemaan pääsee ilman mailaa ilmaiseksi. Tarjolla on myös ilmaista grillimakkaraa.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä