maanantai 25.3.2019 | 18:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Etusivu

Passi veskuun ja äänestämään ennakkoon seurakuntavaaleissa:- Vaalituvalla oli aamusta vähän ruuhkaakin ja vaalikahvit porisemassa

Pirkko Högkulla Ennakkoäänestys 10.11. saakka Jäsenet kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoon Ehdokkaat Pietarsaaren Sanomat+
Ti 6.11.2018 klo 16:27

Pietarsaari

Passi veskuun ja äänestämään, tytär antaa kyydin, kuuluivat Laimi Hanhinevan, suunnitelmat heti tiistaiaamusta, seurakuntavaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä. Hyvissä ajoin ennen aamukymmentä hän suuntasi kohti kävelykatua ja Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymän vaalitupaa, missä oli vähän jo ruuhkaakin ja vaalikahvit porisemassa.

– Silloin harvoin kun saa äänestää, niin minähän äänestän. Passi taas vahvistaa, että on oikea mummo liikkeellä, tuumi 88-vuotias Hanhineva pilke silmässä.

Omaa ehdokasta ei tarvinnut miettiä ollenkaan.

– Valinta oli helppo kuin heinän teko. Eikä se numeron rustaaminen kahteen eri lappuun mitenkään vaikeaa ollut.

Ensimmäisinä vaalituvalla kävivät äänestämässä Maila Mäntylä ja Aino Saariaho. Parhaat ystävykset pitävät äänioikeuden käyttämistä itsestäänselvyytenä.

– Äänestämällä voi vaikuttaa. Harmi vaan, että meitä suomenkielisiä on enää niin vähän. Suuri osa on muuttanut muualle. Kun olimme pyhäinpäivänä kirkossa ja pappi luki vuoden sisällä pois nukkuneet niin sain määräksi kuusikymmentä. Se on minusta paljon se - ja päälle vielä ne, jotka eivät kuulu seurakuntaan, toteaa Aino Saariaho.

– Vaikkemme ole seurakuntalaisia aivan aktiivisimmasta päästä ovat tietyt asiat tärkeitä ja lähellä sydäntä. Kirkossa käymme aina välillä; vainajien päivänä ja ainakin kauneimmissa joululauluissa. Myös joulukirkko kuuluu asiaan, kuvaa Maila Mäntylä.

– Kirkko on jo rakennuksena korvaamaton osa kaupunkikuvaa. Se edustaa jotain ikuista, pyhää ja pysyvää muutoksen keskellä.

Koska Pietarsaaren suomalainen seurakunta ei ole taloudellisesti itsenäinen, vaan kuuluu neljän muun seurakunnan kanssa Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymään, toimitetaan seurakunnassa kahdet vaalit. Niissä valitaan uusi kirkkovaltuusto ja seurakuntaneuvosto nelivuotiskaudelle.

Yhteiseen kirkkovaltuustoon valitaan päättäjiä yhtymän kaikista viidestä seurakunnasta suhteessa seurakunnan jäsenmäärään. Kun Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan jäsenmäärä on viime vaalien jälkeen laskenut merkittävästi, valitaan suomalaisesta seurakunnasta nyt yksi vähemmän eli yhdeksän jäsentä yhteiseen kirkkovaltuustoon. Yhteinen kirkkovaltuusto käyttää ylintä päätösvaltaa seurakuntayhtymälle kuuluvissa asioissa. Kirkkovaltuuston äänestyslippu on valkoinen.

Lisäksi valitaan 12 päättäjää seurakuntaneuvostoon, joka mm. valitsee seurakunnan työntekijät ja muutoinkin johtaa seurakuntayhtymään kuuluvan seurakunnan toimintaa lapsityöstä nuoriso-, vanhus ja diakoniatyöhön. Seurakuntaneuvoston äänestyslippu on oranssi. Yhtä lukuun ottamatta samat henkilöt ehdokkaat ovat ehdolla molemmissa vaaleissa.

Vaalituvassa päivystää koko ennakkoäänestysviikon ajan, lauantaihin 10.11., saakka, Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan ja Jakobstads svenska församlingin väkeä.

Ennakkoäänestyspaikat: vaalitupa kävelykadulla 10.11. asti, seurakuntakeskus 9.11. asti, Pietarsaaren lukio, Optima ja Kyrkoby kirjasto 7.11., Forsby kyläkirkko 10.11.

Ennakkoäänestysviikolla 6.–10.11. voi äänestää missä tahansa äänestyspisteessä oman seurakunnan ehdokasta. Varsinaisena vaalipäivänä 18.11. voi äänestää ainoastaan oman seurakunnan nimeämässä äänestyspaikassa.

Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymässä seurakuntavaaleissa valitaan jäsenet viiden seurakunnan yhteiseen kirkkovaltuustoon sekä oman seurakunnan työtä johtavaan seurakuntaneuvostoon. Molempia vaaleja varten on omat ehdokaslistat. Sama ehdokas voi olla ehdolla molemmissa vaaleissa tai vain toisessa.

Yhteisen kirkkovaltuuston jäsenten paikat kaudelle 2019-2022: Jakobstads svenska församling 14 paikkaa, Pietarsaaren suomalainen seurakunta 9, Pedersöre församling 9, Esse församling 6, Purmo församling 3.

Suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvostoon kuuluu 12 jäsentä.

Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan ehdokkaat Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon, Annika Stenvikiä lukuun ottamatta samat henkilöt ovat ehdolla myös Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvostoon.

Seurakuntamme parhaaksi: Pirkko Hautamäki kääntäjä, Sauli Isokoski myyjä/autonkuljettaja, Sami Kettula tuotantotyöntekijä, Hanna Palovuori opettaja, Taru Ristolainen linja-autonkuljettaja, Tuomo Syri työkaluviilari, Jaana Yli-Saari myyjä.

Yhteinen kirkkomme: Seppo Kalliokoski eläkeläinen, Kaisa Koski eläkeläinen, Johanna Laakso ETM/ FM, Heljä Rajamäki datanomi, Marjatta Rannankari eläkeläinen, Iina-Kaisa Rasmus resurssiopettaja / KM, Pentti Silvennoinen opetusneuvos / eläkeläinen, Antero Varila eläkeläinen.

Sos.dem ja sit. seurakuntaväki: Esko Försti koneenhoitaja / eläkeläinen, Ulla Hellén oikeusapusihteeri / eläkeläinen, Kenneth Huumarsalo nuoriso-ohjaaja, Terttu Järvenlahti eläkeläinen, Ritva Karhula toimittaja / teol. yo, sit., Kari Koskela pelastusjohtaja emeritus, Airi Kuusniemi teologian maisteri / eläkeläinen, sit., Vesa Suvanto paperityöläinen, Eija Uusivirta koneenhoitaja, Hans Vikman myyjä / luottamusmies, Annika Stenvik johdon assistentti.

#